Profel produceert maar liefst 160.000 ramen en deuren per jaar. Daarmee behoort het tot de top in de Benelux. Het Limburgse familiebedrijf wil het verschil maken met meer dan alleen hun product zelf. Dat doet het door als een echte one-stop-shop te fungeren, en voor hun klanten een partner te zijn die hen ontzorgt en toegevoegde waarde levert.

De Profel Group is marktleider in de productie van ramen en deuren in aluminium, pvc en hout voor de residentiële woningbouw. Anders dan andere maakbedrijven houdt het alles zoveel mogelijk onder één dak: van primaire grondstof over productie van halffabricaten, assemblage van eindproducten tot verpakking op maat en eigen transport. “Die ‘verticale integratie’ is inderdaad uniek”, beaamt CEO Johan Cuppens. “Het stelt ons in staat om de kwaliteit van a tot z te bewaken en maatwerk te leveren.”
We hebben het voordeel dat we dicht bij onze thuismarkt produceren, de lijnen met onze klanten zijn kort.
Het bedrijf telt 2 complementaire business units: Profel Ramen & Deuren, dat pvc, aluminium en houten buitenschrijnwerk op maat maakt, en Profel Extrusion & Finishing, dat aluminium en pvc profielen extrudeert en veredelt voor de eigen productie, maar ook aluminium halffabricaten maakt die naar allerhande bedrijven in de Benelux, Frankrijk en Duitsland gaan. De productie vindt plaats op 3 productiesites, waarvan 2 in België, in Achel en Pelt, en 1 in het Nederlandse Eersel, waar een deel van de Profel-producten voor de Nederlandse markt zowel worden geproduceerd als in de markt gezet.
Pionieren in pvc en aluminium
Wat vandaag een internationale groep is met meer dan 1.200 medewerkers en een omzet van 240 miljoen euro, kende een bescheiden begin. In 1948 richten de twee broers François en Albert Lauwers een metaalverwerkend bedrijfje op dat aanvankelijk vooral was gericht op smeedwerk en de productie van paardenkarren. Al snel breiden ze uit en beginnen ze met het vervaardigen van stalen ramen en deuren. In de jaren 50 start het bedrijf met aluminium ramen. In de jaren 70 pionieren ze met de productie van pvc-ramen en in de jaren 80 beginnen ze met de extrusie van pvc profielen – een proces waarbij het materiaal wordt verhit en in een matrijs geperst zodat een bepaalde productvorm op maat gefabriceerd kan worden. Eind jaren 80 volgen ook geëxtrudeerde aluminium profielen. Wanneer het bedrijf begin jaren 90 ook zijn dubbelglas zelf gaat maken, is het productieproces 100% in eigen handen. Het overgrote deel van de productie bevindt zich dan al in Pelt, en de tweede generatie Lauwers heeft inmiddels het roer overgenomen. Vanaf 2019 zal ook de derde generatie het bestuur van het familiebedrijf komen vervoegen.

We zetten in op ontzorging en ondersteuning, en doen veel meer dan enkel een bestelling leveren.
Klantgerichtheid als troef
Profel is als maakbedrijf een grote speler in de Benelux en een belangrijke nichespeler in Frankrijk en Duitsland, en heeft de ambitie om dat ook te blijven. Daarbij heeft het concurrentie te duchten van producten uit de lageloonlanden. Om die strijd aan te gaan kiest Profel nadrukkelijk niet voor massaproductie maar voor maatwerk. “We onderscheiden ons met onze klantgerichtheid”, licht Johan Cuppens toe. “Iedereen binnen ons bedrijf moet daarvan doordrongen zijn. We hebben het voordeel dat we dicht bij onze thuismarkt produceren, de lijnen met onze klanten zijn kort. We zetten in op ontzorging en ondersteuning, en doen veel meer dan enkel een bestelling leveren. We denken mee met de klant, zorgen dat orders in één keer worden geleverd en alles keurig op maat is verpakt. Met die doorgedreven service en met advies bij elke stap in het traject maken we het verschil.”
