Biostoom Oostende zag onlangs zijn jarenlange inspanningen bekroond met een erkenning als Champion van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Dat komt bovenop de circulaire kernactiviteit: de biostoomcentrale zet sinds 2009 afval om in elektriciteit. “En we hebben nog meer plannen om onze elektriciteit, warmte en restproducten voor nuttig hergebruik aan te bieden”, vertelt plantmanager Joke Carpentier.
“We hopen dat we deze koeltoren ooit mogen afbreken, wanneer we ook deze restwarmte voor een nuttige functie kunnen aanbieden”, wijst Joke Carpentier op het einde van een rondleiding door het complex van Biostoom Oostende. Die uitspraak illustreert hoe het bedrijf ernaar streeft om alle middelen zo duurzaam mogelijk opnieuw in te zetten.
De biostoomcentrale werd door Electrawinds in 2009 opgestart en in 2014 verkocht. Bionerga, eigendom van de Limburgse gemeenten, verwierf 70% van de aandelen. Bionerga beheert een sorteerinstallatie, een kunststofrecyclagebedrijf, 2 verbrandingsinstallaties – in Beringen en Oostende – en 5 composteerinstallaties in Limburg. De overige 30% is in handen van Equitix, een internationale investeringsgroep met een grote aandacht voor duurzaamheidsprojecten.
Onze missie luidt: als betrouwbare, klantgerichte en maatschappelijk verantwoorde ondernemer optimaal energie en grondstoffen recupereren uit niet-herbruikbare afvalstromen.
Joke Carpentier
De kans van een leven
Na ervaring in het industrieel projectmanagement van energiecentralebouwer Vyncke uit Harelbeke, werkte Joke Carpentier van 2014 tot 2016 bij Biostoom Oostende in de planning en aankoop van de onderhoudsafdeling. Daarna werd ze projectmanager voor het moederbedrijf Bionerga en pendelde ze 8 jaar van haar woonplaats Aalter naar Beringen. Ze realiseerde er de verbrandingsinstallatie van Biostoom Beringen, de sorteerinstallatie Optimo en tal van andere projecten. “Ik zou het zo opnieuw doen, want hoe vaak in je leven krijg je de kans om zulke mooie projecten mee te helpen bouwen?” In januari van dit jaar werd ze plantmanager bij Biostoom Oostende, in opvolging van Luc Lievens. Die bouwde in aanloop naar zijn mogelijk pensioen in 2025 zijn verantwoordelijkheid af maar blijft ondersteuning bieden als business development manager.
“Hier werkt intussen een team van 30 mensen met een grote ervaring en motivatie”, zegt Joke Carpentier. “Onze missie luidt: als betrouwbare, klantgerichte en maatschappelijk verantwoorde ondernemer optimaal energie en grondstoffen recupereren uit niet-herbruikbare afvalstromen. Daarin is elk woord belangrijk, maar ik wil graag ons ondernemende karakter benadrukken. Van 2 miljoen restafval op de Vlaamse markt dat niet gerecycleerd kan worden, nemen wij in Beringen en Oostende 20% voor onze rekening. In Oostende verbranden we alleen voorgesorteerd, hoogcalorisch bedrijfsafval. Dat zetten wij door middel van een stoomturbine om in elektriciteit voor het equivalent van 43.000 gezinnen. Vanaf volgend jaar hopen we ook een deel van onze restwarmte te kunnen valoriseren door aan het warmtenet van Oostende te leveren.”
Sinds 2010 neemt Biostoom Oostende onafgebroken deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. “Elk jaar vonden er bijkomende verbeteringsacties plaats om onze voetafdruk te verduurzamen. In onze bedrijfsprocessen streven wij sowieso naar een optimale benutting van de restproducten. Na verbranding blijft voor ongeveer 20% bodemas over, maandelijks 3.600 ton, dat we 100% laten hergebruiken of recycleren. Specialist HEROS, vlak over de grens in het Nederlandse Sluiskil, haalt er de metalen uit en verwerkt de rest tot een bouwgrondstof. Het tweede restproduct is vliegas, dat door de rookgasreiniging gevangen wordt. Er loopt een onderzoek met KU Leuven om de kostbare grondstoffen daarin te kunnen hergebruiken. Sinds 2014 hebben we in ons proces ook geleidelijk ureum – een hulpstof op basis van aardgas – vervangen door afvalammoniak, een bijproduct van vergistingsinstallaties. Daarnaast hebben we een waslijst van maatregelen voor het besparen van water, perslucht en energie, het bevorderen van biodiversiteit op ons terrein, en bestuderen we mogelijkheden voor CO2-captatie en multimodaal transport. We hebben al veel gedaan maar we zien nog heel veel mogelijkheden, zeker voor projecten in combinatie met onze omgeving.”
Actief op zoek naar nieuwe projecten
Biostoom Oostende kocht eerder dit jaar enkele aanpalende gronden, om bedrijven aan te trekken die de restwarmte zouden kunnen gebruiken. “We zoeken actief naar nieuwe projecten en mogelijkheden om onze groene energie met de omgeving te delen. Door de aangrenzende terreinen direct aan bedrijven te kunnen aanbieden, maken we het hen gemakkelijker, goedkoper en efficiënter om onze elektriciteit en warmte met minimale distributieverliezen af te nemen”, duidt Joke Carpentier.