Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Talentcenter Voka-KvK Vlaams-Brabant opent opnieuw de deuren met vernieuwd rapport

Talentcenter Voka-KvK Vlaams-Brabant opent opnieuw de deuren met vernieuwd rapport

  • 10/09/2024

Het Talentcenter van Voka-KvK Vlaams-Brabant opent voor het eerst de deuren voor een volledig schooljaar. Al 59 klassen uit het lager onderwijs (6e leerjaar) hebben zich ingeschreven, alsook 34 klassen uit de eerste graad van het middelbaar. “Bijna alle scholen die zich vorig jaar hebben ingeschreven komen dit jaar opnieuw met een nieuwe klas. Dat toont de relevantie van ons talentcenter aan”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. 

Een weekje na het lager en middelbaar onderwijs en een week voor de hogeschool en universiteiten hun deuren opnieuw openen, ontvangt het Talentcenter van Voka-KvK Vlaams-Brabant opnieuw klassen uit het 6e leerjaar, 1e en 2e middelbaar in Zellik. Een hele voormiddag lang krijgen de kinderen testjes voorgeschoteld om hun talenten en interesses te ontdekken en zo meerdere studierichtingen te vinden die echt bij hen passen. Zo zijn er VR-brillen en motorpanelen om technisch inzicht te testen, maar ook redeneertesten en logische testen om dat vermogen te onderzoeken. 
 

Nieuw rapport voor de leerlingen

De testen die de leerlingen moeten doen zijn door de UGent ontwikkeld. Vernieuwd is het talentenrapport dat na de testvoormiddag wordt overhandigd aan de leerlingen. Waar vorig jaar enkel de interesses van de leerlingen in kaart werden gebracht en gematcht met mogelijke studierichtingen, is er nu ook een koppeling met de vaardigheden en talenten van de leerlingen. De resultaten uit de testen die ze uitvoeren in het talentcenter wordt meegenomen. 

“Het toevoegen van de vaardigheden kon pas dit schooljaar voorzien worden omdat we daarvoor nog data nodig hadden uit een lopend wetenschappelijk onderzoek. We willen immers zeker zijn dat onze feedback aan de leerlingen de wetenschappelijke toets doorstaat, zodat het talentenrapport voor de leerlingen zo correct en genuanceerd mogelijk is”. Nicolas Dirix, visiting professor UGent

Met het rapport wil Voka-KvK Vlaams-Brabant samen met de UGent leerlingen aanzetten om studiepaden te onderzoeken die bij hen passen, waarbij het goed mogelijk is dat er richtingen voorgesteld worden waar ze nog niet aan dachten of die ze zelfs niet kenden. Zo kan een bezoek aan het talentcenter leerlingen helpen een positieve keuze te maken voor een studierichting waar ze goed bij aansluiten.


Het Talentcenter in Zellik is open op maandag, dinsdag en donderdag (telkens ’s ochtends). Het duurt gemiddeld drie uur om alle testen uit te voeren. Het bezoek is gratis, maar moet geboekt worden via deze link.
 

Over Talentcenter
Het Talentcenter is een Vlaams breed initiatief van Voka-KvK Vlaams-Brabant in samenwerking met de Vlaamse overheid, de Universiteit Gent, imec, Howest en Green Energy Park. Recent opende een talentcenter in Kortrijk en in Genk. Dat brengt het totaal op 7 talentcentra, in Antwerpen, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Mechelen en Zellik.
 

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus