Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Kaat en Stien, vakvrouwen bij Somati Systems

Het Aalsterse Somati Systems, onderdeel van APi Group, is een gespecialiseerde marktleider in complete en geïntegreerde brandveiligheidsoplossingen. 17 van de 139 medewerkers zijn vrouwen. Ondernemers sprak met Kaat en Stien, twee gedreven en talentvolle vrouwen die elke dag ‘hun mannetje staan’ in een professionele omgeving die nog vaak als typisch ‘mannelijk’ wordt beschouwd.
 

Kaat en Stien staan elke dag ‘hun mannetje’ in een professionele omgeving die nog vaak als typisch ‘mannelijk’ wordt beschouwd. Zij zijn twee van de  17 vrouwen die bij Somati Systems aan de slag zijn.

Tekst Jan Van Gyseghem - foto Wim Kempenaers

De historiek van Somati gaat terug tot de jaren 1960, maar in 2012 begon voor het bedrijf een nieuwe episode. Wie zijn productiemiddelen en -processen voor brand wil behoeden is er aan het goede adres. Het bedrijf telt bijna 140 medewerkers en realiseert een jaarlijkse groei van 5 tot 10%. Twee jaar terug werden de kantoren helemaal vernieuwd en klaargestoomd voor verdere expansie. Zoals in veel andere ondernemingen is het aantrekken van degelijke medewerkers een permanente bekommernis. Vrouwen met een passie voor techniek zijn dan ook meer dan welkom. 

Kaat Vandeputte (50, Zottegem) volgde een  opleiding ‘Ontwerp- en Productietechnologie’ aan VIVES in Kortrijk en werkt sinds 2018 voor Somati Systems als ‘tekenaar sprinkler’.  Sprinkler installaties tekenen en ontwerpen is haar passie. 

Haar collega Stien Lambrecht (26, St.-Lievens-Houtem) is projectleider sprinkler. Zij volgde een identieke opleiding als Kaat en startte in augustus 2020 bij Somati Systems als schoolverlater. Na twee en een half jaar designerwerk maakte ze de stap naar projectleider. 
Stien: “Eenmaal een project binnengehaald is, volg ik het op van a tot z. Met het team bekijken wij de scope van het project, we verdelen de taken, betrekken de technisch aankoper, het designteam en de werfleider. We voorzien de planning van monteurs en van de onderaanneming en zorgen voor de financiële opvolging.”

Hebben jullie de keuze voor een technische studierichting heel bewust gemaakt? Waren jullie van kindsbeen af in techniek geïnteresseerd?

Kaat: “In de humaniora heb ik industriële wetenschappen gevolgd. Ik had zeker al belangstelling voor techniek,  maar maakte toch een zijsprongetje naar de sociale sector. Ik ben gaan studeren en werken als opvoedster, wat dan weer een ‘typisch vrouwelijke sector’ heet. Eigenlijk wou ik verpleegster worden … Maar spuitjes geven was niet meteen mijn ding en dus werd het een begeleidende rol in de kinderopvang.”

Op een bepaald moment kampte de onthaalmoeder waarvoor zij werkte met financiële problemen waardoor ze haar niet meer in dienst konden houden. Zo belandde Kaat in het metaalbewerkingsbedrijf van haar broer.

Kaat: “Ik deed daar een administratieve job en hielp wat mee in het atelier waardoor de zin voor techniek weer kwam bovendrijven. Voldoende prikkels om via VDAB een opleiding ‘industrieel tekenaar’ te gaan volgen. Ik kon als stagiair bij Welders aan de slag maar ik had geen diploma – wel een brevet – en kon er niet blijven.”

Kaat ging opnieuw studeren en behaalde ten slotte een bachelordiploma. 

Stien speelde als meisje niet zozeer met poppen, wel met blokken en meccano’s. Lange tijd dacht ze er aan om een studie in de richting van bouw aan te vatten maar uiteindelijk koos ze voor een traject met een gelijkaardige insteek: Ontwerp- en Productietechnologie (OPT). Een type opleiding die toen nog niet echt in was bij vrouwelijke studenten.

