Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 24/02/2023

De eerste Belgisch-Duitse energietop vond toepasselijk in Zeebrugge plaats. Het wordt de draaischijf in het versterken van de samenwerking, benadrukten Duits bondskanselier Olaf Scholz en premier Alexander De Croo. “Sinds de oorlog in Oekraïne hangt Duitsland nog sterker van ons af voor gas en elektriciteit. Daarom zullen Fluxys en Elia hun capaciteit gevoelig opdrijven”, klonk het. 

Belgisch-Duitse energietop benadrukt rol Zeebrugge Bondskanselier Olaf Scholz en premier Alexander De Croo

Op Valentijnsdag ontvingen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en zijn staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaatactie Patrick Graichen. De eerste Belgisch-Duitse energietop was heel bewust in Zeebrugge gepland: de terminal Fluxys LNG is goed voor 15% van de Europese gasinvoer en Duitsland is er de grootste afnemer.

In zijn inleiding noemde CEO Jacques Vandermeiren de rol van Port of Antwerp-Bruges in de energietransitie cruciaal. De 2 havenplatformen beschikken over unieke troeven om een voorloper te zijn. Zeebrugge is via pijpleidingen en tankschepen bij Fluxys een Europese toegangspoort van aardgas en binnenkort waterstof, en via Elia een knooppunt van (groene) elektriciteit. Antwerpen heeft met zijn grootse chemische cluster van Europa een industriële taille, kennis en ervaring. “Gezien de ontwikkelingen in de energiesector en op het geopolitieke terrein, is de structurele samenwerking tussen België en Duitsland cruciaal voor onze beide bevolkingen en voor onze industrie”, sprak premier De Croo. “Sinds Duitsland wegens de oorlog in Oekraïne niet langer via oostelijke pijpleidingen Russisch aardgas kan importeren, werd België na Noorwegen de belangrijkste (transit)partner. Het voorbije jaar ging het volume gas van Zeebrugge naar Duitsland maal 13. Ons land heeft dus enorm bijgedragen tot de stabiliteit van de Europese energiebevoorrading. Het knooppunt van Fluxys in Zeebrugge heeft de industrie van een recessie gered.” De hele samenwerkingsstrategie is gericht op de transitie van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen en tegelijk het verminderen van de afhankelijkheid van (Russisch) gas.

Capaciteit opdrijven

Gekoppeld aan een terminalbezoek, stelden de regeringsleiders 4 samenwerkingsdomeinen voor. “Ten eerste willen we tegen 2028 onze waterstofinfrastructuur aan elkaar koppelen. De Belgische en Duitse industrieën zijn al nauw met elkaar verweven in onder meer de chemische cluster in Antwerpen. Zeebrugge krijgt een grote rol voor de invoer en productie van waterstof”, vertelde De Croo. Ten tweede zal België de doorvoercapaciteit van aardgas naar Duitsland verdubbelen. Nog dit jaar wordt gestart met de aanleg van een tweede pijplijn. Die zal ook meteen geschikt zijn voor later waterstoftransport. “Onze terminal in Zeebrugge draait op volle toeren. Dit jaar verhogen we de capaciteit van 80 naar 90 gigawattuur, het energie-equivalent van 90 kerncentrales. De komende jaren werken we aan het verder opdrijven van de capaciteit met 55%”, zeg Arno Büx, chief commercial officer van Fluxys. Ten derde zal Fluxys meewerken aan het ontwikkelen van hernieuwbare energie met onder meer windparken in de Oostzee. Ten vierde maakt Elia plannen voor een tweede interconnector om groene elektriciteit vanop de Noordzee van België naar Duitsland te brengen. (RJ - Foto RJ)

Apzi-Voka West-Vlaanderen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie