Verpleegkundigen in UZ Leuven kunnen zich behalve als verpleegkundige ook toeleggen op een meer onderzoeksmatige loopbaan, of op een gespecialiseerde functie in de zorg. Het ziekenhuis gebruikt een klinische ladder om duidelijkheid te scheppen in de verschillende mogelijkheden.
Clinical trial assistent (CTA)
De CTA biedt in het kader van klinische studies ondersteuning bij verschillende klinische en wetenschappelijke taken. Dit kan gaan over bijvoorbeeld organisatie, opvolging, coördinatie en administratieve verwerking van patiëntenconsultaties, assisteren bij het screenen, rekruteren, randomiseren en opvolgen van patiënten of het uitvoeren van bloedafnames, ...
Referentieverpleegkundige
De referentieverpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige die zich verdiept binnen een afdeling in bepaalde deelaspecten van de zorg of zorgorganisatie. Referentieverpleegkundigen krijgen de nodige inhoudelijke ondersteuning om hun rol met kennis van zaken te kunnen vervullen. De bestaande referentiedomeinen in UZ Leuven zijn: wondzorg, palliatieve zorg, ziekenhuishygiëne, pijn, dringende hulpverlening en mentorship. Op dit moment zijn er een 250-tal referentieverpleegkundigen werkzaam in het UZ Leuven.
Verpleegkundig / vroedkundig consulent (VC)
De functie van de VC gaat een stapje verder. Waar de referentieverpleegkundige zijn of haar specialisatie ten dienste stelt van de eigen afdeling, heeft de VC zich nog verder verdiept in de gespecialiseerde materie, waardoor er ook buiten de eigen afdeling een beroep wordt gedaan op zijn/haar expertise. Hij of zij treedt buiten de klassieke grenzen van de verpleegkunde en werkt nauw samen met de arts, de sociaal werker en andere paramedici. VC's worden ook vaak ingeschakeld in de educatie en opleiding van patiënten en van andere zorgverleners, en kunnen betrokken worden bij de wetenschappelijke onderzoeksprojecten van de verpleegkundig specialist. UZ Leuven telt 140 VC's.
Verpleegkundig specialist (VS)
VS'en kunnen zowel ziekenhuisbreed (bv. pijn, wondzorg), pathologiespecifiek (bv. congenitale cardiologie, longtransplantatie) als disciplinespecifiek (abdominale heelkunde, traumatologie,...) worden ingezet. De VS integreert nieuwe onderzoeksbevindingen in de dagelijkse praktijk en werkt zelf actief aan innovatieve klinische onderzoeks- en praktijkprojecten binnen zijn/haar discipline.
Via opleiding en consulting probeert hij of zij op een wetenschappelijk onderbouwde wijze de kwaliteit van de zorg te verbeteren, met aandacht voor de ethische zorgaspecten en voor de samenwerking met andere disciplines. Daarnaast is de VS een coach, waarop zowel patiënten, artsen als verpleegkundigen een beroep kunnen doen. De VS blijft deels actief in de verpleegkundige zorg, waardoor hij of zij een blijvend zicht heeft op noden, implicaties van veranderingen en de impact op zorgvrager en zorgverlener.
Er zijn momenteel 40 VS'en werkzaam in het UZ Leuven binnen de volgende domeinen: Algemene medische oncologie, Geriatrische oncologie, Digestieve oncologie, Oncologische borstzorg, Hoofdhalstumoren, Hematologie, Hemofilie, Hemovigilantie, Allogene stamceltransplantatie, Longtransplantatie, Harttransplantatie, Congenitale cardiologie, Hartritmestoornissen, Cardiac implantable electronic devices, Ventricular assist devices, Cardiale heelkunde, Abdominale heelkunde, Darmfalen, Multiple Sclerose, Traumatologie, Pijn, Chronisch nierlijden en nierdialyse, Wondzorg & decubituspreventie, Intraveneuze kathederzorg, Perifeer Ingebrachte Centrale Kathederzorg, Extra corporele lifesupport en Palliatieve zorg.
Project- en stafmedewerker
Verpleegkundigen kunnen er ten slotte ook voor kiezen om voor een kortere of langere periode als project- of stafmedewerker te worden ingeschakeld bij de uitwerking van een specifiek project zoals het uittekenen van klinische paden of het ontwikkelen van een geïnformatiseerd verpleegdossier.