De Raad van Bestuur van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft Claudia De Moor (CEO van V-Sure in Lier) unaniem aangesteld als nieuwe voorzitter. De Moor volgt Ronny Van Broekhoven op en zal de komende drie jaar de stem zijn van de ondernemers in de regio Mechelen-Kempen.“Bedrijven zijn de motor van onze economische welvaart en het zijn ondernemers die onze bedrijven draaiende houden”, zegt Claudia De Moor. “Het is dan ook zeer belangrijk dat ze gehoord worden en betrokken worden in de besluitvorming.Zodat ze blijven goesting hebben om te ondernemen.”
Claudia De Moor is een gekend gezicht in onze regio en al enkele jaren een vaste waarde binnen Voka MechelenKempen. Samen met haar broer Marc staat ze aan het hoofd van V-Sure, de nieuwe naam van het vroegere Vosschmie. Daarnaast is ze één van de trekkers van Lier4Business en riepen collega-ondernemers haar vorig jaar uit tot ‘Strafste Onderneemster in de Regio Mechelen’. Zeven jaar geleden trad ze toe tot het bestuur van Voka Lokaal Neteland, de laatste jaren was ze er ook voorzitter. “Als lokale voorzitter heb ik – met de steun van mijn bestuur – al heel wat mooie zaken kunnen realiseren”, vertelt Claudia De Moor. “Voorzitter worden van Voka Mechelen-Kempen charmeerde me onmiddellijk. Ik hou van uitdagingen en wil altijd nieuwe dingen leren. Of het nu gaat over pottenbakken of over baanbrekende AI-toepassingen, mijn leerproces stopt nooit. Uiteraard heb ik er wel even over moeten nadenken en goed overlegd met mijn broer. Er zitten jammer genoeg maar vierentwintig uren in een dag (lacht) en als ik iets doe, wil ik het goed doen. Maar vrij snel ben ik er met volle overtuiging voor gegaan. Als lokale voorzitter was ik al één van de grootste Voka-ambassadeurs, vanaf nu ga ik er nog een extra lap opgeven."
Ik ben klaar om er een fameuze lap op te geven
Claudia De Moor, voorzitter
Ervaren onderneemster
Het team van Voka Mechelen-Kempen is in ieder geval al meer dan enthousiast over het aantreden van de nieuwe voorzitter. “Wanneer een voorzitter afzwaait is het de taak van de Raad van Bestuur om een waardige opvolger te zoeken”, weet gedelegeerd bestuurder Tom Laveren. “We gaan altijd op zoek naar een echte ondernemer, bij voorkeur iemand die het huis kent. Het moet de juiste man of vrouw op de juiste plaats zijn. En met Claudia hebben we die persoon absoluut weer gevonden. Ze is een ervaren onderneemster, weet van aanpakken, is een klankbord voor de bestuurders en medewerkers en haar enthousiasme werkt voor iedereen aanstekelijk. Voor Vlaanderen, en zeker ook voor onze regio, komen er belangrijke jaren aan. Met Claudia aan het roer zijn we vast van plan om de regio Mechelen-Kempen verder uit te bouwen tot de sterkste groeier van Vlaanderen."
Elke seconde telt
Willen we als regio die ambitie waarmaken is er echter geen tijd te verliezen. In het verkiezingsmemorandum formuleert Voka Mechelen-Kempen vijf topprioriteiten voor onze regio. “Na de federale en Vlaamse verkiezingen zijn onze politici nog volop bezig met de formatie, terwijl de lokale en provinciale verkiezingen alweer voor de deur staan”, zegt Claudia De Moor. “Het is belangrijk dat er snel goed functionerende regeringen en lokale besturen aan de slag gaan. Tussen 2011 en 2021 realiseerde de regio Mechelen de sterkste economische groei. De regio Turnhout staat in die periode op plek twee. In deze tien jaar is het bruto binnenlands product in de arrondissementen Turnhout en Mechelen samen gestegen van 29 naar 42 miljard euro.
Als Vlaanderen de economische motor van België is, dan is onze regio de turbo. Alleen stellen we vast dat die turbo wat begint te sputteren. Voor het eerst in jaren daalt de werkzaamheidsgraad inde provincie Antwerpen. Er zijn vandaag bijna 4.000 mensen minder aan het werk dan een jaar geleden. Dat is zorgwekkend en moet anders. We doen dan ook een oproep aan de nieuwe Vlaamse en federale regering om van activering een topprioriteit te maken. Tegen 2030 moeten we in onze regio 62.000 mensen extra aan het werk krijgen. Een werkzaamheidsgraad van 80% en hoger is dé sleutel om de economie aan te zwengelen en de begrotingstekorten weg te werken.
Voor onze bedrijven telt dus elke seconde.” Om die boodschap kracht bij te zetten lanceerde Voka MechelenKempen een verkiezingscampagne in de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen. “Op de website www.elkesecondetelt.be kunnen ondernemers kiezen welke van de vijf prioriteiten voor hen de allerbelangrijkste is. In september onthullen we het resultaat op een event in aanwezigheid van politici en ondernemers uit de regio."
