Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: Wiels - Ondernemen in een uitdagende omgeving: slimme keuzes in tijden van onzekerheid

Ondernemers & Co: Wiels - Ondernemen in een uitdagende omgeving: slimme keuzes in tijden van onzekerheid

  • 06/09/2024

Als ondernemer werk je in een steeds complexere omgeving. Omgevingswetgeving, economische onzekerheid en politieke veranderingen verhogen de uitdagingen. Normen worden strenger. Voorspelbaarheid en rechtszekerheid zijn vaak zoek. Het gevolg? Een ingewikkeld speelveld waarin je als ondernemer meer aandacht moet besteden aan voorbereidingen en het maken van strategische keuzes.

Van opsteller naar bemiddelaar en vertrouwenspersoon

Dat verandert de rol van consultants die je investeringsproject mee moeten omzetten van idee naar het leggen van de eerste steen. Waar je vroeger een vergunning aanvroeg en vrij zeker was van de uitkomst, is dat vandaag anders. De focus van de consultants verlegt zich van opsteller van vergunningsaanvragen naar een rol als bemiddelaar en vertrouwenspersoon.

De sleutel van succes: een volledige en diepgaande voorbereiding waarbij je op het juiste moment in gesprek gaat met alle stakeholders en experten. Soms zijn lange tafels nodig om iedereen een plaats te geven. We kunnen daar vandaag nog moeilijk omheen. Het is zaak om die efficiënt te organiseren en ervoor te zorgen dat de juiste mensen aan tafel komen. 

Communicatie en dialoog: sleutel tot succes 

Ondernemen doe je niet meer alleen. Je doet het meer dan ooit samen met heel wat betrokken partijen. Of het nu gaat om de buren, de gemeente of de politiek: het is belangrijk om te horen wat iedereen te zeggen heeft. Daarbij is het essentieel om de juiste toon te vinden in elk gesprek. Conflicten voor zijn en bondgenoten zoeken is de boodschap. Daarmee vermijd je ellenlange procedures en vertragingen. 

Tegenstrijdige adviezen verzoenen 

De regelgeving wordt steeds complexer en elk advies legt andere accenten. Die zijn soms tegenstrijdig. Wat goed is voor de zuivering van afvalwater, leidt misschien tot geluids- of geurhinder. Dat vraagt om een partner die je helpt om deze belangen af te wegen. Het vraagt zowel technische als juridische expertise en een goed begrip van de onderneming voor wie je werkt. 

Voorspelbaarheid en zekerheid 

Voorspelbaarheid en zekerheid is wat we allemaal willen. Vroeg in overleg gaan en alles grondig voorbereiden verhoogt de kansen daarop. De tijd, het geld en de energie die je investeert in het voorbereidingsproces, betaalt zich terug in de vorm van meer zekerheid. 

Ken je gebruiksruimte 

Ieder van ons neemt een gebruiksruimte in: we hebben zuurstof nodig, we ademen CO2 uit, we maken lawaai, we hebben voedsel nodig, enz. Ook elk bedrijf neemt een deel van de beschikbare gebruiksruimte in. We stellen vast dat deze niet meer onbeperkt beschikbaar is. Limieten worden opgelegd. Denken we maar aan het stikstofverhaal. Ken dus jouw impact als bedrijf op de brede omgeving: mobiliteit, geluid, geur, water, visueel, enz. Dit wordt een belangrijk aandachtspunt in toekomstige discussies, bovenop een verwachting van conformiteit met de regelgeving. 

Conclusie: de weg naar succes 

De complexiteit van de moderne ondernemingsomgeving vereist een nieuwe aanpak. Enkel een goed idee volstaat niet (meer). De sleutel tot succes ligt in een zorgvuldige balans tussen risico’s nemen en het vermijden of oplossen van mogelijk tegenstrijdige belangen door samenwerking en dialoog. Wees je in alles wat je doet bewust van de omgeving waarin je opereert en houd er ook rekening mee. 

Danny Wiels

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie