Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 20/09/2024

Van industriële site naar groen bedrijfspark

In Zwevegem bereikt de realisatie van Park Apart stilaan een finale fase. Een eerste deel van het bedrijfspark, goed voor 22 modulaire kmo-units, is al ruim een jaar in gebruik; op de andere helft heeft de nieuwe kantoortoren zijn hoogste punt bereikt. Het project stelt duurzaamheid, ambacht en ondernemerschap centraal en is het resultaat van sterke samenwerking over verschillende niveaus heen. Liquidfloors stond aan de wieg.

Park Apart is mooi staaltje van samenwerking Miguel Garcia en Jelle Vandendriessche

Sinds 2009 produceert en installeert Liquidfloors premium gietvloeren voor residentiële en commerciële projecten. Op enkele jaren tijd ontgroeide het bedrijf tot 2 keer toe zijn hoofdkwartier. “In 2015 vonden we op de voormalige Sobelcard-terreinen van Bekaert eindelijk de ruimte die we nodig hadden”, vertelt CEO Miguel Garcia. “Meteen was er de intentie om te kopen, maar daarvoor was de site met zijn 1,5 hectare dan weer te groot. We hadden dus een partner nodig.” Die partner vond Liquidfloors in vastgoedontwikkelaar Hexagon uit Roeselare, gespecialiseerd in de herontwikkeling van bestaande bedrijfsgronden. “Ze waren meteen mee in het verhaal. Net als wij stelden ze duurzaamheid, architecturale creativiteit en biodiversiteit voorop. Dat zie je duidelijk in het ontwerp: de natuurlijke groenaanleg, energiezuinige gebouwen en veelheid aan texturen maken van Park Apart een allesbehalve alledaags bedrijventerrein.” 

“Duurzaamheid start bij de plek waar je bouwt”, meent Hexagon-bestuurder Jelle Vandendriessche. “Vandaar onze keuze om specifiek op brownfields te focussen. We willen geen nieuwe gronden aansnijden. Gemakkelijk maken we het onszelf daar niet noodzakelijk mee. Brownfieldontwikkelingen hebben doorgaans heel wat drempels te overwinnen.” 

De kracht van samenwerking 

Samen met de gronden van de Sobelcard- site kocht Hexagon onder meer de verantwoordelijkheid voor de historische vervuiling over. Tijdens de looptijd van het project kwamen daar nog de verscherpte aandacht voor PFAS en de bouwmaterialencrisis bovenop. “Aan uitdagingen in dit project alvast geen gebrek,” lacht Jelle, “maar dat maakt het eindresultaat des te opmerkelijker. Mede dankzij een goed partnerschap en het ondersteunende kader van een Brownfieldconvenant wordt de industriële site tot een duurzaam en levendig bedrijfspark getransformeerd.” 

“In wezen is het maar wanneer er problemen opduiken dat de echte kracht van een goede samenwerking zich toont”, valt Miguel bij. “Dat hebben we hier duidelijk ervaren. Ook de gemeente Zwevegem heeft daar een cruciale rol in gespeeld. In plaats van andere functies op de terreinen onder te brengen, hebben zij er uitdrukkelijk voor gekozen om ondernemerschap te steunen.” 

Park Apart moet volgens Miguel vooral een plaats worden voor vakmanschap en jonge ondernemers. Naast de showroom en kantoren van Liquidfloors zullen vanaf halverwege 2025 zo onder meer een kinesitherapiepraktijk en een domoticabedrijf hun intrek in de kantoortoren nemen. “Zij vormen een mooie aanvulling op de vaklui en bedrijven die vandaag al in de kmo-units huizen.” (EN - Foto DD) 

www.liquidfloors.eu 

www.hxgn.be

Brownfieldconvenant 

De herontwikkeling van verlaten bedrijventerreinen of brownfields is een complex proces waarin bodemsanering, ruimtelijke ordening, mobiliteit, ontsluiting, communicatie, financiering,… exact op elkaar afgestemd moeten worden. Om dergelijke herontwikkeling te stimuleren en te faciliteren, riep de Vlaamse Regering de Brownfieldconvenanten in het leven. Via zo’n convenant krijgen projectontwikkelaars en investeerders een aantal juridisch-administratieve en financiële voordelen. Met het oog op een goede samenwerking en afstemming worden alle administraties, instanties en personen hierin betrokken.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie