HSBB uit Bree is gespecialiseerd in energiezuinige kwaliteitswoningen gerealiseerd in houtskeletbouw. Ondanks de toenemende populariteit in ons land blijven er vooroordelen over deze bouwmethode bestaan. Terwijl houtskeletbouw niet alleen een duurzame, maar ook een slimme keuze is.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 2001 heeft HSBB al zo’n 500 gebouwen op de teller staan. “We bouwen overwegend particuliere woningen”, vertelt Martijn Theunissen, ingenieur/calculator bij HSBB. “Onze projecten realiseren we merendeels in Limburg, maar ons actieterrein strekt zich uit tot Leuven en Antwerpen, en in Nederland tot Eindhoven en Maastricht.”
Lange levensduur
Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende structuren uit houten balken bestaan, die samen een geraamte of ‘skelet’ vormen. Die houten constructie draagt het hele gebouw. De houtskeletbouw komt oorspronkelijk uit de Scandinavische landen, waar het al decennia volledig is ingeburgerd. Ook in Canada, Duitsland en Oostenrijk is de bouwtechniek populair. En in België en Nederland? “Bij ons bestaan er nog veel misverstanden over houtskeletbouw”, zegt Martijn. “Mensen denken vaak dat zo’n huis minder lang meegaat, terwijl het met de levensduur van houtskeletbouw echt wel goed zit. Net als bij een ‘gewoon’ huis hangt alles af van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Is die hoog, dan gaat een woning in houtskeletbouw gerust 100 jaar mee.”
Snel bouwproces
Ook naar isolatie toe is bouwen met hout een duurzame keuze. Hout is van nature sterk isolerend. De houten structuur is bovendien heel geschikt om de buitenmuren te vullen met cellulose-isolatie (gerecyclede papiervlokken). De ramen zijn bovendien standaard voorzien van drievoudig, zeer isolerend glas.
En bouwen met houtskeletbouw heeft nog voordelen. “Houtskeletbouw kent een korte bouwtijd”, vertelt Martijn. “De houten elementen worden allemaal op voorhand uitgetekend en prefab gemaakt. De fabricage gebeurt bij Dupac in Bocholt. Ook alle andere bouwkundige details worden vooraf tot in detail vastgelegd. We zorgen vervolgens voor een strakke planning. Zodra wij op de bouwwerf van start gaan, kan een huis in houtskeletbouw op 5 à 6 maanden klaar zijn.”
Klein, hecht team
HSBB is een klein, hecht team van dertien medewerkers. Martijn: “Aan de bureauzijde werken we met vier: onze zaakvoerder Dirk Bokken, projectleider Koen Cuyx – ons aanspreekpunt voor alle werfgerelateerde zaken – en Hilde Dewit, onze administratieve kracht. Ikzelf ben verantwoordelijk voor het ontwerp en de berekening van de prefab houtskeletbouw. Daarnaast bereid ik ook de offertes voor. ‘Buiten’ op de werven werken we met 5 teams: 3 plaatsingsploegen, 1 luchtdichtings- en plattedakenteam en 1 afwerkingsploeg voor houten gevelbekleding of plaatmateriaal. We zijn een klein bedrijf, de taakverdeling is daarom niet zo streng afgelijnd. Iedereen is flexibel en kan iets van een ander overnemen.”
Beter en efficiënter
Het aantal houtbouwbedrijven in België vertoont een stijgende trend. “Hier in Noord-Limburg zitten er meerdere specialisten in houtskeletbouw vrij dicht bij elkaar”, zegt Martijn. “We moeten dus tegen een stevige concurrentie opboksen. We willen ons onderscheiden door constant betere en efficiëntere bouwmethodes en bouwknopen – de plaatsen waar verschillende constructieonderdelen samenkomen – te ontwikkelen. Door efficiënt te werken kunnen we ook meer bouwen met hetzelfde aantal mensen.”
De grootte van de meeste houtbouwbedrijven blijft eerder beperkt, en dat geldt ook voor HSBB. Verder groeien heeft zeker geen prioriteit. “Daarvoor zouden we grote investeringen moeten doen en meer personeel moeten aannemen, dat is voor een klein bedrijf als het onze geen haalbare kaart. De schaal waarop we nu opereren, is prima voor ons.”