Tegen 2030 moeten we in onze regio 62.000 mensen extra aan het werk krijgen. Een werkzaamheidsgraad van 80% en hoger is dé sleutel om de economie aan te zwengelen en de begrotingstekorten weg te werken.
Claudia De Moor, voorzitter
Sterke bedrijven nodig
Voka Mechelen-Kempen heeft zich de jongste tijd sterk geëngageerd om jobs in onze regio te behouden. Na het faillissement bij Van Hool organiseerde de werkgeversorganisatie in samenwerking met Agoria Vlaanderen en VDAB een jobbeurs voor de getroffen personeelsleden van dat bedrijf. “Meer dan driehonderd bedrijven uit de regio waren aanwezig op deze beurs, waardoor meer dan de helft van de Van Hool-medewerkers snel een nieuwe job vonden”, blikt Tom Laveren terug. “Dat is goed nieuws, maar dat resultaat konden we enkel behalen omdat de bedrijven in de ruime regio rond Lier vandaag nog sterke bedrijven zijn. Bedrijven die mensen nodig hebben en deze jammer genoeg niet makkelijk vinden. Maar naar de toekomst toe moeten we er wel voor zorgen dat deze bedrijven sterk, concurrentieel en competitief blijven. Hiervoor hebben we voldoende industriegrond nodig en die is er op dit moment niet.
In 29 van de 39 gemeenten in de regio Mechelen-Kempen is er vandaag géén aanbod van actieve industriegrond. Een ander pijnpunt is het verkrijgen van vergunningen om te kunnen ondernemen. De voorbije vijf jaar is in onze regio 30% van de aanvragen voor een omgevingsvergunning vroegtijdig stopgezet. Door de gemeente, maar vaak ook door de bedrijven zelf. Omdat de hele aanvraagprocedure te complex is en bedrijven door al de extra onderzoeken door het bos de bomen niet meer zien. Bij grotere projecten ligt dat percentage nog een stuk hoger, omdat zo’n project voor een maximale kost van €1.540 kan tegengehouden worden bij de Raad vanVergunningsbetwistingen. Dit gebrek aan rechtszekerheid zorgt voor onrust bij onze bedrijven. Ze weten gewoon niet meer waar ze aan toe zijn.”
In 29 van de 39 gemeenten in de regio Mechelen-Kempen is er vandaag géén aanbod van actieve industriegrond. We hebben die grond nodig als we onze bedrijven sterk, concurrentieel en competitief willen houden.
Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder
Ondernemers en politici nauw betrekken
Uitdagingen genoeg dus voor Claudia De Moor om zich in vast te bijten. Heeft ze als eerste vrouwelijke voorzitter van Voka Mechelen-Kempen al nagedacht over hoe ze haar rol zal invullen? “Voor mij speelt het feit dat ik een vrouw ben eigenlijk helemaal niet”, vertelt de nieuwe voorzitter. “Ik ben het als leidinggevende in een chemisch bedrijf gewoon om mijn mannetje testaan (lacht) en ben er ook van overtuigd dat je in 2024 kansen krijgt omwille van je capaciteiten en niet omwille van je geslacht of afkomst.
Wel krijg ik heel wat positieve reacties van jonge onderneemsters, die enthousiast zijn over het feit dat ik deze rol opneem. Zij zijn fier in mijn plaats en dat is toch wel tof om te horen. Als voorzitter wil ik vooral het goede werk van mijn voorganger verderzetten. Ronny Van Broekhovenheeft Tom, als gedelegeerd bestuurder, en zijn hele team veel vrijheid – maar ook verantwoordelijkheid – gegeven om onze Kamer uit te bouwen. De fusie tussen Mechelen en Kempen kunnen we intussen meer dan geslaagd noemen en elke dag nemen Tom en zijn collega's nieuwe initiatieven, die onze organisatie nog verder doen groeien.
Mijn bedoeling is om het team zoveel mogelijk te ondersteunen, zodat onze leden op een schitterende manier ondersteund en vertegenwoordigd worden. Want uiteindelijk gaat het om de bedrijven en de ondernemers. Het is hun stem die we luid moeten laten klinken. Het is ook daarom dat we 150 ondernemers zeer nauw betrokken hebben bij het opstellen van ons memorandum. We hebben heel goed geluisterd naar hun bezorgdheden en deze allemaal meegenomen.” En voor de eerste keerzijn ook de lokale politici meegenomen in het traject.
“We zijn ook met 150 lokale mandatarissen gaan spreken”, verduidelijkt Tom Laveren. “In alle 39 gemeenten van de regio Mechelen-Kempen hebben we metalle partijen – zowel in de meerderheid als in de oppositie – gesproken. Binnen onze regio is dat nog nooit eerder op zo’n schaal gebeurd. We hebben hen onze prioriteiten voorgelegd en zij hebben hun meninghierover gegeven. Deze gesprekken hebben heel wat nuttige informatie opgeleverd. We weten nu hoe de verschillende partijen voor de verkiezingen naar deze thema’s keken. De komende jaren gaan we de evoluties van nabij opvolgen en zien of ze hun woorden ook omzetten in daden.”