Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 21/02/2025

Voka doet - samen met 20 andere sector- en werkgeversorganisaties - een oproep aan alle ondernemers om overtollige Vlaamse wetten te melden. Dat kan via een nieuwe website 'www.wetwatchers.be'. "Het gaat om wetten die het ondernemen in Vlaanderen echt moeilijker maken", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. 25 wetten zijn vandaag al overhandigd aan de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering wil er echt werk van maken: minder regels en minder administratie voor bedrijven. Voka wil daarom snelheid maken, samen met 20 andere sector- en werkgeversorganisaties. En ze komen met een nieuw meldpunt, dat de naam 'WetWatchers' krijgt.

"We doen een oproep aan alle ondernemers om overtollige wetten te melden. Dat kan via 'www.wetwatchers.be'. We kijken in de eerste plaats naar Vlaamse wetgeving. Om een voorbeeld te geven: je laat de nummerplaat van je auto, bus of vrachtwagen schrappen. Maar de verkeersbelasting loopt door. Je moet zelf actie ondernemen om die belasting stop te zetten. Dan kan beter", zegt Wim Brillouet, directeur Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Nog een voorbeeld: een werkgever moet een vacature minstens negen weken publiceren bij de databanken van VDAB en EURES voordat een arbeidsmigrant van buiten de EU kan worden aangeworven. Vroeger was dat zes weken. Dat is moeilijk uit te leggen want bedrijven vinden almaar moeilijker mensen."

"Het Belgisch Staatsblad is dikker dan ooit. In 2024 waren er 144.226 pagina's, een record. Voka biedt daarom tegengas."

Blijven opvolgen

De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen werkgevers- en sectororganisaties, hebben vandaag al 25 overtollige wetten en regels overhandigd aan de Vlaamse regering. "Met Wetwatchers zullen we de hele legislatuur lang regels en wetten blijven opvolgen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers.

Op de website 'www.wetwatchers.be' zijn alle wetten en regels terug te vinden die het ondernemen in Vlaanderen hinderen. De lijst van 25 bevat wetten en regels uit verschillende Vlaamse bevoegdheidsdomeinen die van toepassing zijn op ondernemingen uit tal van sectoren. Op de website zal je de status van een bepaalde wet kunnen opvolgen.

Maar het gaat verder. Er is ook een handvest opgemaakt. Dat reikt vijf principes aan waaraan nieuwe regels in de toekomst moeten voldoen. Zo moet er onder meer altijd rekening worden gehouden met Europese wetgeving en moet Vlaanderen de regels ook niet strenger maken dan Europa oplegt.

De Vlaamse Ondernemers

Het initiatief WetWatchers gaat uit van De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 sector- en werkgeversorganisaties.

Concreet gaat het om: Agoria Vlaanderen (technologische industrie), Cimabel (tabaksproducten), Comeos (handel en diensten), Denuo (circulaire economie), Embuild Vlaanderen (bouw), Energia (raffinage en energieoplossingen), essenscia Vlaanderen (chemie en life sciences), FBAA (autobus- en autocarondernemers), Febeg (elektriciteits- en gasbedrijven), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (gemotoriseerde wegvoertuigen), Federgon (HR-diensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubel), Fevia Vlaanderen (voeding), inDUfed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (mobiliteitsprofessionals), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), Vlozo (private zorgondernemers), Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en WF-FE (internationale handel, vervoer en logistiek).

NTX
Logo Van Havermaet Partner Voka Mechelen-Kempen
ING
Logo Mensura
Logo SD Worx
Deloitte Private
Logo Degroof Petercam Partner Voka Mechelen-Kempen
pfl
Logo VanRoey Parnter Voka Mechelen-Kempen