Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 18/04/2025

Federaal minister van Defensie Theo Francken publiceerde recent zijn beleidsverklaring. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen analyseerde zijn nota met een scherp oog voor de economische kansen in onze regio. De minister legt de nadruk op een versterkte reservistenwerking, opwaardering van militaire infrastructuur en een nauwere samenwerking met de industrie. Maar welke concrete opportuniteiten biedt dat voor West-Vlaamse ondernemingen?

Behoud van Search and Rescue-capaciteit in Koksijde

De militaire basis in Koksijde blijft behouden als thuisbasis voor de Searchand- Rescue-capaciteiten. Tijdens zijn recente bezoek aan West-Vlaanderen kondigde minister Francken bovendien een verdere uitbreiding aan: eenheden van de landmacht zullen zich in Koksijde vestigen, wat de komst van ongeveer 800 extra militairen betekent. Dat brengt investeringsnoden met zich mee, onder meer in huisvesting op en rond de basis. Daarnaast kondigde de minister de aankoop van 4 nieuwe helikopters aan, waarvoor de onderhandelingen met leveranciers nog volop aan de gang zijn.

Versterkte samenwerking met de defensie-industrie

De beleidsverklaring benadrukt de versterkte ontwikkeling van de defensie-industrie in België. Daarnaast wil de minister fors inzetten op innovatie door dynamische ecosystemen te stimuleren en de samenwerking tussen Defensie, onderzoekscentra en industrie te versterken. Voor West-Vlaanderen opent dat deuren voor onze kennisinstellingen zoals Flanders Make, Howest, VIVES, VLIZ, UGent en KU Leuven, die samen met onze ondernemingen kunnen bijdragen aan technologische ontwikkelingen op domeinen zoals maritieme innovatie, cybersecurity en dronetechnologie.

Daarnaast creëert de ontwikkeling van een nationale UAS/C-UAS-strategie (Unmanned Aerial System/Counter Unmanned Aerial System) extra mogelijkheden. West-Vlaanderen, met hubs zoals Droneport, kan daarin een voortrekkersrol spelen. De verdere uitbouw van dronetechnologie biedt groeikansen voor onze ondernemingen.

Een andere interessante piste is het onderzoek naar hoe militaire sites en terreinen kunnen worden opengesteld voor defensiegerelateerde bedrijven. Het biedt kansen voor West-Vlaamse ondernemingen, zowel actief in hoogtechnologische productie als in bouw en logistiek.

Nationaal Enablement Plan

Naast de investeringen in de defensie-industrie biedt het aangekondigde Nationaal Enablement Plan van minister Francken een belangrijke kans om dankzij onze ligging als toegangspoort cruciale infrastructuurprojecten aan te trekken. In zijn beleidsverklaring spreekt de minister van een investeringsprogramma om transportuitrusting en -infrastructuur te versterken.

Toch blijkt uit diverse berichtgeving dat die middelen opnieuw voornamelijk naar Antwerpen vloeien. Vanuit Voka - West-Vlaanderen benadrukken we daarom opnieuw bij de minister en Defensie de sterke logistieke troeven van onze provincie. Met 2 zeehavens en 2 luchthavens zou West-Vlaanderen binnen dit strategische plan een prominentere rol moeten spelen als logistieke hub.

Visie van Voka

De beleidsverklaring van Defensie biedt meer dan inzicht in hoe de minister Defensie verder wil ontwikkelen: het creëert kansen voor West-Vlaamse ondernemers. Van infrastructuurprojecten en cybersecurity tot logistiek en dronetechnologie, onze bedrijven kunnen inspelen op die evoluties. Toch blijven er kritische vragen: hoe zal men zorgen voor vlotte vergunningsprocedures en een geschikte arbeidsmarkt om die opportuniteiten effectief te benutten?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx