Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: SD Worx - Maaltijdcheques favoriete loonvoordeel van West-Vlaming

Ondernemers & Co: SD Worx - Maaltijdcheques favoriete loonvoordeel van West-Vlaming

  • 31/05/2024

In West-Vlaanderen krijgt 61% van de werknemers maaltijdcheques. Enkel Vlaams- Brabant scoort nog hoger (65%). De gemiddelde waarde per maaltijdcheque is 6,50 euro. Daarvan betaalt de werknemer 1,63 euro per stuk. De sector van de internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) is de absolute kampioen: 84% van zijn werknemers geniet maaltijdcheques.

Meest in Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg 

Met meer dan 6 op de 10 werknemers die maaltijdcheques krijgen, scoren de werkgevers in Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen het hoogst. “Met een gemiddelde waarde van 1.190 euro netto per jaar in 2023, gaat het al gauw toch om een winkelkar van 100 euro per maand, via de werkgever”, zegt Veerle Michiels, juridisch adviseur bij SD Worx. 

Minder in kleinere organisaties 

De verschillen tussen de regio’s zijn vooral te verklaren door andere bedrijfsgroottes en sectoren. In organisaties met minder dan 20 werknemers krijgt 32% van de werknemers maaltijdcheques. 

Meer in handel, vervoer en logistiek 

De sector van de internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) geeft 84% van haar werknemers maaltijdcheques. Verder in de top 3: 

2. arbeiders in de chemie (PC 116): 81%; 

3. bedienden van de voedingsindustrie (PC 220) en bedienden in kleding en confectie (PC 215): 80%. 

“Veel hangt af van sectorale afspraken tussen de sociale partners. Maar ook zonder vaste afspraken willen werkgevers graag marktconform verlonen. De maaltijdcheque is daartoe erg geschikt”, licht Veerle toe. 

Hoogste waarde in voedingsindustrie 

Welke sectoren geven de hoogste waarde aan maaltijdcheques per jaar? 

  1. PC 220 (bedienden voedingsindustrie): 1.447 euro 
  2. PC 209 (bedienden metaalbouw): 1.441 euro 
  3. PC 307 (makelarij en verzekeringsagentschappen): 1.422 euro 

Favoriete voordeel van de Belg, en zeker van de West-Vlaming 

Meer dan de helft (54%) van de Belgen geeft maaltijdcheques op als favoriete loonelement, of ze het krijgen of niet. Dat plaatst maaltijdcheques op nummer 1, gevolgd door (meer) vast loon (47%) en meer vakantiedagen (42%). Zo zijn wij de grootste Europese fans van de maaltijdcheque of -vergoeding: het Europese gemiddelde is 24%. West- Vlamingen spannen de kroon: 62% is fan. 

“De populariteit van de maaltijdcheque heeft veel te maken met zijn gunstige (para)fiscale statuut. Onder bepaalde voorwaarden zijn de cheques immers vrijgesteld van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Zo bedraagt de maximale werkgeversbijdrage 6,91 euro en de minimale werknemersbijdrage 1,09 euro. Ze vormen een belangrijke aanvulling op het loon en zijn ook interessant voor de Belgische economie. Met maaltijdcheques kun je immers enkel in België betalen voor verbruiksklare voeding”, verduidelijkt Veerle. 

“Mensen aantrekken met competitief loonpakket” 

Braem (Handzame) is met bijna 300 medewerkers uitgegroeid tot een van de grootste handelaars in vrachtwagens en vrachtwagenonderdelen. Hr-manager Stijn Vanloot vindt maaltijdcheques onmisbaar in een goed loonpakket. “We vragen onze medewerkers – via gedragen sociaal overleg en conform de geldende loonnorm – elke keer of ze toekomstige extra’s liefst in een verhoging van brutoloon of in maaltijdcheques willen zien. En maaltijdcheques worden steevast enthousiast onthaald. Het is geen verplicht nummer in onze sector, maar onze werknemers hechten er veel waarde aan. Bij de bedienden bedraagt de maaltijdcheque momenteel 6,65 euro per gewerkte dag. Daarnaast bieden we ook de extra pensioenopbouw via de tweede pensioenpijler en een hospitalisatieverzekering. Eén op de 4 heeft ondertussen ook gekozen voor een fietslease via de werkgever. Met ons loonpakket slagen we erin om elk jaar een tiental nieuwe commerciële en technische profielen aan te trekken om onze snelle groei te ondersteunen.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie