De Vlaamse regering versoepelt de verplichting voor energie-intensieve bedrijven om zonnepanelen te installeren. Voka vindt de aanpassingen een stap in de goede richting.
Wat wijzigt er?
De Vlaamse regering staat een uitstel toe met 9 maanden, op voorwaarde dat er een contractuele verbintenis is voor de plaatsing van een photovoltaïsche installatie. De nieuwe datum om in regel te zijn met de PV-verplichting is vastgelegd op 1 april 2026. Dat geeft ondernemingen meer tijd om zonnepaneelinstallaties geïnstalleerd te krijgen en de nodige vergunningen te bekomen.
Een andere wijziging betreft de plaats waar de zonnepanelen zich mogen bevinden. Dit mag voortaan ook grondgebonden zijn, met andere woorden de zonnepanelen hoeven niet meer per sé op het bedrijfsdak geplaatst te worden.
Ook andere vormen van hernieuwbare energie-opwekking worden mogelijk om te voldoen aan de PV-verplichting. Warmtepompen tellen mee vanaf 2025 en thermische zonne-energie wordt ook mogelijk. Voor het bestaande alternatief van een windturbine, is er een belangrijk uitstel voor turbines die nog in vergunningsprocedure zitten.
De Vlaamse regering besliste om ook meer flexibiliteit toe te laten. De participatiemogelijkheden worden verduidelijkt waardoor ondernemingen makkelijker kunnen deelnemen aan duurzame energieprojecten bij andere bedrijven.
Voortaan kunnen bedrijven met dochterondernemingen ook kiezen op welke site ze PV wensen te realiseren, rekening houdend waar die het best geplaatst worden.
Wat vindt Voka?
Voka heeft in november samen met een aantal sectorfederaties de absurde gevolgen van de te strikte PV-verplichting aan de kaak gesteld. Verschillende gesprekken met Vlaams minister van Energie en Klimaat Melissa Depraetere en haar kabinet hebben geleid tot een aanpassing van de regels, zodat de PV-verplichting wat werkbaarder wordt voor bedrijven.
De versoepelingen zijn een stap in de goede richting, maar een algemeen uitstel blijft jammer genoeg uit. Dat zou bedrijven meer tijd geven om zich te conformeren met een maximaal aanbod aan alternatieven en flexibiliteit. Voka vindt ook dat bedrijven die al contracten hebben afgesloten om klimaatneutraal te worden, vrijgesteld moeten worden de PV-verplichting.
Voka neemt de uitgestoken hand van de minister aan om samen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) de regels rond participatie te vereenvoudigen en werk te maken van standaardovereenkomsten.
Wat is alweer de PV-verplichting?
De Vlaamse PV-verplichting maakt dat zonnepanelen verplicht geïnstalleerd moeten worden op bedrijfsgebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar, afgaande op het verbruik van het jaar 2021. Duizenden industriële afnemers worden door deze verplichting geïmpacteerd. Om aan de PV-verplichting te voldoen, zijn grootschalige investeringen in fotovoltaïsche zonnepaneelinstallaties nodig waarvan de kostprijs in de miljoenen euro’s kan lopen en waarvan de realisatietermijn vele maanden in beslag kan nemen.