Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Investering in preventie leidt tot reductie van de gezondheidszorgkosten

Op donderdag 26 september organiseert Voka Health Community haar jaarlijks congres. Dit jaar is het centrale thema "Technologie die Zorgt”, met focus op technologische oplossingen die de efficiëntie verhogen en de zorguitkomsten verbeteren. In de aanloop naar het congres laten we traditiegetrouw enkele ‘toekomstdenkers’ aan het woord. In dit artikel: Evelyn Verlinde, head of science bij Leadlife. Leadlife combineert wetenschap, technologie en expertise in een digitaal platform – de perfecte start dus om deze artikelenreeks mee af te trappen. 

“Leadlife is een data-aggregatie platform dat health en wellbeing as a service biedt. Onze missie is om mensen gezond te houden – zowel fysiek, mentaal als sociaal”, legt Evelyn uit. “Met ons digitale platform bieden we mensen de tools aan om zo gezond mogelijk te worden én te blijven, via een wetenschappelijk gefundeerde en gevalideerde aanpak.”

Een bevraging over de huidige levensstijl – van voeding, beweging tot stress, slaap en motivatie – vormt de start. Dit kan aangevuld worden met een bloedanalyse, cortisol, data van een inspanningstest, een DEXA-scan of wearables. “Op basis daarvan bekijken we op welk van die levensstijldomeinen verbetering mogelijk is en bieden we gepersonaliseerd advies. De gebruiker heeft daarvoor een persoonlijk dashboard ter beschikking. Je kan het vergelijken met een auto: als er een oranje of rood lichtje brandt, weet je dat je daar aandacht moet aan besteden. Het feit dat het gaat om gepersonaliseerde data én dat je die ziet evolueren als je je gedrag aanpast, zorgt voor een groter commitment. Naast het advies in de applicatie zijn er expertsessies mogelijk met onze inhouse experten en partners – getrainde professionals zoals diëtisten en psychologen. We richten ons met Leadlife hoofdzakelijk op werkgevers en grote organisaties zoals publieke en private verzekeringsmaatschappijen.” 

Door in te grijpen in de levensstijl van mensen, kunnen we er op lange termijn voor zorgen dat ze niet alleen langer leven, maar ook langer in goede gezondheid leven

Evelyn Verlinde, Leadlife
Leadlife

Reductie van gezondheidszorgkosten

Leadlife is met andere woorden een bedrijf dat bij uitstek inspeelt op preventie. “Er is tegenwoordig wel veel aandacht voor preventie, maar de uitvoering blijft vaak achter”, vindt Evelyn.

De keuze om meer in preventie te investeren lijkt de evidentie zelve. “De zorgvragen in onze maatschappij nemen toe. Noncommunicable diseases (NCDs) zoals obesitas, diabetes type 2 en bepaalde kankers maken daarvan een groot aandeel uit. Ze hebben één gemeenschappelijke factor: leefstijl. Door daarin in te grijpen, kunnen we er op lange termijn voor zorgen dat mensen niet alleen langer leven, maar ook langer in goede gezondheid leven. Dergelijke investeringen leiden op lange termijn dus tot een reductie van de gezondheidszorgkosten. Toch scoren we in België wat betreft het budget dat naar preventie gaat lager (1,6%) dan het Europese (2,9%) gemiddelde en fors onder de WHO-doelstelling van 5%. Waar dan het schoentje wringt? Je ziet van preventie geen winst op korte termijn. Nu is preventie eigenlijk het initiatief van de patiënt, die daar zelf de kosten moet voor dragen.” 

Het is meteen ook de reden waarom innovatieve technologieën vooral gericht zijn op het curatieve. “Er is dus wel wat werk aan de winkel om preventie ook op dat vlak naar voor te schuiven en er de nodige middelen voor te krijgen. Naast de kostprijs zijn er nog enkele hordes te nemen, zoals ownership van gezondheidsgerelateerde data en de fragmentarisering ervan, en de complexiteit van de gezondheidszorg. Sowieso is er een sterke samenwerking nodig tussen de burger, zorgverleners én werkgevers.”

Het ultieme doel van Leadlife is om volwaardig deel uit te maken van dat ecosysteem. “We willen een volledig data-aggretatiemodel zijn waarin de gebruiker een actieve participant is. Hij of zij staat centraal en kan data delen met zorgprofessionals en paramedici, die dankzij die gegevens accurater kunnen werken. Ziekenhuizen kunnen daarin ook cruciale partners zijn. Ook zij zien in hoe belangrijk het is om verder te kijken dan de puur medische data, vandaar dat we verschillende gesprekken lopen hebben”, besluit Evelyn.