Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Geldof (Engicon) - “Een belangrijk keerpunt was toen ik Vlaams begon te spreken”

Geldof (Engicon) - “Een belangrijk keerpunt was toen ik Vlaams begon te spreken”

West-Vlaanderen
  • 13/12/2024

Myrsini Michalaki (34) is bouwkundig ingenieur bij Geldof (Engicon) in Harelbeke. Ze woont met haar man en hun dochtertje van 2 jaar sinds 2017 in België, nadat ze eerst in Nederland haar master behaalde en er 1,5 jaar werkte.

Geldof (Engicon)

 

Myrsini Michalaki

In 2017 ben ik mijn man gevolgd, die aan UGent een doctoraat kon starten. Op dat moment in mijn leven was ik ook toe aan een nieuw hoofdstuk, dus besloten we samen deze grote stap te zetten. Ik vond het belangrijk om hier zelf ook een job te vinden die aansloot bij mijn ambities. Bij Geldof kan ik werken aan grootschalige staalconstructies, waarbij ik zowel de ontwerp- als de constructieaspecten combineer. Sindsdien werk ik er met veel plezier!

Hoewel ik uit een land binnen de EU kom, was het een heel proces om alles in orde te krijgen en uiteindelijk mijn identiteitskaart voor immigranten te ontvangen. Ik moest me inschrijven bij het migratiekantoor, mijn werkcontract en een huurovereenkomst voor huisvesting voorleggen en nog veel meer. Normaal gesproken duurt de procedure een paar maanden, maar in mijn geval duurde het uiteindelijk een half jaar omdat mijn aanvraag verloren was gegaan. Gelukkig was mijn diploma afkomstig van een universiteit in de Benelux, namelijk TU Delft in Nederland, dus het werd automatisch erkend.

In Griekenland bracht de economische crisis van 2008 veel onzekerheid en de werkomstandigheden zijn nog niet volledig hersteld. Het valt op dat er in België een sterkere nadruk ligt op het respecteren van de werknemer en het behouden van een gezonde balans tussen werk en privé. Het is ook opvallend dat in Griekenland de meeste grote bedrijven in de hoofdstad Athene gevestigd zijn, wat de mogelijkheden beperkt voor mensen die de voorkeur geven aan een rustigere levensstijl of die buiten de hoofdstad wonen. In België zijn de bedrijven gelijkmatiger verspreid over het land. Dat stimuleert niet alleen de lokale economie, maar zorgt er ook voor dat mensen in kleinere steden toegang hebben tot goede arbeidskansen.

Toen ik naar België verhuisde, merkte ik dat mensen heel open en trots zijn om hun cultuur te delen, wat het gemakkelijker maakte om aansluiting te vinden. Een groot keerpunt voor mij was toen ik Vlaams begon te spreken. Ik merkte dat de lokale bevolking de moeite echt waardeert, zelfs als je een paar fouten maakt. Het is de poging die telt. Die openheid en aanmoediging zorgden ervoor dat ik me meer thuis voelde en hielpen me om een sterkere band op te bouwen met de lokale cultuur.

Wat ik mis uit Griekenland? Het eten! Het zijn niet alleen de ingrediënten die ik mis in België – zelfs de smaak van groenten en fruit is anders. De hele cultuur rond eten is ook anders. In Griekenland vind je restaurants die op elk moment van de dag open zijn en die eten van goede kwaliteit tegen lage prijzen serveren.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie