Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vlaams-Brabantse laureaat duurzaamheidscharter neemt het woord tijdens Algemene Vergadering van UNITAR in Genève

Vlaams-Brabantse laureaat duurzaamheidscharter neemt het woord tijdens Algemene Vergadering van UNITAR in Genève

  • 16/11/2023

Als eerste Vlaams-Brabants bedrijf ooit heeft DNS Belgium zijn duurzaamheidsverhaal mogen pitchen tijdens de Algemene Vergadering van de VN-opleidingsorganisatie UNITAR en de vertegenwoordigers van haar CIFAL Global Network waaronder CIFAL Flanders, in Genève. “We zijn bijzonder trots dat DNS Belgium deze eer heeft gekregen om op zo’n iconische plaats te kunnen spreken”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. “Het toont aan dat de VCDO-methodologie die we gebruiken om onze leden stappen te laten zetten rond duurzaamheid werkt en als voorbeeld kan worden gezien voor andere bedrijven.”

DNS Belgium is het eerste bedrijf in Vlaams-Brabant dat de titel SDG Ambassador van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties, kreeg. De onderneming heeft gedurende minstens 6 jaar veranderingsacties opgezet rond verschillende van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze SDG’s kon het implementeren in de bedrijfsvoering aan de hand van begeleiding van Voka-KvK Vlaams-Brabant dankzij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

"De titel van SDG Ambassadeur is een mooie bekroning van het traject dat we de afgelopen jaren aflegden. We werden een voorloper in duurzaam ondernemen en vonden in Voka-KvK Vlaams-Brabant een strategisch klankbord. De afgelopen jaren hebben we onze maatschappelijke impact voortdurend vergroot met inspirerende projecten zoals Digital for Youth. Deze erkenning ​ is voor ons een nieuw startpunt. We willen andere bedrijven inspireren en uitdagen om zelf aan de slag te gaan met duurzaam ondernemen. Samen met hen willen wij blijven werken aan een duurzame toekomst en een inclusief internet." Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium

Op de foto van links naar rechts: Peter Wollaert, UNITAR Fellow & Managing Director CIFAL Flanders; Arnaud Recko, Duurzaamheidscoördinator DNS Belgium; Ari Epstein, CEO AWDC & Voorzitter CIFAL Flanders; Nikhil Seth, Executive Director UNITAR; Alex Mejia, Head CIFAL Global Network; Jens De Vos, directeur projecten Voka; Estrella Merlos, Development Policies Specialist UNITAR

unitar algemene vergadering

Spreken in Genève

De eerste SDG Ambassador van Vlaams-Brabant mag zijn duurzaamheidsverhaal uit de doeken doen op de Algemene Vergadering van UNITAR. Voka-KvK Vlaams-Brabant werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. De Verenigde Naties zijn internationaal toonaangevend op vlak van duurzaamheid.

Dat DNS Belgium naar Genève mag om er als ambassadeur ontvangen te worden en gezien wordt als voorbeeld inzake duurzaamheid in de ogen van de Verenigde Naties toont dat Vlaams-Brabantse bedrijven ook een enorme steen bijdragen inzake duurzaamheid”, besluit Kris Claes. ​

"Tijdens de bedrijfspresentatie van DNS Belgium hebben we inzicht gekregen in de ambities en impactvolle acties op vlak van duurzaamheidskennis en -implementatie. Dit draagt zeker bij tot de realisatie van de SDG’s, lokaal en mondiaal. Deze case illustreert perfect de kernopdracht van UNITAR: kennis over de SDG’s versterken én uitdragen en deze inzichten hertalen naar concrete duurzaamheidsacties in de onderneming én in de samenleving. DNS Belgium kan terecht een ambassadeur van de SDG’s worden genoemd!" Nikhil Seth, Executive Director UNITAR

VCDO-traject

DNS Belgium is de vzw die instaat voor het registreren van .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen, het toegankelijker maken van het internet en het aanmoedigen van het gebruik ervan via domeinnamen. De voorbije 6 jaar ondernam DNS Belgium vele acties om duurzamer te worden. Zo richtte het bedrijf in 2019 Digital For Youth op, dat afgedankte laptops van bedrijven verzamelt, volledig reset en opnieuw gebruiksklaar maakt, en uitdeelt aan scholen en organisaties die laptops nodig hebben. De vzw bestaat ondertussen bijna vijf jaar. Maar ook rond CO2-uitstoot, bebossingsprojecten en in de strijd voor een veilig internet en digitale inclusie lopen er bij DNS Belgium nog acties.

Over VCDO

Voka-KvK Vlaams-Brabant begeleidt bedrijven die willen inzetten op duurzaamheid via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Op basis van de 17 duurzame Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties wordt bekeken hoe Vlaams-Brabantse bedrijven het doen op vlak van duurzaamheid. Een adviseur van Voka-KvK Vlaams-Brabant doet een nulmeting bij het bedrijf en helpt hen zo om een actieplan op maat op te stellen. De kracht van het charter is dat er niet wordt gekeken om algemene en vage doelen na te streven, maar dat ondernemers als deelnemer concrete en relevante acties opzetten die bijdragen aan een internationaal erkend kader.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 begeleidde Voka-KvK Vlaams-Brabant al meer dan 70 ondernemingen succesvol op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Deze bedrijven en organisaties voerden sindsdien meer dan 2.000 acties uit om een van[SD6] ​ de SDG’s te implementeren in hun bedrijfsvoering.

Over CIFAL

Voka-KvK Vlaams-Brabant werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de SDG-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een VN-erkenning ontvangen voor het investeren in kennisopbouw, implementatie en communicatie over de SDG’s.

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier
Proximus