Het STEMpact-project laat onderwijsinstellingen samenwerken met mentorbedrijven om excellent STEM-onderwijs te realiseren. Door kennisdeling, gezamenlijke projecten en praktijkgerichte ervaringen bouwen technisch adviseur Jan Van Weert van de secundaire school githo nijlen en Kurt Van Den Bergh van Reynaers Aluminium aan een sterke brug tussen theorie en praktijk. "Dankzij STEMpact kunnen we leerlingen en leerkrachten optimaal voorbereiden op een toekomst waarin innovatie, technologie en duurzaamheid centraal staan en tegelijkertijd een concreet antwoord bieden op de krapte op de arbeidsmarkt," aldus Jan.
Een gedeelde visie
Jan Van Weert kent de onderwijswereld als geen ander. Hij gaf eerst 17 jaar les in elektrotechnieken voordat hij technisch adviseur werd. Jan omschrijft zijn rol als breed en cruciaal: "Als technisch adviseur ben ik verantwoordelijk voor verschillende technische studierichtingen zoals mechatronica, elektrotechniek en autotechniek. Mijn taak is om leerkrachten te coachen en te faciliteren, bestellingen en aankopen van nieuwe machines te regelen, en het onderhoud van gebouwen mee te coördineren." Hij benadrukt ook zijn rol als stagecoördinator en begeleider van geïntegreerde proeven.
Kurt Van Den Bergh, sinds 2008 verbonden aan Reynaers Aluminium, beschrijft zijn rol als veelzijdig en uitdagend. "Mijn team en ik bieden technische ondersteuning aan klanten, voornamelijk raam- en deurconstructeurs. We maken zelf geen ramen, maar ontwikkelen systemen die wereldwijd worden gebruikt. We doen aan kennisdeling en begeleiden architecten en investeerders bij grotere projecten om onze klanten te ondersteunen."
Theorie en praktijk hand in hand
De samenwerking tussen githo nijlen en Reynaers Aluminium ontstond uit een wederzijdse behoefte aan meer technisch geschoolde profielen. "We hebben zelf voor deze match gezorgd," aldus Jan. "Reynaers stond al lang op onze radar vanwege hun innovatieve karakter en nabijheid." Kurt beaamt: "Voor ons was het essentieel om de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te overbruggen. Aluminium schrijnwerk krijgt bijvoorbeeld te weinig aandacht in het academische curriculum, en dat willen we veranderen."
Hun gezamenlijke project binnen STEMpact is ambitieus en breed. Het omvat zowel de theoretische als praktische vorming van leerlingen, met als doel ze optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt en het hoger onderwijs. Jan legt uit: "Leerlingen uit verschillende studierichtingen werken samen aan onderzoeksvragen vanuit Reynaers, zoals recyclage en circulair ontwerpen. Zo creëren we een geïntegreerd leerproces waarbij theorie en praktijk elkaar versterken." Kurt vult aan: "We willen leerlingen zo vroeg mogelijk enthousiasmeren voor de mogelijkheden die techniek en industrie hun te bieden hebben."
Voor ons was het essentieel om de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te overbruggen.
Meerwaarde voor leerlingen en leerkrachten
De absolute meerwaarde van het STEMpact-project ligt volgens Jan vooral in de unieke kans voor leerlingen om al tijdens hun schooltijd intensief samen te werken met een vooruitstrevend bedrijf als Reynaers Aluminium. "Ze krijgen niet alleen toegang tot hypermoderne technieken en materialen, maar kunnen ook concreet bijdragen aan reële, actuele uitdagingen in de industrie," benadrukt Jan. Kurt beaamt: "Dit verhoogt hun motivatie enorm, geeft hun een beter begrip van de praktijk, en versterkt hun vaardigheden en zelfvertrouwen aanzienlijk." Deze ervaringen zorgen ervoor dat leerlingen met een voorsprong starten op de arbeidsmarkt of beter voorbereid aan hun vervolgstudies beginnen.
Ook leerkrachten profiteren volop van deze samenwerking. "Ze worden meegenomen in een traject waarin ze rechtstreeks leren van experten bij Reynaers, waardoor ze hun eigen technische en pedagogische vaardigheden versterken," vertelt Jan enthousiast. "Onze leerkrachten krijgen zo ook de kans om hun didactische expertise te delen binnen Reynaers, bijvoorbeeld door het verbeteren van cursusmateriaal en opleidingsmethodieken. Deze wisselwerking is voor hen ontzettend waardevol."
We willen leerlingen zo vroeg mogelijk enthousiasmeren voor de mogelijkheden die techniek en industrie hun te bieden hebben.
Samen bouwen aan duurzaamheid
Eén van de concrete projecten richt zich op circulaire economie. “Door leerlingen te betrekken bij vraagstukken die waardevol kunnen zijn bij een circulaire economie, ik denk aan het evalueren van productiestappen, zetten we in op de toekomst,” vertelt Kurt. "Circulariteit en duurzaamheid zijn essentieel, zeker nu Europa dit meer en meer inbedt in haar regelgeving. Door leerlingen hierin te betrekken, creëren we oplossingen die we in de industrie direct kunnen toepassen."
Voor Jan is juist dit een krachtig motivatiemiddel voor leerlingen: "Leerlingen willen bijdragen aan oplossingen. Ze krijgen hier het gevoel dat ze écht een verschil kunnen maken." Kurt vult aan: "We willen ze stimuleren om later bij ons of onze partners aan de slag te gaan of verder te studeren in een technische richting."
Een langdurige samenwerking
Beide partijen zien de samenwerking niet als eenmalig experiment, maar als een duurzame verbintenis. "Een samenwerking zoals deze kan enkel slagen als het door de hele organisatie gedragen wordt," benadrukt Kurt. "Bij Reynaers zijn verschillende afdelingen betrokken. Dit zorgt voor een breed draagvlak en vergroot de kans op langdurig succes."
Ook voor Jan is continuïteit essentieel: "We willen met dit project andere scholen en bedrijven inspireren om hetzelfde te doen. Een sterke samenwerking tussen onderwijs en industrie biedt eindeloze mogelijkheden."
Inspiratie voor Vlaanderen
Jan en Kurt zien het STEMpact-project als een voorbeeld voor heel Vlaanderen. "Dit project biedt een concreet antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals het tekort aan technisch geschoolde medewerkers en de mogelijkheid om samen te zoeken naar oplossingen die ons allen helpen bij de transitie naar een duurzame, circulaire economie," zegt Kurt. Jan vult aan: "We geloven dat onze aanpak navolging verdient. Scholen en bedrijven kunnen door vergelijkbare samenwerkingen écht impact maken en leerlingen beter voorbereiden op hun toekomst.