Ferrum Industriebouwers uit Eksel is als familiaal constructiebedrijf actief in industriebouw en staalconstructies. De onderneming groeit beheerst en combineert een sterke technische expertise met een uitgesproken langetermijnvisie.

We hebben nooit gekozen voor de snelle groei”, opent gedelegeerd bestuurder Emiel Smetsers. “Wij bouwen liever aan solide relaties met onze klanten, medewerkers en leveranciers.”
Van nature constructief
Ferrum werd in 1992 opgericht. De focus lag van bij het begin op staalbouw en industriebouw. “We zijn gegroeid vanuit een passie voor metaal en een sterke interesse in het bouwproces”, vertelt Emiel. “Als aannemer zetten we winkels, garages en bedrijfsgebouwen. Dat doen we van a tot z. De studie, de tekeningen, de productie, het transport, de montage en de afwerking doen we allemaal met eigen mensen en eigen machines.”
Die aanpak ziet Emiel als een sterkte. “Wij zijn de enige verantwoordelijke op de werf en het unieke aanspreekpunt voor onze klanten. Daarmee kunnen we hen volledig ontzorgen. We zijn groot genoeg om mooie projecten aan te nemen, maar klein genoeg om flexibel en persoonlijk te blijven. Klanten waarderen onze directe communicatie en het feit dat we zelf mee op de werf staan.”
Alles in huis
Ferrum richt zich vooral op kmo’s in Limburg en de grensstreek met Nederland. De projecten variëren van eenvoudige bedrijfsloodsen tot complexere staalstructuren met architecturale elementen. “We bouwen wat de klant nodig heeft, niet wat wij willen verkopen”, benadrukt Emiel. “Dat betekent ook: geen standaardformules, maar maatwerk.”
De onderneming beschikt over een eigen atelier waar alle staalconstructies worden voorbereid. Die productie in eigen huis garandeert volgens Emiel een hoge kwaliteit en korte doorlooptijden. “Onze sterkte zit in de combinatie van vakmanschap en flexibiliteit. We kunnen snel schakelen als er iets verandert op de werf.”
Team als troef
Ferrum werkt met een hecht team van zo’n 50 arbeiders en bedienden. “We investeren bewust in ons personeel, want zij maken voor ons het verschil. Goede mensen vinden is moeilijk, dus zorgen we ervoor dat ze zich hier goed voelen. Dat betekent onder meer inspraak in de planning, korte communicatielijnen en aandacht voor werkplezier.” Zelf werkt Emiel nog altijd regelmatig mee op de werf. “Niet om te controleren, maar omdat ik het graag doe. En het houdt me met beide voeten op de grond.”
Grote toekomstplannen koestert hij niet. “We willen blijven doen waar we goed in zijn. We willen dus niet de grootste worden, maar wel de beste. Stabiel blijven, met tevreden klanten en ervaren medewerkers – dat is onze ambitie. Zo houden we het haalbaar én menselijk. En dat loont: onze medewerkers hebben een hoge anciënniteit. Dat is ook de reden waarom we momenteel geen vacatures hebben. Er is hier weinig of geen verloop, zodat er ook veel expertise in ons team zit.”
Duurzame visie
Duurzaamheid is volgens Emiel geen hol begrip, maar een houding. “Wij bouwen structuren die tientallen jaren meegaan. En we proberen zuinig om te springen met materiaal en energie. Maar duurzaamheid zit voor mij ook in hoe je met mensen omgaat: eerlijk, respectvol, met oog voor de lange termijn. Zo houden we de positiviteit in het bedrijf. En dat menselijke aspect is voor mij belangrijker dan de omzetcijfers.”
Na meer dan 30 jaar is het bedrijf op die manier uitgegroeid tot een toonaangevende speler op de industriële bouw- en renovatiemarkt. Dankzij de vernieuwde visie en aanpak en de stroomlijning van de structuur staat alles op punt voor een volgend hoofdstuk.