Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Lobbydossier: Ruimte om te ondernemen

Lobbydossier: Ruimte om te ondernemen

  • 25/09/2024

Meer dan 650.000 Limburgers trekken op zondag 13 oktober naar de stembus voor de gemeente-en provincieraads­verkiezingen. Lokale en provinciale besturen spelen een cruciale rol bij het vormgeven van ons ruimtelijk beleid.  Zij kennen het terrein, behandelen het gros van de vergunnings­aanvragen en bepalen grotendeels hoe onze ruimte eruitziet. Die taak is bijzonder belangrijk, daarom schuift Voka – KvK Limburg in de aanloop van de lokale verkiezingen 6 prioriteiten naar voren voor meer en betere ruimte om te ondernemen. 

 

Kwalitatieve bedrijfsruimte

In Limburg is er een acuut tekort aan ruimte om te ondernemen. Veel bedrijven kunnen zich niet vestigen in dorps- of stadscentra vanwege hun behoefte aan grote percelen of omdat ze hinder kunnen veroorzaken.
Deze vaststelling staat haaks op de cijfers van onbenutte bedrijventerreinen. Drie jaar geleden bleek dat 10.000 ha aan bedrijventerreinen in Vlaanderen onbenut werden. Vandaag is dat iets meer dan 7.000 ha.

Er is dringend actie nodig: al tegen 2040 moet het nieuwe ruimtebeslag zijn teruggedrongen tot nul. Dat bepaalt het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dat de basis legt voor een nieuw ruimtelijk beleid. 
Ten slotte zijn veel bedrijventerreinen overgereguleerd, waardoor bedrijven die hier gevestigd zijn maar moeizaam kunnen inspelen op een beter ruimtelijk rendement en innovaties.

Onze prioriteiten: 

  • Bereid de bouwshift voor door objectieve behoeftestudies te maken in nauw overleg met lokale ondernemers. Neem de nood aan een strategische voorraad aan bedrijventerreinen voor en na 2040 mee in de provinciale en gemeentelijke ruimtelijke beleidsplannen.

  • Doe een uitruil van bedrijventerreinen die niet kunnen worden ontwikkeld voor beter gelegen en ontsloten terreinen. Compenseer hierbij steeds één op één zodat er geen ruimte voor ondernemen verloren gaat.

  • Lok verweefbare bedrijvigheid naar de kernen door betaalbare en goedgelegen bedrijfsruimtes te voorzien, zodat er ruimte vrijkomt voor niet-verweefbare activiteiten in bedrijfszones. Bied actief begeleiding aan in gevallen waar verweefbare activiteiten verhuizen.

  • Koppel ruimtelijke uitvoeringsplannen of stedenbouwkundige verordeningen aan regelluwe kaders om zo ondernemingen meer mogelijkheden te geven om het ruimtelijk rendement te optimaliseren.

     

Snellere en betere procedures, met het oog op rechtszekerheid

Vergunningsaanvragen brengen vaak veel onzekerheid met zich mee. Bedrijven die willen investeren, weten best op voorhand waar ze aan toe zijn. Veel lokale besturen werken hiervoor met voortrajecten, waarbij zij in dialoog gaan met initiatiefnemers. Op die manier kunnen beide hun wensen op tafel leggen en samen obstakels detecteren. Hoewel zo’n voortraject helpt om de haalbaarheid van een project in te schatten, kent ieder bestuur wel een eigen manier van werken en leiden die voortrajecten vaak tot een wisselend succes.

Naast stroeve vergunningsregels kampen besturen met capaciteits­problemen. Hierdoor kunnen ze niet snel of vakkundig schakelen en maken ze soms fouten. De omgevingsambtenaren lopen vast in de complexiteit van het omgevingsrecht en de constante wetswijzigingen, wat vooral merkbaar is op het lokale niveau. Nochtans treden de gemeenten bij 81% van de vergunningsaanvragen met de functie ‘industrie en bedrijvigheid’ op als vergunningverlenende overheid in eerste aanleg.

Onze prioriteiten: 

  • Versterk de voorspelbaarheid en rechtszekerheid van de vergunningsprocedure door voortrajecten systematisch uit te werken en toe te passen. Stel een ambtelijk omgevingsmanager aan als duidelijk aanspreekpunt bij de vergunnende overheid. Zet tijdens de vergunningsprocedure in op constructief overleg tussen initiatiefnemers, het ambtelijk apparaat en de politieke verantwoordelijken om patstellingen op te lossen.

  • Verbeter de essentiële diensten in het vergunningsproces door consistent te investeren in intergemeentelijke of regionale samenwerking. Het samenbrengen van expertise resulteert in snellere en hoogwaardige vergunningen.

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie