Als voorzitter van Voka Lokaal Kempen Zuid zet Geert Minnen zich al jaren in om ondernemers in de regio te ondersteunen en een hechte community te creëren. Na een succesvolle carrière van 35 jaar in de bank- en verzekeringssector heeft hij zich nu ingekocht in Colonie7 in Merksplas, begeleidt hij juristenkantoor Jurico én ondersteunt hij een startup gericht op het actief houden van jong gepensioneerden. Maar hij is ook de bezieler van Business & More en Casa de Minnen, een plek waar ondernemers samen kunnen komen om in een veilige omgeving zaken te doen.
Vanwaar je engagement als voorzitter Voka Lokaal Kempen Zuid?
“Ik ben jarenlang Plato-peter geweest, samen met Hugo Geuens, HR-manager van Sopraco. Hij heeft gevraagd of ik mee in het bestuur wilde komen. Zo ben ik naar het voorzitterschap gegroeid. En er is nog een ander netwerkinitiatief uit Plato voortgekomen. Maandelijks komen we met enkele CEO’s samen in ‘Business & More’. We ontmoeten elkaar in een informele setting, maar schuimen ook vele Voka-events samen af. De echte deals worden steeds minder nog gesloten op sjieke diners. Maar je hebt als ondernemer wel een plek nodig waar je in een informele maar vertrouwelijke setting je gesprekken kan voeren. Daarom richt ik vanaf 1 januari 2025 in mijn oud kantoor ook Casa de Minnen op. De rode draad in alles wat ik doe is netwerken en verbinding maken.”
Wat is de grootste troef van ondernemen in de regio Kempen Zuid?
“Onze grootste troef is de nabijheid van de autostrade, de E313. En aan alles zien en voelen we dat onze regio zeer sterk aan het opkomen is. Geel groeit, je moet er momenteel zijn als ondernemer. We trekken veel sterke bedrijven aan. Er heerst in het algemeen een goed klimaat voor ondernemerschap. De stad Geel is aan een opmars bezig. Dat biedt veel nieuwe mogelijkheden voor groei en netwerken.”
2024 was een verkiezingsjaar.
Daarin pleitte Voka Mechelen- Kempen voor meer industriegrond, het vereenvoudigen van vergunningen, het activeren van mensen, meer investeringen en ontknopingen van bedrijventerreinen. Hoe voel je deze pijnpunten in jouw regio?
"Die pijnpunten voelen we zeker in de regio, sommige al meer dan andere. Maar het grootste pijnpunt in onze regio draait rond vergunningen. Daar heb je hier echt een engelengeduld voor nodig. Veel bedrijven hebben dat geduld niet en trekken weg. De vibes in de regio zitten goed, maar als de vergunningen niet volgen, valt alles weer stil.”
Kan je daar voorbeelden van geven?
“Er zijn terreinen die al jaren staan te verkommeren. Het dossier rond het rond punt in Geel blijft maar aanslepen: er zijn veel ideeën, maar niemand krijgt iets goedgekeurd. Bouwprojecten worden in gang gezet, maar lopen vast omdat er voor één onderdeel geen goedkeuring gegeven wordt. Als dat opgelost zou kunnen worden, zit het helemaal goed met de regio.”
Dus de vergunningen moeten eenvoudiger.
“Het proces werkt nu niet. Dat zorgt voor veel frustratie. We hebben een bestuur nodig dat meegaat in het ondernemersverhaal en dat ook tot het einde mee blijft ondersteunen. Zonder snellere en efficiëntere vergunningsprocedures lopen we als regio tegen een muur aan. Gelukkig zet Voka Mechelen-Kempen hier een sterk verhaal tegenover. We worden gezien en gehoord. Ik ben trots op de weg die Voka Mechelen-Kempen heeft afgelegd. Ik ben echt een fiere voorzitter."