Expertennetwerk
Ontzorging is ook het sleutelwoord als het over de Profel Experts gaat, de dealers die de Profel-producten exclusief verkopen en installeren bij de particuliere klant. “De residentiële markt is voor ons de belangrijkste”, zegt directeur marketing Antoinette Dumon. “Daarom ondersteunen we ons Expertennetwerk op elk vlak, zodat zij hun klant, de particulier, de best mogelijke service kunnen bieden. Dat gaat van het zoeken en inrichten van een toonzaal, tot assistentie bij opmeting en plaatsing, marketing- en verkoopondersteuning en service na verkoop. Wij zorgen ook voor opleidingen in ons opleidingscentrum. Want om het label Profel Expert te krijgen, moet je gecertificeerd zijn.”
Footprint verkleinen
Profel is een bedrijf dat veel energie nodig heeft in zijn productieproces. Het verkleinen van de footprint is daarom een prioriteit. Antoinette Dumon: “Dat onze productie is gecentraliseerd op één locatie, is een enorm voordeel. Dat minimaliseert de CO2-uitstoot door het uitsparen van transport.” Profel zette onlangs een grote stap naar verdere vergroening met de installatie van 18.000 zonnepanelen op de sites in Pelt en Achel, goed voor 28% van de energiebehoefte van het bedrijf. Daarnaast beschikt Profel over een eigen waterzuiveringsinstallatie en hebben we recent een vergunning gekregen voor twee windmolens. Ook zet Profel volop in op recyclage. Antoinette Dumon: “Vorig jaar hebben we ruim duizend ton aan pvc-materiaal gerecupereerd voor recyclage. Dat leverde een besparing op van een dikke tweeduizend ton CO2-uitstoot.”
Proactieve werving
Waar liggen de grootste uitdagingen voor Profel de komende jaren? “Mobiliteit is een issue”, zegt Johan Cuppens. “We zijn sterk verankerd in Pelt. Het is een gunstige locatie in functie van ons afzetgebied. Maar vanuit logistiek oogpunt is het voor ons niet ideaal, onze chauffeurs verliezen veel tijd in de file. Daarom is het cruciaal dat er echt werk gemaakt wordt van de nieuwe Noord-Zuidverbinding. We hopen dat Voka – KvK Limburg gewicht in de schaal blijft leggen om dit dossier in beweging te houden.”
Een andere uitdaging voor Profel is het vinden van geschikte arbeidskrachten. Johan Cuppens: “We kunnen er niet omheen: de arbeidsmarkt zal almaar krapper worden. We doen daarom heel wat inspanningen om gekwalificeerde medewerkers aan te trekken. Zo organiseren we specifieke opleidingstrajecten in samenwerking met technische scholen en hogescholen. De nieuwe bedrijvencampus in Pelt, waar wij ook naartoe zullen trekken, is voor ons ook een opportuniteit naar employer branding toe. We moeten op dit gebied echt proactief zijn, gekwalificeerd personeel vinden is een basisvoorwaarde om ons mooie verhaal hier te kunnen voortzetten.”
Willen we op lange termijn concurrentieel blijven én kunnen blijven investeren in mensen en innovatie, dan moeten we durven na te denken over hoe we ons kostenmodel toekomstbestendig kunnen maken.
Ongelijk speelveld
Ten slotte is er nog de almaar stijgende loonkost, die Profel als zeer arbeidsintensief Belgisch maakbedrijf veel pijn doet. Johan Cuppens: “We moeten opboksen tegen de concurrentie van bedrijven uit Oost-Europese lageloonlanden, die ook nog eens sterk geautomatiseerd zijn – dankzij Europese subsidies. Door de indexering hebben we de laatste jaren onze loonkost met bijna 25% zien oplopen. Een grote handicap, want we kunnen die kostenstijgingen niet een-op-een doorrekenen aan de klant. Willen we op lange termijn concurrentieel blijven én kunnen blijven investeren in mensen en innovatie, dan moeten we durven na te denken over hoe we ons kostenmodel toekomstbestendig kunnen maken. We kunnen niet blijven concurreren op een ongelijke markt. We rekenen er dan ook op dat onze overheid actief mee nadenkt over hoe we de maakindustrie in eigen land duurzaam en gezond kunnen verankeren.”