Stien: “Bij Odisee in Gent zijn wij gestart met een 150-tal studenten waarvan … drie vrouwen.”

Ik denk niet dat men door de krapte op de arbeidsmarkt sneller vrouwen aanwerft. Men kijkt gewoon of je de job wil doen en of je geschikt bent.”

Kaat Vandeputte - ‘tekenaar sprinkler’ bij Somati Systems

Hoe is de ontvangst als je dan aan de slag gaat in een zogenaamd ‘mannelijke’ sector?

Kaat: “Ik was niet de eerste vrouwelijke tekenaar bij Somati Systems. Dat was op zich geen ‘bijzonder’ feit. De ontvangst was erg goed”.

Stien is wel de eerste vrouwelijke projectleider voor sprinklerinstallaties bij Somati Systems. 
Stien (geamuseerd): “Ik stel vast dat ik vaak mails krijg die aan ‘Stijn’ zijn gericht… Sommigen verwachten niet meteen een vrouw in mijn rol. Ook in gesprekken met onderaannemers viel het me op dat sommigen zich spontaan richten tot een man in het gezelschap, een monteur bijvoorbeeld. Ik begrijp dat wel: ik ben jong én vrouw (lacht). Als de baas – vaak een oudere man – uiteindelijk met mij in gesprek gaat, over het financiële plaatje bijvoorbeeld, verloopt dat geheel normaal hoor.”

Hoewel zij één van de eerste vrouwen is bij Somati Systems in de rol van projectleider, vindt Stien haar functie niet per se typisch mannelijk. Stien: “De bouwsector is tot vandaag misschien wel een typisch ‘mannelijke’ sector maar mijn rol niet. Ok, als ik naar de werf ga trek ik werfschoenen en een fluovest aan en zet een helm op, maar ik verricht geen zware fysieke arbeid of zo.”

Welke sterke eigenschappen heb je – los van gender- best in huis?

Kaat: “Vrouwen zijn nauwkeurig …” 

Stien (met overtuiging): “Assertiviteit! Eens een klant overtuigd is van jouw technisch kunnen toont men ook waardering. Ik denk dat men van een vrouw iets sneller een vorm van eerlijkheid – ja is ja en neen is neen – aanvaardt dan van een man. Je moet overtuigd en oprecht overkomen. Geef gewoon aan dat je iets niet weet en moet opzoeken.” 

(lees verder onder de foto)

Stien en Kaat raden jonge vrouwen aan zich nooit geremd te voelen om een technische oriëntatie in studie of werk te kiezen.

Moet je die assertiviteit ook tonen ten aanzien van jouw collega’s?

Stien: “Ik was daar in het begin een beetje bang voor – ik ben pas 26 en een vrouw… Hoe zullen ze naar mij kijken? Maar iedereen binnenshuis heeft onmiddellijk mijn rol en plaats geaccepteerd.” 

Kaat: “In mijn job is het helemaal geen punt … Toch zijn er nog altijd vooroordelen. Ik kijk nog altijd vreemd op als ik hoor dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen, ook al doen ze een zelfde job.”

Stien: “Dat is niet goed te vatten. Tenslotte doen wij dezelfde job, met evenveel passie …”

Hebben vrouwen evenveel mogelijkheden op groei in het bedrijf als mannen? Als chef tekenbureau bijvoorbeeld?

Kaat: “Dat is Christophe en die doet het erg goed (lacht). Vanuit het tekenbureau groeien mensen nogal vaak door naar de rol van projectleider, maar zelf voel ik die ambitie niet. Cijfers en budgetten zijn minder mijn ding. Ik voel me ook sneller onzeker dan Stien … niet zo in mijn tekenwerk maar op andere vlakken soms. Mijn doel is zo goed mogelijk mijn werk te doen.”

Stien: “Vermits ik erg snel van de job van tekenaar naar projectleider ben gestapt, neem ik aan dat ik nog wel enkele jaren in mijn rol verder doe.”

