Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 22/11/2023

Voka Oost-Vlaanderen en UGent brengen met het eenjarige traject 'From PhD to SME' de werelden van doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers (PhD’s) samen met die van KMO’s. 4 Oost-Vlaamse ondernemingen nemen de PhD’s onder hun vleugels om hen kennis te laten maken met het werkveld, terwijl ze gebruik kunnen maken van de academische kennis die de onderzoekers in hun onderneming brengen. In het voorjaar van 2024 start de vijfde editie.

Zestien doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers van de UGent gaan ieder jaar bij vier Oost-Vlaamse kmo's, een soort duaal leren op academisch niveau. Deze -vaak eerste- kennismaking met het bedrijfsleven is belangrijk voor deze jonge mensen. De kans dat ze later aan de slag kunnen als prof aan een Vlaamse universiteit is niet zo groot, met name 1 op 13. Vroeg of laat komen de meeste van deze groep dus in de bedrijfswereld terecht. Voor de kmo's is dit een buitenkans om samen te werken met wetenschappers die niet alleen een pak knowhow, maar ook een verfrissende kijk hebben. 

Gezocht: gastvrije kmo's!

Heb je ook zin om als kmo een heterogeen en internationaal team van vier ambitieuze en leergierige jonge onderzoekers gedurende één jaar te begeleiden (6 meetings)? 'From PhD to SME' is een unieke kans om samen te werken met wetenschappers die niet alleen een pak knowhow, maar ook een verfrissende kijk op je onderneming hebben.

Neem contact op met Jolyn

Een zuivere win-win-situatie

Eén van de vier kmo's die in 2021 het project stapte is AM Team. Het Gentse bedrijf is gespecialiseerd in ‘fluid dynamics’ en nam deel omdat ze zelf ontstaan zijn vanuit een wetenschappelijke achtergrond. Zaakvoerder Wim Audenaert zegt over de deelname: “Wetenschapsondernemers kunnen het lastig hebben om een zaak op te starten en te laten groeien, omdat ze getraind zijn om na te denken en zo soms verlamd raken door over-analyse. Onze deelname aan from PhD to SME helpt om hun zorgen weg te nemen.”

Bureau 9000 uit Zwijnaarde nam twee keer deel aan het traject. Simon Paepen, Operationeel directeur, zegt: “We participeerden in het traject van PhD to SME omdat Bureau 9000 staat voor duurzaamheid en de overtuiging dat we dit enkel bereiken door samenwerking, onder andere met het onderwijs. We zijn er ook van overtuigd dat jonge academici een frisse en open bijdrage kunnen leveren aan de missie en activiteiten van Bureau 9000. Zij zijn namelijk de toekomstige werknemers en leiders van de bedrijven die we hopelijk, mede door PhD to SME, warm kunnen maken om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten.”

Een brug tussen twee werelden

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen zegt over het project: “Voor Voka is de brug slaan tussen onderwijs en bedrijven een belangrijk aspect. De meeste wetenschappelijk onderzoekers komen in een onderneming terecht. Ze missen vaak wat feeling met ondernemerschap en de bedrijfsrealiteit. Anderzijds aarzelen kmo-bedrijven soms om deze hooggekwalificeerde mensen aan te werven. Met dit project proberen we die brug te slaan tussen beide werelden.”

Ook Rik Vandewalle, rector UGent, hecht veel belang aan het traject: "From PhD to SME brengt de academische en de zakelijke wereld op een unieke manier dichter bij elkaar. Het programma trekt onze doctorandi en postdocs om uiteenlopende redenen aan: omdat ze honger hebben naar ondernemen, omdat ze hun horizonten willen verleggen en ervaring willen opdoen in een wereld die hen (nog) vreemd is, of omdat ze hun competenties wensen bij te schaven en aan te vullen met specifieke business skills. Op deze manier zet From PhD to SME ondernemerschap én de KMO-wereld als interessante en uitdagende loopbaanpaden op de kaart!"

Contactpersoon

Jolyn De Baets

Communicatie - Opleidingen