Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • A Construct is partner voor bouwprojecten over heel Frankrijk

A Construct is partner voor bouwprojecten over heel Frankrijk

  • 18/10/2024

“Van haalbaarheidsstudie tot realisatie”

Op een steenworp van West-Vlaanderen, net over de grens met Frankrijk, vind je totaalaannemer A Construct. Het bedrijf is een design & buildpartner voor ondernemingen die een industrieel of logistiek gebouw willen realiseren. Voornamelijk in Frankrijk, maar ook steeds vaker in België. “We begeleiden ondernemers van bij de haalbaarheidsstudie en vergunningsaanvraag tot en met de realisatie”, zegt zaakvoerder Brecht Vermander.

A Construct is partner voor bouwprojecten over heel Frankrijk Brecht Vermander

In België is ruimte om te ondernemen schaars geworden en dus kijken steeds meer bedrijven naar Frankrijk om er extra industriële of logistieke gebouwen te realiseren. “Percelen van 15 hectare vind je bijvoorbeeld niet meer in ons land; in Frankrijk wel nog”, zegt West-Vlaming Brecht Vermander. “Maar een project realiseren in een land waar je niet thuis bent, is niet evident. 12 jaar geleden heb ik het toen nog heel kleinschalige bouwbedrijf A Construct overgenomen en er een nieuwe wending aan gegeven. Ik zag onze meerwaarde vooral in de begeleiding van bedrijven bij de realisatie van die industriële of logistieke projecten in Frankrijk, van een hoogbouwmagazijn of logistiek centrum tot een productievestiging.” 

“Onze begeleiding is heel ruim. Ik noem onszelf een ‘general contractor’. Daar waar een algemene aannemer zich enkel concentreert op de realisatie van een project, zijn we er volgens het design & build-principe van bij de start bij. We gaan samen op zoek naar mogelijke locaties, in functie van heel wat factoren: of er water geloosd of opgepompt moet worden bij het productieproces, hoe hoog het energieverbruik zou liggen, of grondstoffen er vlot aangevoerd kunnen worden,...” 

“Na een haalbaarheidsstudie tekenen we het project helemaal uit en trekken we naar de overheden voor de nodige milieu- en stedenbouwkundige vergunningen. Daarvoor hebben we alle nodige experts in huis, van bouwkundige ingenieurs en architecten tot milieutechnische en stedenbouwkundige profielen. Eens we de vergunning op zak hebben, gaan we de nodige partnerships aan om het project effectief te realiseren. Wij staan ondernemers bij tot ze hun vestiging in gebruik kunnen nemen.” 

Duidelijk kader in Frankrijk 

Het vergunningstraject loopt in Frankrijk toch wat anders dan in België, zegt Vermander. “Er zijn veel meer regels in Frankrijk, maar er is een duidelijk kader waarbinnen je kan werken. In België is er toch wat meer subjectiviteit bij de beoordeling van een vergunningsaanvraag. Daarnaast is er in Frankrijk een veel nauwere samenwerking met de verschillende instanties die zich over je aanvraag buigen. Van bij de start is er al overleg, terwijl je in België vaak pas een eerste beoordeling krijgt eens je aanvraag zo goed als af is.” 

Het bedrijf telt 65 medewerkers en dit jaar realiseert het projecten voor een totaal van 160 miljoen euro. “We realiseren vooral projecten verspreid over heel Frankrijk voor zowel Franse als Belgische ondernemers, maar de vraag komt steeds vaker om bedrijven ook bij Belgische projecten en zelfs projecten elders in Europa bij te staan. Daarom hebben we nu een hub opgestart in Ieper, om van daaruit onder meer te werken op België en Nederland.” (JM - Foto Kurt) 

www.aconstruct.eu

Grote namen 

“We zijn 12 jaar geleden echt goed gelanceerd dankzij een groot project voor Ardo. Intussen vind je in ons klantenbestand nog heel wat andere grote namen terug, zoals bierproducent Heineken, aardappelverwerker Agristo en logistieke bedrijven Stef en Olano. We mochten in Parijs ook het assemblagegebouw voor de Europese raket Ariane 6 remodellen.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie