Vraag van de week
Wat zal de (anti) ontbossingswetgeving (EUDR) voor mij inhouden?
De Europese Regulation on Deforestation-free products ofwel EUDR was gepland in voege te gaan vanaf 30 december 2024. Deze invoering werd afgelopen maand door de Europese Commissie met één jaar uitgesteld. De richtlijn schrijft samenvattend voor dat goederen pas op de markt mogen worden gebracht indien ze niet zorgen voor ontbossing of de aantasting van bossen.
Uitbreiding van de EUTR uit 2013
De wetgeving is niet nieuw, maar betreft een uitbreiding en geleidelijke omzetting van de EUTR, namelijk de European Timber Regulation die van kracht ging in 2013 maar enkel als het toepassingsgebied houten houtproducten had. De huidige EUDR heeft een veel ruimer toepassingsgebied, namelijk:
- Op producten geproduceerd voor de binnenlandse Europese markt, de export alsook op geïmporteerde producten.
- Op 7 grondstoffen die geïdentificeerd zijn als veroorzakers van ontbossing: runderen, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en hout.
Let op, ook afgeleide producten vallen dus in de scope – denk daarbij aan chocolade of meubels. De gepubliceerde detaillijst(*) zal herzien worden 2 jaar na de invoering van de wet.
Concreet betekent dit dat bedrijven moeten inzetten op een doorgedreven traceerbaarheid van hun toeleveringsketen. Dat betekent dus het verzamelen van geo-locatiegegevens van de leveranciers, een werk waarvoor ook de nodige richtlijnen en platformen vanuit Europa nodig zijn. Net daarom was het uitstellen onvermijdelijk, gezien onder andere de risicoclassificatie van landen bijvoorbeeld nog steeds niet gepubliceerd was.
Richtlijnen en ondersteuning voor bedrijven
Het toepassingsgebied is ruim en geldt ook voor ‘marktdeelnemers’ met ruimere verplichtingen dan ‘handelaars’. Die laatste komen immers later in de keten aan bod en kunnen dus bogen op het nazicht van eerdere schakels in de keten. De ‘handelaars’ dienen de informatie op te slaan en te delen, maar moeten die dus zelf niet opzetten gezien de ‘marktdeelnemers’ dat al voor hen zullen gedaan hebben. Samenvattend zijn de nieuwe deadlines de volgende:
- Voor grote bedrijven: te voldoen vanaf 30 december 2025
- Voor micro- en kleine en middelgrote onderneming: te voldoen vanaf 30 juni 2025
De controle zit op het domein van de lidstaten; voor België zal dit door de FOD Leefmilieu opgevolgd worden. Niet-naleving zal zich uiten in financiële consequenties die niet min zijn (nl. 4% op de omzet van het voorafgaande jaar). Het grote toepassingsgebied en de verstrekkende gevolgen zijn redenen waarom de bedrijvigheid vraagt om extra ondersteuning. Er werden intussen vanuit de Commissie richtlijnen en een FAQ-document gepubliceerd teneinde de wetgeving duidelijker te interpreteren.
Bij Voka West-Vlaanderen proberen wij onze leden uiteraard maximaal te informeren over de gevolgen van deze wetgeving. Heb je vragen? Neem dan contact op met sarah.spenninck@voka.be.
(*) Inzicht krijgen in de exhaustieve lijst van afgeleide producten? Dan kijk je best naar de primaire bron van de Europese Commissie zelf.
Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be