Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Grenzeloos ondernemen - "In het groeiende Nigeria biedt elke sector opportuniteiten"

Grenzeloos ondernemen - "In het groeiende Nigeria biedt elke sector opportuniteiten"

West-Vlaanderen
  • 01/11/2024

Op het Afrikaanse continent is Nigeria een economisch zwaargewicht: ruim 200 miljoen inwoners, interessante maritieme verbindingen, een overwegend jonge bevolking en een groeiende technologische en dienstenindustrie. “Focus voor export eerst op de grootste stad Lagos, dan volgt de rest van het land”, adviseert Vlaams economisch vertegenwoordiger in Nigeria Thessa Bagu.

Grenzeloos ondernemen - Nigeria

Welke steden of regio’s zijn het interessantst voor West-Vlaamse ondernemers die in Nigeria willen zakendoen?

“Dit is een federatie van deelstaten met verschillende kenmerken. Het noorden is sterk agrarisch, het zuidwesten heeft een kenniseconomie en het zuidoosten is een handelsgebied met olie- en gaswinning. Er zijn veel talen en culturen, met het Engels als lingua franca. Abuja is de administratieve hoofdstad, maar 70% van de economie situeert zich in Lagos met meer dan 20 miljoen inwoners aan de Atlantische kust. Daar vind je bijna alle grote bedrijven, is er een IT-revolutie aan de gang, groeit de dienstensector en bloeit de export van muziek en films. Wie in Lagos begint, heeft al een groot deel van het land te pakken.”

Welke kansen biedt de economie?

“Via Flanders Investment & Trade zetten we voornamelijk in op export naar Nigeria. Daarbij is het belangrijk om goede lokale partners te vinden en die te blijven ondersteunen door zelf aanwezig te zijn. Het opzetten van handel kost je tijd, energie en geld, maar dat is wel interessanter dan een productievestiging neer te poten, want investeren in Nigeria is moeilijker. Overal zijn opportuniteiten: in alle sectoren is er meer vraag dan aanbod. Je moet wel goed kiezen: ofwel richt je je op goedkope goederen voor de massa – maar daarin zijn onder meer de Indiërs en Chinezen zeer competitief – ofwel mik je op kwaliteit voor de 10 à 20% van de bevolking met een besteedbaar inkomen op Europees niveau. Voor dat segment van 20 à 40 miljoen mensen krijgen we vragen uit alle hoeken van de economie. Interessant zijn onder meer machines, voeding – Belgische frieten zijn een succesproduct – en alcoholische dranken, vrachtwagens en technische installaties.

Eén op de 37 mensen op de wereld is Nigeriaans. Het is een land van de toekomst.

Thessa Bagu

Zijn er voor de sterke West-Vlaamse agrarische cluster mogelijkheden?

“In de land- en tuinbouw is er behoefte aan mechanisering en intensivering van de teelten en verbetering van de wegen. Sterke producten zijn sesam, rijst, cassave en palmolie. Bij de grote bedrijven zie je een groei van de productie van pluimvee, eieren en gekweekte vis. Als je in Europa tijgergarnalen eet, dan komen die heel waarschijnlijk uit Nigeria. Zoals overal speelt de klimaatverandering wel een rol: wat nat is wordt natter, wat droog is droger. En sommige delen zijn zeer heet.”

Hoe benader je financiële risico’s?

“Vraag zeker in het begin altijd een betaling op voorhand. Zelfs als je jarenlang met een vaste partner samenwerkt en een kredietafspraak maakt, kan het lastig worden telkens de munt devalueert. Nigeria heeft soms een slechte reputatie, maar in vergelijking met andere landen valt het best wel mee. Het is een moeilijk land om te overleven, maar als je overleeft, dan zijn de marges hoog.”

Hoe zijn de levensomstandigheden en veiligheid?

“18 jaar geleden vertrok ik uit Nederland om 2 jaar in Nigeria te werken en ik ben er nog steeds. Ik bouwde hier een leven als zelfstandige ondernemer met een gezin uit. Dit is een mooi land met aardig weer en voor expats is huispersoneel goed betaalbaar. Als vrouw reisde ik de eerste jaren met het openbaar vervoer probleemloos het hele land door, al zijn er uiteraard gebieden en tijdstippen waar je beter geen risico’s neemt, zoals overal. In 2012 was er een golf van kidnappings voor geldgewin en door de toenemende armoede zijn er weer meer overvallen. Multinationals en beveiligingsfirma’s nemen graag het zekere voor het onzekere, maar ik rij gewoon zelf rond.”

Is er een goede infrastructuur voor transport en logistiek?

“De markt is vaak informeel maar wel georganiseerd. Veel grote bedrijven hebben een distributiehub in Lagos en depots in de regionale steden. Heineken en AB InBev krijgen bijvoorbeeld hun flesjes tot in alle uithoeken van het land. De Nigeriaanse havens hebben last van congestie, maar daar wordt aan gewerkt. Lagos is voor veel expediteurs een bekende bestemming, net als Cotonou in buurland Benin. Een goede raad: als je iets echt gedaan wil krijgen, kies dan voor een duurdere maar goed gemanagede dienstverlener. Met kleine, goedkopere alternatieven kom je uiteindelijk vaak duurder uit. Sommigen hebben ook Europees management met goede kennis van het land.”

Met welke boodschap kunnen we afronden?

“Eén op 37 mensen op de wereld is Nigeriaans. Dit is een land van de toekomst: als je in dit werelddeel wil groeien, dan moet je hier zakendoen. De Nigerianen zijn overigens zeer internationaal georiënteerd en reizen heel veel voor hun business. Ze spreken letterlijk en figuurlijk de taal van Europa.”

FIT

Workshop zakendoen met Nigeria

In het kader van de Week Internationaal Ondernemen organiseert Voka West-Vlaanderen op woensdagvoormiddag 27 november een workshop over zakendoen met Nigeria. Na het welkomstwoord zoomt Thessa Bagu van FIT in op recente evoluties en trends in de handel met Nigeria. Wim Bosman van Credendo werpt een blik op de betalingsrisico’s. Er staat ook een praktijkgetuigenis op het programma. We sluiten af met een Q&A en netwerkmoment. De sessie vindt plaats bij Agristo in Wielsbeke.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie