Afgelopen dinsdag kwamen bedrijfsleiders uit alle Europese lidstaten samen om het te hebben over de uitdagingen voor de industrie in Europa.
Er werd ook een pakket aan maatregelen aan tafel gebracht, in de vorm van de Antwerp Declaration. Voka steunt deze oproep volledig.
Verklaring van Antwerpen
Tijdens een Europese industrietop op het terrein van BASF in Antwerpen hebben leiders van basisindustriesectoren, die 7,8 miljoen werknemers in Europa vertegenwoordigen, hun krachten gebundeld met vakbondsvertegenwoordigers en Europese leiders om dringende zorgen over Europa's industriële landschap aan te pakken. De 'Verklaring van Antwerpen', gesteund door een breed scala aan sectoren, benadrukt het cruciale belang van duidelijkheid, voorspelbaarheid en vertrouwen in het industriebeleid van Europa.
Om de uitdagingen aan te gaan, schetst de verklaring 10 concrete acties, waaronder het integreren van de EU Industrial Deal in de bredere Europese strategische agenda, het stroomlijnen van wetgeving en het vereenvoudigen van het kader voor staatssteun. Er wordt opgeroepen om van Europa een wereldleider te maken in het leveren van overvloedige en betaalbare koolstofarme energie door middel van strategische partnerschappen en robuuste infrastructuur, naast meer steun voor EU-projecten. Er wordt benadrukt dat we moeten zorgen voor zelfvoorziening op het gebied van grondstoffen, de vraag naar duurzame producten moeten stimuleren en innovatie moeten aanmoedigen.
De Europese interne markt wordt ook benadrukt als een troef die moet worden benut en nieuw leven moet worden ingeblazen, samen met het creëren van een nieuwe geest van wetgeving die investeringen stimuleert en een samenhangende interne structuur voor effectieve beleidsuitvoering.
Prioriteiten voor Voka
Voka ondersteunt deze oproep uiteraard voor de volle honderd procent. We willen nog twee extra aandachtspunten benadrukken. Ten eerste is een ambitieus en geïntegreerd Europees industrieel beleid cruciaal om het beperkende denken binnen de lidstaten te overstijgen. Op dit moment ligt het gelijk speelveld door de versoepeling van de staatssteunkaders in Europa helemaal overhoop waardoor geplande investeringen eerder naar onze buurlanden gaan dan naar ons. Dit is enorm nefast voor de eenheid van de Europese interne markt en moet een absolute prioriteit worden.
Daarnaast spelen de Europese regels inzake vergunningen ons parten. De Europese Unie heeft in de Green Deal en het Green Deal Industrieel Plan de ambities vastgelegd om tegelijkertijd milieu- en ecologische doelen, klimaatdoelen en economische (veerkracht)ambities te realiseren. Hoewel deze doelstellingen de potentie hebben om elkaar wederzijds te versterken, zien we steeds vaker conflicterende vergunningseisen die de tijdige uitvoering van duurzaamheidsprojecten belemmeren.
Investeringsbeslissingen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen kunnen bijvoorbeeld worden uitgesteld of zelfs ingetrokken als vergunningen niet worden verleend vanwege tijdelijke milieu-emissies). Met andere woorden, kleinschalige of tijdelijke neveneffecten kunnen grote klimaat- en milieuprojecten in de weg staan. Wij stellen een strategische herziening van het EU-vergunningskader voor, waarbij we pleiten voor een meer geïntegreerde, snellere en toekomstgerichte aanpak door een programmatische langetermijnaanpak mogelijk te maken binnen Europese regelgeving en de lidstaten in staat te stellen de verschillende doelstellingen op een overkoepelende, tijdige en geïntegreerde manier aan te pakken.
Europees memorandum
Om het debat rond Europa aan te zwengelen, lanceren we binnenkort Europees memorandum van Voka, dat wordt voorgesteld op 7 maart tijdens een Europees lijsttrekkersdebat. Inschrijven kan hier.