Ben je op zoek naar de betekenis van CO2-neutraliteit en wil je weten hoe je de impact van jouw bedrijf in kaart brengt én reduceert? In deze opleiding van 3 halve dagen krijg je van het team achter E-luse de uitgangspunten en pitfalls rond CO2-berekening uitgelegd.
Waarom deelnemen aan dit lab?
‘CO2- neutraal als Europees continent tegen 2050’, is de ambitie die de huidige Europese Commissie Von der Leyden voorop heeft gesteld én wettelijk heeft verankerd in de eerste klimaatwet ooit. Die klimaatwet werd aangenomen door de Raad eind juni 2021. Met die wet legt de EU zichzelf op om alle nodige maatregelen in werking te stellen om een klimaatneutrale economie en samenleving na te streven. Bijkomend werd het te reduceren percentage broeikasgassen tegen 2030 opgeschroefd naar 55 procent ten opzichte van de emissies in 1990. Daarnaast omvat het een verbintenis tot negatieve emissies na 2050. Alle sectoren en technologieën moeten daarmee in bad worden getrokken. Ook jouw onderneming dus.
Programma
Sessie 1: Algemeen kader CO2- neutraliteit en valkuilen bij ondernemingen
- Wat houdt de weg naar net zero in en hoe verschilt neutraliteit van klimaatpositief zijn?
- Bereid je voor op wat myth-busting rond CO2!
Sessie 2: Scope 1 en 2, wat betekent het en wat omvat het bij jouw onderneming?
- Systeemtekenen: wat wordt daarmee bedoeld in de context van CO2 en hoe ga je van start voor jouw organisatie?
Sessie 3: Scope 3, wat omvat het bij jouw onderneming? – Impact reduceren
- Hoe vertalen we nu het systeem naar een werkbare vorm om jullie CO2-voetafdruk te berekenen en op te volgen?
- We sluiten af met een onderdeel over de impact te reduceren.
- In de laatste sessie krijg je daarvoor concrete handvatten mee waarna je zelfstandig verder aan de slag kan.
Spreker
Zaakvoerder Tim Vancouillie hielt in E-Luse boven het doopfond in 2014. De naam vindt haar origine in het Chinese ‘lùsè’ 绿 ⾊ , wat ‘groen’ betekent. De ‘E’ staat voor energy, environment, economics en ethical, niet toevallig de pijlers van duurzaamheid.
Begin 2022 werd E-Luse verstrekt met Eline Plouvier, zij heeft een technische achtergrond in industriële wetenschappen en bijkomende specialisaties in duurzaamheidsstrategie en klimaatneutraal ondernemen. Ze kan daarnaast buigen op een jarenlange ervaring als projectingenieur bij MOTUS Handling nv.
Voor wie?
Bedrijfsleiders, preventieadviseurs/milieucoördinatoren die CO2-wetgeving en verplichtingen opvolgen, CSR-verantwoordelijken bij kmo's.
Kmo-portefeuille
Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 18/03/2025
- Einddatum prestaties: 01/04/2025
- Projectbedrag: € 745 voor leden, € 1.120 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 9
- Thema: Duurzaamheid