Jullie hebben niet het gevoel dat er voor vrouwen (meer) barrières zijn om in het bedrijf verder te ontwikkelen?

Stien: “Bij Somati Systems zeker niet. Ik denk wel eens aan de dag dat er kinderen zouden komen … In mijn functie is het moeilijk om 4/5 te werken vrees ik. Je kan geen delen van een project aan een collega overlaten … Soms is het erg druk, dan weer minder en dat is met kinderen niet eenvoudig te regelen. Gelukkig ziet mijn vriend het wel zitten om later 4/5 te werken (lacht).”

Ik denk dat men van een vrouw iets sneller een vorm van eerlijkheid – ja is ja en neen is neen – aanvaardt dan van een man”

Stien Lambrecht – projectleider sprinkler bij Somati Systems

Zowat alle bedrijven worstelen al jaren met de krapte op de arbeidsmarkt. Hebben jullie het gevoel dat men door die problematiek gemakkelijker vrouwen is gaan aanwerven in zogenaamd ‘mannelijke’ sectoren of functies?

Kaat: “Ik denk het niet. Ik heb de indruk dat men gewoon kijkt of je de job wil doen en of je geschikt bent.”

Je hebt je nooit ‘dubbel’ moeten bewijzen als vrouw?

Kaat: “Zeker niet.”

Stien: “De leeftijd speelt veel meer een rol. Je wint wel het vertrouwen als je toont dat je – ondanks je jonge leeftijd – gewoon goed op de hoogte bent.”

Kaat: “Op school kregen wij trouwens weinig of geen les over sprinklers… wel over hydraulica algemeen.”

Volgen jullie nog regelmatig opleiding?

Kaat: “Vooral over de norm* en regelgeving.”

Stien: “Sprinklersystemen kennen zelfs drie of vier verschillende normen, de verschillen zijn onder meer afhankelijk van de verzekeraar.”

Wat maakt dat jullie de job graag doen?

Stien: “Voor mij is dat de afwisseling. Twee jaar tekenwerk vond ik leuk, maar het werd toch een beetje ‘meer van hetzelfde’. Elke installatie is telkens wel een nieuwe uitdaging maar het blijft toch tekenen in een zelfde tekenprogramma. Mijn huidige job is geweldig omwille van al die verschillende facetten: financiën, planning, klantencommunicatie, facturatie …”

Kaat: “Ik vond het belangrijk om de plannen die ik teken zo goed mogelijk te brengen. Gewoon zo goed mogelijke kwaliteit leveren, daar haal ik voldoening uit.”

Welke boodschap geef je mee aan jonge vrouwen: wees niet bang van een technische oriëntatie in studie of werk? 

Kaat: “Als de belangstelling er is: ga er voor! Wat de studiekeuze betreft: ik volgde in het middelbaar een technische richting waar jongens de minderheid vormden. Overigens komt ‘techniek’ vandaag al in de lagere school meer aan bod. Bij ons bleef het beperkt tot breien en haken…”  

Ook Stien voelde zich nooit geremd om een technische opleiding te kiezen: “Aan jonge meisjes zou ik aanraden; doe het als je belangstelling hebt.  Ik ben nooit afgeremd ook al was ongeveer iedereen in mijn onmiddellijke omgeving in een totaal andere ‘wereld’ actief:  mijn ouders en mijn zus werken allemaal in zorggerelateerde jobs.”

“De steun van thuis is zeker cruciaal”, besluit Kaat.

Norm*:  Een ‘norm’ in het kader van het bouwen van een sprinklerinstallatie verwijst naar een gestandaardiseerde richtlijn of specificatie die de eisen en criteria vastlegt voor de ontwerp, installatie, en onderhoud van sprinklerinstallaties. Deze normen zijn bedoeld om de veiligheid, effectiviteit, en betrouwbaarheid van sprinklerinstallaties te waarborgen.

Zijn er in jouw bedrijf vrouwen met technisch verfijnd talent aan de slag én willen ze getuigen in ons magazine? Laat het ons weten