Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 23/04/2024

Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO’s gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Sammy Mahdi van cd&v naar de Weetstraat met Peter Adams, CEO van ING.

De jonge en ambitieuze Sammy Mahdi is voorzitter van cd&v, noemt zichzelf soms ‘de Barack Obama van den Aldi’ en hamert op respect. Samen met zijn lieve loebas Pamuk rijdt hij met ons mee in de Weetbus, waar hem meteen een pakkend cijfer wordt voorgeschoteld: maar 1 op de 10 Vlaamse bedrijven zegt uitgerust te zijn voor de toekomst en ze zien de situatie vanaf volgend jaar enkel verslechteren.


 

“Dat is heel verontrustend”, zegt Sammy. “Het heeft natuurlijk veel te maken met de onzekere tijden waarin we leven. Onzekerheid over de krapte op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, waar we een antwoord op moeten vinden door werken aantrekkelijker te maken met een fiscale hervorming. Of onzekerheid rond het vergunningenbeleid, met steeds complexere regels. Wat mij betreft zouden er voor elke nieuwe regel twee geschrapt moeten worden: een vereenvoudiging waar heel wat bedrijven al lang op wachten.”

“Voor elke nieuwe regel zouden er twee geschrapt moeten worden.”
 

De Weetbus houdt even halt om Peter Adams mee aan boord te nemen. Hij is CEO van ING België en nog maar drie jaar aan de slag als bankier. Vandaag zoekt hij verbinding tussen de bankenwereld en de politiek: “Ik stel vast dat we een gemeenschappelijk beeld hebben op heel wat maatschappelijke uitdagingen, maar in de media vaak lijnrecht tegenover elkaar worden uitgespeeld.”


 

Alternatieven

Sammy gaat akkoord, maar nuanceert: “Ik vind dat het debat tussen de politiek, de banken én de bevolking gevoerd moet worden. Heel wat spaarders hebben het gevoel dat het geld op hun spaarboekje verdampt. We moeten mensen informeren en helpen om hun geld beter te beleggen, anders om te gaan met het geld op hun spaarboekje en het zo te investeren in de economie. Voor mij is dat niet enkel een kwestie van beleid, maar ook van krachtdadige communicatie.

“Absoluut,” zegt Peter, “maar we moeten ook kijken naar de feiten en nadenken over hoe we het geld dat we ophalen met deposito’s kunnen injecteren in de economie.” Wat Sammy betreft heeft de staatsbon van Vincent Van Peteghem daar op twee manieren vooruitgang teweeggebracht: “Hij heeft het debat losgeweekt over hoe spaarders extra versterkt kunnen worden, en de staatsbon heeft mensen die eerder klassiek omgaan met hun geld kennis laten maken met alternatieven. Wij zijn conservatieve mensen als het over onze centen gaat. We moeten dat respecteren, maar ook verder inzetten op die alternatieven.”

“Wij zijn conservatieve mensen als het over onze centen gaat.” 
 

Als bankier is Peter niet helemaal akkoord. De staatsbon was volgens hem niet zo’n grote win als Sammy doet uitschijnen: “De interestvoeten op de spaarrekeningen zijn al heel wat geëvolueerd en je mag niet vergeten dat we intussen een jaar lang 22 miljard euro uit die reële economie gehaald hebben. Dat heeft een impact die nog te vaak wordt onderbelicht.”

Verschillen en gelijkenissen

Over de staatsbon en de rentes zijn de voorzitter van cd&v en de topman van ING het niet echt eens, maar dat er samengewerkt moet worden aan de maatschappelijke uitdagingen, staat voor beiden buiten kijf. Peter sluit positief af: “Vanuit de bankensector willen we graag de hand uitreiken naar de politiek om deel uit te maken van dat debat. Ik ben me er zeer bewust van hoe gezinnen en mensen kijken naar hun spaarrekening en de zorgen errond. We moeten hier samen werk van maken en beter communiceren”. Sammy gaat akkoord: “Ik aanvaard de uitgereikte hand met veel plezier.”

Snelle vragen aan Sammy Mahdi

Vivaldi: goed parcours gereden of niet?
Ik zet meteen mijn joker in.

Meer België of meer Vlaanderen?
Meer Vlaanderen.

Meer of minder arbeidsmigratie?
Minder arbeidsmigratie.

De werkloosheidsuitkering: beperken in de tijd of een breekpunt?
Beperken in de tijd.

Was de staatsbon een succes?
Een heel groot succes.

Houden de banken de rente nog altijd te laag?
Ja.

Contactpersoon

imu - vzw - bebat
imu - vzw - mediafin
imu - vzw - brussels airport