Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Op weg naar een duurzaam mobiliteitsplan aan de hand van elektrificatie

Op weg naar een duurzaam mobiliteitsplan aan de hand van elektrificatie

  • 11/09/2024

Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van elk modern bedrijfsbeleid, en voor Voka is het geen uitzondering. Voka zet zich in om bedrijven te verbinden, te versterken, maar ook te helpen groeien op een duurzame manier. In lijn met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), neemt Voka nu concrete stappen om duurzame mobiliteit te bevorderen, met de geleidelijke elektrificatie van het wagenpark als speerpunt.

Graduele elektrificatie – 100% elektrische wagens

In het kader van de bredere interne strategie, Wij Voka 2030, heeft Voka zich tot doel gesteld om haar wagenpark volledig te elektrificeren. Elk jaar, wanneer leasecontracten aflopen, worden traditionele voertuigen vervangen door 100% elektrische wagens. Dit is een doordachte benadering die zorgt voor een graduele maar gestage overgang naar een volledig elektrische vloot.

We willen bedrijven stimuleren om bij te dragen aan een groenere toekomst.

Herziening van mobiliteitsbeleid en infrastructuur

Om deze verschuiving in goede banen te leiden, is een nieuwe mobility policy geïntroduceerd, met externe begeleiding om een vlotte implementatie te behouden. Freija Fonteyn, Adviseur Logistiek en Mobiliteit bij Voka, wijst op de vele voordelen van deze overstap: "De overstap naar elektrische bedrijfswagens is het uitgelezen moment om uw mobiliteitsbeleid te herzien en nieuwe keuzes aan te bieden aan uw werknemers. Vergeet niet dat er vaak fiscale voordelen en ondersteunende maatregelen zijn die de vergroening van het wagenpark stimuleren."
 

Naast het vernieuwen van het wagenpark, investeert Voka in de noodzakelijke infrastructuur om het gebruik van elektrische voertuigen te ondersteunen. Alle parkeerplaatsen in de garages zijn voorzien van laadpunten, die zowel voor medewerkers als bezoekers beschikbaar zijn. Dit creëert een cultuur waarin elektrische mobiliteit niet alleen mogelijk, maar ook aantrekkelijk en gemakkelijk wordt gemaakt.

Divers mobiliteitsplan

Hoewel elektrische wagens een belangrijk deel uitmaken van Voka’s mobiliteitsplan, is het slechts een van de vele initiatieven. Voka stimuleert daarnaast het gebruik van andere vormen van duurzame mobiliteit, zoals openbaar vervoer, deelfietsen en deelwagens. Medewerkers krijgen een vast maandelijks business budget waarmee ze flexibel kunnen kiezen welke vorm van mobiliteit het best bij hun behoeften past. Deze aanpak biedt werknemers de vrijheid om niet enkel te kiezen voor een elektrische bedrijfswagen, maar ook voor andere duurzame alternatieven. Wie bijvoorbeeld liever de deelfiets neemt of gebruikmaakt van openbaar vervoer, kan zijn businessbudget inzetten op een manier die bijdraagt aan een groenere levensstijl.

Medewerkers die niet kiezen voor een elektrische wagen met businessbudget, kunnen instappen in het mobiliteitsbudget (pijler 2 en pijler 3). Meer info over het mobiliteitsbudget vind je terug in de 14 vragen en antwoorden . Dit biedt hen de mogelijkheid om bewuster en duurzamer om te gaan met hun woon-werkverkeer.

We willen bedrijven stimuleren om bij te dragen aan een groenere toekomst. Door elektrificatie, het promoten van alternatieve mobiliteitsopties en administratieve vereenvoudiging centraal te stellen, toon je dat duurzaamheid en flexibiliteit hand in hand kunnen gaan.

Het mobiliteitsbudget in 14 vragen en antwoorden

Kom meer te weten

Contactpersonen

Katelijne Haspeslagh

Adviseur Milieu & Klimaat

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier
imu -vzw - groep maatwerk
Proximus