Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka|VeGHO lid in de kijker: Mervielde

Voka|VeGHO lid in de kijker: Mervielde

  • 16/10/2024

Regelmatig zetten we een VeGHO-lid in de kijker. Deze maand: Mervielde, specialist in geïntegreerde logistieke diensten voor voornamelijk de chemische en smeerolie-industrie. Patrick Mervielde, zaakvoerder: “Hopelijk blijft de mobiliteit gegarandeerd in de haven, met alle geplande werken.”

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?

“Mervielde is een familiale onderneming die gespecialiseerd is in innovatieve geïntegreerde logistieke diensten.

Met een expertise van bijna 80 jaar staan ons bedrijf en onze 240 medewerkers voortdurend klaar om de logistieke uitdagingen van onze klanten – die voornamelijk actief zijn binnen de chemische en smeerolie-industrie – efficiënt, doelgericht en duurzaam op te lossen.

Onze logistieke oplossingen omvatten het vervoeren en behandelen van vloeistoffen; het op- en overslaan van gevaarlijke en niet-gevaarlijke vloeistoffen in landtanks, tankwagens en tankcontainers; het afvullen van vloeistoffen in IBC’s, vaten en kleine verpakkingen, alsook de interne reiniging van tankwagens en tankcontainers.”

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?

“Mervielde werd opgericht in 1945 in de Meetjeslandse gemeente Waterland-Oudeman door Cyriel Mervielde. In 1977 verhuisde het bedrijf naar de Monumentstraat in Ertvelde – Rieme, waar we vandaag nog altijd actief zijn. Sinds 2019 beschikken we ook over een tweede site aan het kanaal Gent-Terneuzen.”

Hoeveel werknemers telt het bedrijf (FTE’s) en welke omzet draaien jullie?

“Vandaag tellen wij een kleine 240 medewerkers, waarvan een 145-tal chauffeurs, bijna 40 arbeiders in logistiek, cleaning, werkplaats en algemeen onderhoud, en 55 bedienden. In 2023 hebben wij een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 43,6 miljoen euro en verwachten wij voor 2024 een groei van meer dan 5% te realiseren.”

Wat is de voornaamste investering van de voorbije vijf jaar?

“De voorbije 5 jaar hebben wij meer dan 46 miljoen euro geïnvesteerd, waarbij de ontwikkeling van onze logistieke site aan de Kuhlmannlaan het leeuwenaandeel had. Op deze Seveso-site van 8,5 ha hebben we naast een opslagplaats voor 400 geladen tankcontainers met bijhorende verwarmingsinstallatie, ook voorzien in een tankpark met tanks van 230 m³ en 460 m³, een tankwagenparking en een nieuw magazijn voor het afvullen van vloeistoffen in IBC’s, vaten en kleinere verpakkingen tot 1 liter.”

Wat is de voornaamste investering op til in de nabije toekomst?

“Voor de komende drie jaar staat er een volgend investeringsplan van meer dan 30 miljoen in de steigers, waarbij we op onze logistieke site net gestart zijn met de ontwikkeling en bouw van een nieuw, groter tankpark van 15.000 m³. De nog vrije, beschikbare grond op deze site laat ons toe om ook in de toekomst snel te kunnen inspelen op de vraag van onze klanten naar op- en overslagfaciliteiten.”

Wat is de grootste troef van North Sea Port voor jullie?

“De grootste troef is de nabijheid van onze grootste klanten, wat ons toelaat een flexibele service aan te bieden. Verder zijn de goede achterlandverbindingen en weinig congestie op de toegangswegen voor ons belangrijk.”

Wat is het grootste werkpunt voor de fusiehaven?

“Het grootste werkpunt zal zijn om met alle geplande werken zoals de R4 in Gent de mobiliteit te blijven garanderen.”

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke