Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Hoe zit het nu precies met de fiscale aanpak voor thuislaadkosten?

Hoe zit het nu precies met de fiscale aanpak voor thuislaadkosten?

  • 18/10/2024

Vraag van de week

Hoe zit het nu precies met de fiscale aanpak voor thuislaadkosten?

Onlangs pleitten we vanuit Voka nog voor een praktische oplossing voor de terugbetaling van de thuislaadkosten van elektrische bedrijfswagens. De huidige fiscale regels maken de terugbetaling van die laadkosten immers onnodig complex en stellen heel wat werknemers bloot aan een risico op belastingverhoging, omdat ze op forfaitaire basis terugbetaald worden en niet op basis van de werkelijke elektriciteitskosten. In dit model wordt de werkgever gedwongen om van elke individuele werknemer met een elektrisch bedrijfsvoertuig elke maand de elektriciteitsfactuur op te vragen en te verwerken. De meeste werknemers hebben een variabel elektriciteitscontract. Dat houdt in dat de terugbetaling van de elektriciteitskosten voortdurend zou moeten worden bijgestuurd in functie van tariefwijzigingen bij de elektriciteitsleverancier van elke betrokken werknemer. Dat zou leiden tot een uiterst complexe en dure administratieve operatie. En dat terwijl er een eenvoudige oplossing voorhanden is. 

We pleitten ervoor om werkgevers toe te laten om de terugbetaling van de thuislaadkosten te doen op basis van een forfaitair elektriciteitstarief bepaald door de CREG, de onafhankelijke elektriciteitsregulator. Dat forfaitaire tarief biedt het voordeel van de administratieve duidelijkheid. Het zou ook rechtszekerheid bieden en in lijn liggen met de forfaitaire kilometervergoeding die de overheid zelf toepast voor verplaatsingen van haar werknemers. Werknemers die vandaag al een terugbetaling ontvangen op basis van het forfaitaire CREG-tarief, zijn blootgesteld aan een belastingverhoging ingeval van fiscale controle. De fiscus zou in de huidige stand van de interpretatie van de fiscale regels de terugbetaling aan forfaitaire tarieven kunnen kwalificeren als een bijkomend voordeel van alle aard, waar bijkomende belasting op verschuldigd is. In het belang van alle betrokken werkgevers en hun werknemers vroegen we dan ook om de bestaande terugbetalingsregeling voor thuis getankte elektriciteit te heroverwegen. De mogelijkheid om de elektriciteitskosten van de werknemers terug te betalen op basis van het CREG-tarief – ook voor medewerkers met zonnepanelen trouwens – moet volgens ons de basis uitmaken van een terugbetalingsregeling. 

Gemiddelde stroomprijs 

Onze vraag is duidelijk niet in dovemansoren gevallen. Minister Van Peteghem maakt nu de weg vrij naar een oplossing en zegt dat niemand een platte belastingverhoging moet vrezen. 

Hij kondigde een circulaire aan die meer duidelijkheid moet scheppen en die werkgevers toch zou toelaten een gemiddelde stroomprijs te hanteren bij het terugbetalen van het thuisladen aan hun werknemers. Dat ligt in lijn met onze vraag om het forfaitair tarief van de CREG te mogen gebruiken. Er zouden ook geen retroactieve controles komen. 

Zodra technologische oplossingen dat toelaten, wil de minister wel overschakelen naar een terugbetaling op basis van de werkelijke elektriciteitskosten. Tot zolang zou een zorgvuldig geselecteerd forfaitair tarief aanvaard worden. Wanneer de circulaire gepubliceerd is, zullen we die grondig analyseren om met meer gedetailleerde informatie te komen.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie