JUUNOO scoort in de VS: Circulariteit in kantoorinterieurs
JUUNOO uit Zwevegem maakt binnenwanden en vergaderunits die eenvoudig te installeren en te demonteren zijn. Een concept dat de markt hier vlot verovert, maar ook erg in de smaak valt in de VS. Het bedrijf kreeg recent een mooi project toegewezen in New York, bij de herbestemming van een voormalige suikerfabriek.
Chris Van de Voorde startte in 2017 met JUUNOO. Het bedrijf ontwikkelde een eigen gepatenteerd productengamma met modulaire bouwelementen voor kantoorruimtes: volle wanden, glazen wanden en een combinatie van beide om vrijstaande vergaderboxen en belcellen te creëren. “Met die verschillende bouwstenen kan je heel uiteenlopende opstellingen realiseren”, zegt Chris Van de Voorde. “Ze zijn bovendien van een hele stevige kwaliteit, akoestisch heel sterk, en heel eenvoudig aan elkaar te bevestigen. Dat ze zo eenvoudig te installeren zijn, zorgt ervoor dat je betere kwaliteit hebt voor dezelfde kostprijs.”
De bouwelementen kunnen na afloop gewoon weer ontmanteld worden en opnieuw gebruikt worden in een andere opstelling. “Als onze klanten hun kantoorruimte opnieuw willen vernieuwen, kopen wij de panelen terug aan en vernieuwen de toplaag. De wanden zien er opnieuw als nieuw uit, en kunnen op die manier tot 30 keer opnieuw gebruikt worden, zonder performantieverlies.”
Aankoopbedrag
JUUNOO helpt op die manier bedrijven om een financieel voordeel te doen. “Wie zijn traditionele kantoorinrichting vernieuwt, betaalt niet alleen de kosten om de oude inrichting weg te halen, maar ook om die als afval weg te werken. Bij JUUNOO maak je op dat moment winst, want je krijgt nog een deel van je aankoopbedrag terug van ons.”
Het is vooral de circulariteit van het concept die JUUNOO aantrekkelijk maakt voor ondernemingen. “Er zijn maar weinig bedrijven waar het personeelsbestand in 10 jaar tijd gelijk blijft. Kantoorinrichtingen worden daardoor gemiddeld om de 5 à 10 jaar vernieuwd en aangepast. Jammer genoeg wordt in dat geval meestal het oude interieur met de oude compartimentering integraal weggegooid. Binnenwanden kunnen immers niet gerecycleerd worden. Wereldwijd belandt jaarlijks voor 300 miljard euro aan binnenwanden in de vuilnisbak. Dat staat gelijk aan 1,05% van de globale CO2-emissie. We zijn blij dat we daar iets aan kunnen doen en een meerwaarde kunnen betekenen voor de maatschappij. In de bouwsector moet alles maar goedkoper en goedkoper, soms met een slechte kwaliteit als gevolg. Wij houden grondstoffen in de keten en daar wordt iedereen beter van.”
Intussen heeft JUUNOO al 30 medewerkers in dienst en heeft het een tweede vestiging in de VS. “De VS is op dit moment voor JUUNOO zelfs een betere markt dan Europa. De economie doet het daar stukken beter, bedrijven zijn er minder honkvast waardoor kantoorruimtes vaker verhuizen, en Amerikaanse en Canadese ondernemingen gaan ook bewuster op zoek naar circulariteit.” JUUNOO kreeg recent een heel mooi project toegewezen in New York. Samen met een partnerbedrijf dat milieuvriendelijke coworkingspaces realiseert en verhuurt, mocht het een kantoorgebouw in een voormalige suikerfabriek inrichten.