Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 23/04/2024

Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO's gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Tom Van Grieken van Vlaams Belang naar de Weetstraat met Joris Vrancken, CEO van P&V Group.

De jonge maar intussen doorgewinterde politieker Tom Van Grieken staat bekend om zijn straffe taal, maar zijn verhaal is schijnbaar eenvoudig. Voor de een is hij een paljas, voor de ander de duivel zelve. Uit de grote enquête van Voka blijkt dat een van de grootste bezorgdheden bij ondernemers de toename van polarisatie is. Kan de voorzitter van Vlaams Belang dat begrijpen?


 

“Op globaal niveau begrijp ik dat zeker”, vertelt Tom. “Wij zitten ook maar op de golven van wat er economisch door de wereld wordt gedicteerd. Maar over polarisatie in de politiek maak ik me geen zorgen. Ik vind dat vaak een excuus om problemen niet bij naam te noemen. Om een probleem op te lossen, moet je het eerst durven benoemen. Wat mij betreft mag er dus meer polarisatie zijn, meer problemen benoemen, meer discussiëren over waar ons geld naartoe gaat. Maar we moeten ook wel zorgen dat we de ontwikkelingen in onze multipolaire wereld - vol diverse conflicten met diverse insteken -  met argusogen volgen.”

“Wat mij betreft mag er dus meer polarisatie zijn, meer problemen benoemen, meer discussiëren over waar ons geld naartoe gaat.”
 

Tom wordt op de achterbank vergezeld door Joris Vrancken, CEO van P&V Group, actief in de elektrotechniek. Joris ziet in het programma van Vlaams Belang enerzijds een Vlaams nationalistisch programma, anderzijds een economisch links programma. “Dat is echt niet waar”, corrigeert Tom. “Verschillende studies plaatsen ons economisch centrumrechts. We zijn voor de vrije markt, voor ondernemerschap, maar wel sociaal gecorrigeerd.”

Productiviteit

Die sociale correctie verdient wat toelichting. “Veel partijen willen besparen op sociale zekerheid,” zegt Tom, “en ik ben de eerste om te zeggen dat onze sociale zekerheid niet perfect is. Wij zijn dan ook voor het beperken van de werkloosheid in de tijd. Maar niet voor 55-plussers. Vlamingen werken meer dan onze buren en zijn ook productiever. Maar wat zien we: na 55 neemt de productiviteit een duik. We persen ons uit als een citroen en op het einde van de carrière ontstaan er ziektes. Daar moet de work-lifebalans hersteld worden.”

Natuurlijk moet die balans goed zitten, beaamt Joris, “maar in Europa en bij uitbreiding in België werken wij in de wereld wel het minste van allemaal. Welvaart komt van arbeid en met alle respect: onze welvaart gaat achteruit.” Tom nuanceert: “Als je Belgische cijfers gebruikt, zitten we inderdaad achteraan in het peloton. Maar regionaal - Vlaams en Waals - zien we dat Vlaanderen wel die 80% werkzaamheidsgraad haalt. België kan zich geen dure sociale zekerheid veroorloven, maar Vlaanderen kan dat wel.”


 

Arbeidsmigratie

Ondanks die hoge werkzaamheidsgraad in Vlaanderen, kampen veel ondernemers met tekorten. Tekorten die leiden tot minder winst, productiviteit en vooruitgang. Dat bevestigt ook Joris: “Wij worden constant geconfronteerd met een gebrek aan arbeidskrachten. Ik heb zestig vacatures openstaan in onze Belgische vestigingen. Ik vind die mensen niet. Hoe gaan we dat oplossen zonder economische migratie?”

Volgens Tom neemt zijn partij een duidelijk standpunt in wat betreft arbeidsmigratie: “We zijn tegen arbeidsmigratie omdat onderzoek uitwijst dat zowel eerste als tweede generatie migranten op maatschappelijk vlak een grote kostprijs hebben. Uit datzelfde onderzoek bleek echter dat hoogopgeleide arbeidsmigratie uit Westerse landen wél een toegevoegde waarde heeft. Dat is ook veel meer circulaire migratie: die mensen blijven maar voor een periode hier en hebben een veel lagere maatschappelijke impact. Dat moet voor ons dan weer wel kunnen.”

Vlaamse autonomie

Als het gaat over de houding van Vlaanderen tegenover Europa, stelt Joris zich nog een pertinente vraag bij het programma van Vlaams Belang: “Jullie willen meer Vlaamse autonomie en minder Europa. Maar Vlaanderen is na Nederland en Singapore de meest open economie ter wereld - hoe kan je dat rijmen?” Wat Tom betreft, verdedigt een Vlaamse autonome overheid het best de Vlaamse belangen. “Wel willen we binnen een Europese context blijven werken: de economische samenwerking en handel waar de EU voor bedoeld was. Intussen wordt Europa een superstaat met een immens ambtenarenkorps, te veel regels en de enorme administratieve last van bijvoorbeeld de Green Deal.”

Naar goede gewoonte sluit de voorzitter van Vlaams Belang graag af met een straffe uitspraak: “Het zijn donkere tijden als een grootmacht de natiestaten dwingt samen te werken tegen alle Europese diversiteit in. Dat was zo onder Napoleon, onder Hitler en nu in de Europese Unie. Wij willen vrijheid en economische samenwerking, geen grootmacht die diversiteit miskent en landen in hetzelfde keurslijf dwingt.”

Snelle vragen aan Tom Van Grieken

Boeren of industrie?
Joker.

Premier De Wever of Magnette?
Met flinke tegenzin: premier De Wever.

Een kilometerheffing, ja of nee?
Nee. Asociale maatregel.

Meer of minder Belgische defensie?
Meer.

Miljonairstaks, ja of nee?
Nee.

EU of Vlexit?
EU. Vlexit zou ons veel schade berokkenen.

Contactpersoon

Eric Laureys

Woordvoerder

imu - vzw - exact
imu - vzw - edenred
imu - vzw - mediafin
imu - vzw - bebat