Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Steenbakkerij Vande Moortel 160 jaar: “Wij zijn al 20 jaar voorloper op vlak van duurzaamheid”

Steenbakkerij Vande Moortel 160 jaar: “Wij zijn al 20 jaar voorloper op vlak van duurzaamheid”

  • 03/07/2024

Steenbakkerij Vande Moortel is opgericht in 1864 in de Scheldevallei. Vandaag, 160 jaar later, is het nog steeds een familiebedrijf, nog steeds op dezelfde plek. Duurzaamheid zit in hun DNA. Zij lanceerden 20 jaar geleden al het eco-7-size-model van gevelstenen en kleiklinkers, wat pas nu op grote schaal gevolgd wordt door de concurrenten. Ook op andere vlakken zet Vande Moortel in op duurzaamheid.

Project & Administration Manager Sally Verpoort, zaakvoerder Peter Vande Moortel en Head of Sales & Marketing Filip Melis van Steenbakkerij Vande Moortel, duurzame fabrikant van duurzame materialen.

 


Tekst Sabine Van Damme - foto Nathalie Dolmans

Vandaag staat Peter Vande Moortel aan het hoofd van het bedrijf waar intussen al 145 mensen werken. Peter is de vierde generatie, en ook zijn kinderen zijn al actief bij Vande Moortel. De toekomst is dus verzekerd.
“Wij blijven ons verder specialiseren in de productie van gevelstenen en kleiklinkers”, vertelt Filip Melis, Head of Sales & Marketing. Van de vier grote spelers in België hebben wij het meest specifieke profiel met een duidelijke focus op esthetiek, duurzaamheid en kwaliteit. We maken de meer speciale producten, we hebben zelfs een ‘handmade’ lijn. Het grootste deel van onze afzet realiseren wij in een straal van 350 km rond Oudenaarde, dat is dus inclusief Parijs, Londen, Nederland in zijn geheel en het westen van Duitsland.”

Puur natuurproducten

Vande Moortel is al 20 jaar een voorloper op vlak van duurzaamheid. “Een klassieke baksteen is 10 centimeter dik, maar 20 jaar geleden al hebben wij dat formaat aangepast naar 7 centimeter. Dat is op alle vlakken beter. Dat spaart niet alleen ontginnings- en productiedagen uit, maar zorgt ook voor een grote reductie van CO2- uitstoot. Mocht iedereen in België ons voorbeeld volgen, stoten we binnenkort samen 100.000 ton CO2 minder uit. Ook voor de klant zijn er alleen maar voordelen. Wij hebben bijvoorbeeld de eco-7-size stenen voor de woontoren op het Stapelplein in Gent geleverd. Mochten ze die gebouwd hebben met gevelstenen van het klassieke formaat, dan hadden we 316 ton extra klei nodig gehad, 2,4 extra productiedagen en 12 extra vrachtwagens op de weg. Met wat uitgespaard werd aan grondstoffen, hebben we gevelstenen voor 13 huizen kunnen leveren. Sinds vorig jaar hebben we meer dan 20.000 referenties in dit ecologische formaat.”

Vande Moortel werkt énkel met natuurlijke producten. “We ontginnen onze producten lokaal, dus hebben weinig transport. Alles gebeurt op de site zelf, we zijn een heel lokaal verankerd bedrijf. Wat toch moet worden aangevoerd - bijvoorbeeld andere soorten zand en klei om voor kleurschakeringen te zorgen - komt over het water. We hebben quasi geen afval, wat er toch is verwerken we zelf of gebruiken we als secundair product. We kunnen nu al producten leveren die enkel met circulaire grondstoffen zijn gemaakt, we hebben een gesloten waterkring, en we zijn bezig met zonnepanelen. Momenteel dekken we 18% van ons eigen elektriciteitsverbruik en we willen op korte termijn naar 25% en meer. We maken ons wagenpark elektrisch, vergroenen onze site zoveel mogelijk, met aandacht voor biodiversiteit, en doen aan warmterecuperatie. De warmte van het bakproces bijvoorbeeld wordt gebruikt in de droogkamers.”

Voorloper blijven

“De gevelsteen is nog steeds onklopbaar op gebied van levensduur. We moeten stoppen met gebouwen te zetten voor 30 of 40 jaar, het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet wordt afgebroken. Onze stenen kunnen zeker 150 jaar mee, zeker in combinatie met goede architectuur.” Naast gevelstenen maakt Vande Moortel ook kleiklinkers, die dienen voor verharding. “Hier zetten we onder andere in op onze waterpasserende opbouw die infiltratie van regenwater toelaat."

Vande Moortel stond lange tijd alleen met de eco-7-size-steen, maar sinds de energiecrisis volgen ook andere steenbakkerijen, en niet alleen in ons land. Maar Vande Moortel loopt dus 20 jaar voorop qua knowhow. “Het is onze ambitie om verder te gaan met de steenbakkerij als duurzame fabrikant, met duurzame materialen. We zijn permanent bezig met het verbeteren van onze processen. We willen dat - zeker in België - het eco-7-formaat de standaard wordt.”

In de fotogalerij hieronder een aantal realisaties met gevelstenen van Steenbakkerij Vande Moortel: De Ham Caan architecten © Cafeine - Leiekouter  360 architecten - Stapelplein Bulk architecten & 360 architecten - The Loop Arch & Teco © Fclama.be

Steenbakkerij Vande Moortel
Scheldekant 5 - 9700 Oudenaarde
055 33 55 66 
vandemoortel.be
info@vandemoortel.be

 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2024: 

  • 10 jaar: Billit en Luceda Photonics
  • 15 jaar: AYA, HR Mentor & Revive
  • 20 jaar: CTS Benelux, Oleum Olieslagerij, Projinit & Rederij De Gentenaer
  • 25 jaar: APF Autoparts
  • 30 jaar: Creaplan Group
  • 35 jaar:  Gent-Watertoerist
  • 40 jaar:  Bopro & Kresoft Systems
  • 50 jaar: Coatinc Ninove
  • 60 jaar: Cosmolift, Europabank, Scala & smartphoto group
  • 75 jaar: Petersime Belgium
  • 125 jaar: Vandemoortele
  • 160 jaar: Steenbakkerij Vande Moortel

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2025 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
OV - Festival van Vlaanderen

Artikel uit publicatie