Zonnepanelen op het dak, elektrische auto met laadpaal, eigen batterijsysteem…: het is allemaal best wel groen, maar toch betaal je misschien te veel voor je energie. Laat alle energiebronnen en -verbruikers met elkaar communiceren, injecteer je eigen stroom op het juiste moment en laveer handig door dynamische en capaciteitstarieven. Dat is precies wat het nieuwe Harmonyplatform doet. Het werd recent ontwikkeld door 3 jonge kerels die blaken van innovatieve energie. Eén van hen, Thibo Destatsbader, voert het woord.
Thibo volgde de bachelor in energiemanagement aan Howest. In dezelfde richting schreven 2 vrienden, Arthur Vankeirsbilk en Thomas Crombez, een thesis over energiemanagementsystemen. Aangemoedigd door reacties uit de markt richtte het drietal de onderneming TrikThom op, die een gloednieuw energiemanagementsysteem uitrolde. Doel was om in de residentiële markt energiebronnen en energieverbruik optimaal op elkaar af te stemmen en zo de kostprijs van de energiefactuur te verlagen. Arthur is gespecialiseerd in complexe optimalisatiemodellen, Thomas in IT in de brede zin van het woord en Thibo verbindt beiden en volgt nieuwe klanten op.
Extra functionaliteiten
TrikThom vermarkt sinds medio dit jaar het energiemanagementsysteem Harmony onder de commerciële naam Harmony Energy. Was er dan echt nog geen energiemanagementsysteem dat energiebronnen en -verbruik op elkaar kon afstemmen? Thibo Destatsbader: “Er bestonden veredelde domoticasystemen (voor verlichting en elektrische toestellen) die in een beperkte uitbreiding naar energie voorzagen, mits veel programmeerwerk. In vergelijking met die inspanningen waren de resultaten eerder mager. Met bovenop de belangrijke voorwaarde dat alle aangesloten toestellen hetzelfde merk moesten afficheren.” Het platform van het drietal, een mix van hard- en software, gaat veel verder. Als overkoepelend energiemanagementsysteem laat Harmony zonne-omvormers, laadpalen, batterijsystemen, warmtepompen en wat al meer met elkaar communiceren, zelfs in een amalgaam met verschillende merken.
Met Harmony heb je alle troeven in handen om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan.
Thibo Destatsbader
“Het uitgangspunt van Harmony is een lagere kost op de maandelijkse energiefactuur van de residentiële eindgebruiker, door optimaal gebruik te maken van de beschikbare – al dan niet groene – energiebronnen in de woning. Of door een spreiding van het verbruik waarbij het capaciteitstarief (met dal- en piekuren) je niet de das omdoet”, vervolgt Thibo.
De app Harmony baseert zich op beschikbare data in de digitale meter, want die biedt inzicht in het energieverbruik op elk moment, zonder vertraging. “Produceer je veel zonne-energie, dan zorgt het systeem ervoor dat het Belgische dynamische tarief (een mogelijke meerprijs van 5 tot 15 cent of meer per kWh) je niet afstraft. En is er geen groene stroom beschikbaar, dan zal het systeem de auto op goedkopere tijdstippen laden en het batterijsysteem voorladen, zodat je later goedkoper kunt verbruiken.”
Minder duur, extra duurzaam
Harmony komt niet zelf tot bij de eindgebruiker voor de installatie van de hardware en de configuratie van de mobiele app. Dat doen installateurs, partners van het bedrijf. “Zij installeren de Harmony-controller in de woning en koppelen de omvormer van de zonnepanelen, de laadpaal en het batterijsysteem aan de Harmony-controller”, verduidelijkt Thibo Destatsbader. “Hooguit een kwartiertje later krijgt de eindgebruiker een code die hij op de app invoert en waarmee hij diverse verhelderende inzichten oproept.” Harmony rekent voor de installatie een vaste prijs en een maandelijks abonnement volgens de grootte van de installatie.
Met Harmony heb je alle troeven in handen om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. Je thuisbatterij is opgeladen aan het laagste tarief, want ze wordt aangestuurd volgens je verbruik, groene- stroomproductie en de ogenblikkelijke elektriciteitskost (dynamisch tarief). Bij overproductie slaat de batterij de elektriciteit op voor later. Je elektrische wagen staat tijdig klaar met een volle batterij. Je auto wordt overigens sneller opgeladen als je meer groene stroom opwekt. De laadsnelheid is aangepast aan je vermoedelijke vertrekuur om het piekverbruik te verlagen en de kost te minimaliseren. Je maximaliseert je eigen verbruik, afgestemd op je productie, en je vermijdt de verkoop of injectie van energie aan lage tarieven. Je hebt op ieder moment in één oogopslag inzicht in je verbruik, productie en energiekost. En je verbindt verschillende toestellen met elkaar, merkonafhankelijk en flexibel.
De interesse in Harmony was er het snelst in West- en Oost-Vlaanderen, maar de oplossing kent intussen ook klanten in Antwerpen. Was Harmony aanvankelijk bestemd voor de residentiële markt, dan breidt het drietal z’n aanbod nu uit naar kmo’s en steden en gemeentes. Met succes. TrikThom wil de komende jaren behalve Harmony ook andere producten en diensten ontwikkelen en aanbieden.
Met dank aan Bryo en VLAIO
Tot voor enkele maanden volgde Thibo Destatsbader het Bryo-traject van Voka West-Vlaanderen. Hij is er opgetogen over: “De voornaamste reden waarom ik Bryo volgde, was om als startende ondernemer van gedachten te wisselen en te sparren met mensen die mij en het product van TrikThom nog niet kenden. Ik had een onbevangen inkijk van buitenaf nodig en wilde bijleren van ondernemers in andere start-ups. Welke moeilijkheden ondervinden ze, hoe overwinnen ze die…?”, vertelt hij. TrikThom kreeg bovendien voor een onderzoek over energiedelen – ingediend bij Sirris – een subsidie van 50.000 euro via de Innovatieve Starterssteun van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen).