Gilles Vercaemst uit Waregem is 27. Na een master in gastronomisch management en een master in advanced corporate finance, ging hij eerst aan de slag bij BSI. Een tweetal jaar geleden kreeg hij echter de kans om voor Sioline, een merk van Sioen, als business development manager in Singapore de operaties voor expansie in Azië op te zetten. “Singapore is continu in ontwikkeling. Voor een jonge professional als ik is het een unieke ervaring om hier deel van uit te maken.”

De bedrijfscultuur is in Singapore erg verschillend van die in West-Vlaanderen. Onze medewerkers hier – zowel Maleisiërs als Singaporezen – zijn hoogopgeleid, zijn sterk in analytisch denken en spreken allemaal uitstekend Engels. Toch merk ik een verschil in werkwijze: ze excelleren binnen een duidelijk kader maar zijn het niet altijd even gewend om out of the box te denken of proactief problemen op te lossen. Dat is anders dan in West-Vlaanderen, waar boerenverstand primeert en het vooruit moet gaan. Daarnaast is de communicatie hier vaak heel wat implicieter.
Singapore fungeert als een springplank naar de bredere Aziatische markt. Met een bereik van 4 miljard mensen binnen een straal van 7 uur vliegen is het een strategische hub voor internationale handel en investeringen. Sinds de onafhankelijkheid in 1965 heeft het land een indrukwekkende transformatie doorgemaakt, van ontwikkelingsland naar een van de rijkste regio’s ter wereld. Dat succes is te danken aan een doordachte langetermijnvisie en een politiek systeem dat gericht is op meetbare resultaten. Politici worden hier betaald als top-CEO’s en beoordeeld op KPI’s, wat zorgt voor een sterke accountability.
Mijn sociale leven bestaat voornamelijk uit contacten met andere expats: Belgen, Fransen, Spanjaarden, Australiërs… Het is nu eenmaal makkelijker om een band op te bouwen met mensen die een vergelijkbare achtergrond of gemeenschappelijke raakvlakken hebben. De strenge migratiepolitiek zorgt ervoor dat ik hier vooral in contact kom met hoogopgeleide professionals met veel ervaring – een boeiende omgeving om zo vroeg in mijn carrière in te vertoeven. Toch heb ik intussen ook enkele Singaporese vrienden gemaakt.
Ook de investeringsstrategie van de overheid is indrukwekkend. Zo worden de cashreserves aan het werk gezet om bepaalde maatschappelijk pertinente doeleinden op een efficiënte manier te bereiken. Er wordt bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in agrotechnologie om tegen 2030 30% van de voedselproductie lokaal te realiseren. Dat soort strategische beslissingen draagt bij aan de stabiliteit en groei van het land.
Singapore biedt een uitzonderlijk hoge levenskwaliteit. Het is extreem veilig, het eten is fantastisch en de zon schijnt het hele jaar door. De kosten van levensonderhoud liggen echter hoog: huisvesting en uit eten gaan zijn duur. Gelukkig is er ook een rijk aanbod aan betaalbare streetfood, dat zelfs UNESCOwerelderfgoedstatus heeft. Ook voor persoonlijke reizen is de geografische ligging ideaal. Binnen een paar uur reis je naar Bali, Bangkok of Kuala Lumpur, waardoor je eenvoudig verschillende culturen en omgevingen kunt ontdekken.