Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka: "Groen warmtenet op De Kluis levert enkel rode energiefacturen op"

Voka: "Groen warmtenet op De Kluis levert enkel rode energiefacturen op"

  • 27/09/2024

Het warmtenet op het bedrijventerrein De Kluis in Hoogstraten is voorlopig een mislukking. Dat zeggen de bedrijven die er gevestigd zijn. In 2018 is De Kluis in de markt gezet als één van de groenste bedrijventerreinen uit de regio. Maar al jaren wordt de warmte opgewerkt via een dure en verouderde gasinstallatie. Voka Mechelen-Kempen vraagt op korte termijn een definitieve en duurzame oplossing. "Er is jaren geleden een groene belofte uitgesproken. Maar daar blijft het bij. Het beleid faalt, de ondernemer betaalt. Want door de jarenlange stilstand, dreigen bedrijven zelfs hoge boetes te moeten betalen."

Voka: "Groen warmtenet op De Kluis levert enkel rode energiefacturen op"

De Kluis in Hoogstraten is een populair bedrijventerrein. Maar de problemen met het warmtenet geven een ander beeld. Wie zich wil vestigen op De Kluis moet zich verplicht aansluiten op dat net. Dat zijn de betrokken partijen - de stad Hoogstraten en ontwikkelaar I.O.K. - bij de opstart overeengekomen. De Kluis maakt deel uit van het traject Warmtemakelaar Kempen. Dat is één van de pijlers van het streekproject 'Kempen 2030' en is bedoeld om de regio CO²-neutraler te maken.

In 2018 is De Kluis in de markt gezet als één van de groenste bedrijventerreinen uit de regio. En zijn er duurzame beloftes aan gekoppeld. Maar in realiteit wordt de warmte al jaren opgewerkt via een hele dure en verouderde back-up gasinstallatie. Met hele hoge energieprijzen tot gevolg, zeker tijdens de energiecrisis. Eerdere pogingen - onder leiding van Fluvius - om via aardwarmte van onder de grond (en diepe geothermie) groene energie op te wekken, bleken technisch niet haalbaar. In tussentijd heeft Fluvius naar andere oplossingen gezocht. Maar die bleken te duur. De beheerder mikt nu op een nieuwe oplossing in de loop van 2025, maar ondernemers willen absolute garanties over een voldoende rendement.

Hoge boetes

De bedrijven zijn de stilstand meer dan beu. "Er is jaren geleden een groene belofte uitgesproken. Maar bedrijven zien enkel rode energiefacturen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Dit dossier sleept al jaren aan en het geduld is op. Verschillende bedrijven hebben intussen zonnepanelen gelegd en dus grote kosten moeten doen om hun aandeel aan groene energie op te krikken. Omdat het warmtenet die niet levert. Alle betrokken partijen moeten snel met een oplossing komen."

Een reactie is dringend omdat een aantal bedrijven - door de stilstand - mogelijk boetes moeten betalen. Zo moet je als bedrijf een EPB-aangifte indienen, uiterlijk 5 jaar na de goedkeuring van je stedenbouwkundige vergunning. In zo'n aangifte moet je onder meer aangeven hoe groot het aandeel aan 'groene' stroom is. En welk rendement de nieuwe installatie zal opleveren. "Data waar nog geen enkel bedrijf over beschikt. Omdat we nu in een overgangsperiode zitten. Maar de tijd dringt. Want de boetes kunnen hoog oplopen. Zover mag het écht niet komen. Want dit was te vermijden."

Voka vraagt naast een definitieve oplossing, alvast om een onmiddellijke afwijkingsaanvraag bij controle-instantie VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap). En wil op korte termijn met de betrokken partijen rond de tafel zitten.