Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 29/04/2024

Zeven ceo’s van Vlaamse ondernemingen gaan in dialoog met de zeven Vlaamse partijvoorzitters over de uitdagingen waar bedrijven mee kampen. Dat doen ze tijdens een autorit door Vlaanderen met Kim Van Oncen aan het stuur. De gesprekken kaderen in de Weetstraatcampagne van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka wil de bezorgdheden en bekommernissen van ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat brengen. Een grootschalige Weetstraatenquête bij 1.600 ondernemingen bracht aan het licht dat het beleid onvoldoende aandacht heeft voor de problemen van ondernemingen. Vanaf deze week start Voka een campagne bij het brede publiek om aandacht te vragen voor de economische thema’s in deze verkiezingsweken.

Deze verkiezingscampagne moet gaan over wat echt belangrijk is voor de toekomst van alle Vlamingen: onze economie en onze bedrijven. De welvaart van vandaag en morgen wordt immers gecreëerd in ondernemingen. We rekenen op de politiek om structurele hervormingen door te voeren zodat de concurrentiepositie van onze bedrijven terug hersteld kan worden. Die boodschap brengen we naar de politici in persoonlijke gesprekken. En we willen ook alle kiezers bereiken. Want de toekomst van onze economie, gaat ons allemaal aan”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

 

Ceo’s in gesprek met partijvoorzitters

Actrice en onderneemster Kim Van Oncen leidt de gesprekken tussen telkens één ceo en één partijvoorzitter in goede banen. Dat doet ze tijdens een autorit door Vlaanderen in een elektrisch passagiersbusje. De ceo en de partijvoorzitter wisselen ideeën en bezorgdheden uit. Het videoverslag van de autoritten is vanaf vandaag terug te vinden op de website van Voka en wordt de komende weken verspreid bij het grote publiek via diverse mediakanalen.
Deze duo’s gaan met elkaar in gesprek:

Naar de Weetstraat campagne

 

Snelle regeringsvormingen

Voka roept op om na de verkiezingen snel hervormingsregeringen te vormen die de economie en onze ondernemingen ondersteunen en alle kansen geven om te ondernemen. Anders lopen we het risico dat ook in de ondernemerswereld het vertrouwen in de politiek afbrokkelt.
 

 

Uit de Voka Weetstraatenquête

De grootste prioriteit van de politiek moet gaan naar het uittekenen van een industrieel beleid dat onze bedrijven hier verankert. Bedrijven zien de economische situatie niet rooskleurig in. Dat blijkt uit de Weetstraatbevraging die Voka heeft afgenomen bij 1.600 ondernemingen.

 

10 prioriteiten voor de volgende legislatuur

  1. Een strategie om de industrie hier te houden
  2. Gezonde overheidsfinanciën
  3. Beter werkende arbeidsmarkt
  4. Lagere loonkosten door de plafonnering van de werkgeversbijdragen
  5. Beter onderwijs
  6. Minder regeldruk en complexiteit
  7. Lagere belastingen
  8. Versterking van de concurrentiepositie
  9. Files aanpakken
  10. Vlottere en rechtszekere vergunningsprocedures

 

Hoe beoordeelt u het economische klimaat op dit moment?

  • 48% (industrie 56%) negatief tot zeer negatief
  • 39% (industrie 34%) neutraal
  • 13% (industrie 10%) positief


 

Hoe verwacht u dat het economische klimaat in de komende 12 maanden zal evolueren?

  • 42% verslechteren
  • 42% hetzelfde blijven
  • 14% verbeteren

 

Blijft België volgens u een interessant land om te investeren?

  • 33% (industrie 25%) ja
  • 32% (industrie 40%) neen
  • 35% (industrie 35%) weet het niet

Contactpersoon

imu - vzw - bebat
imu - vzw - mediafin
imu - vzw - brussels airport