Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 21/08/2023

De schreeuw naar extra werkkrachten is bij VDAB maar al te goed gekend. Voor profielen waar veel vacatures en weinig kandidaten zijn, organiseert de arbeidsbemiddelaar ook mobiele opleidingen bij de bedrijven zelf. Timmerman zette zo als eerste de opleiding tot aluminiumconstructeur op in zijn eigen atelier. En met succes, want twee cursisten schoolden zich volledig om en draaien nu als volwaardige medewerkers mee.

foto
Johan Van Hecke (VDAB), Lindsey Vanhecke (aluminiumconstructeur bij Timmerman) en Bram Calant  (productieverantwoordelijke bij Timmerman)
Tekst Laurens Fagard - foto Nathalie Dolmans

Dat een carrière al eens bokkensprongen durft te maken, bewijst het verhaal van Lindsey Vanhecke. Na een opleiding haarzorg en enkele jaren ervaring als kapster gooide ze haar loopbaan over een andere boeg. “Nog voor ik mijn studiekeuze had gemaakt, was ik ervan overtuigd dat ik iets wilde doen met mijn handen. Als mijn ouders een nieuw meubelstuk kochten, was ik degene die alles ineenstak. Met de keuze voor kapster dacht ik dus wel op het juiste pad te zitten. Maar klanten waren soms veeleisend en ik haalde niet langer voldoening uit mijn job. Ik stopte en via omwegen kwam ik bij een bedrijf terecht waar ik monteur kon worden. Maar de sfeer zat er niet goed, dus trok ik naar VDAB om hulp.”

Op hetzelfde moment stond VDAB op het punt om een mobiele opleiding tot aluminiumconstructeur op te starten bij Timmerman. Het familiebedrijf uit Maldegem maakt naast pvc- en aluminiumramen ook garagepoorten en rolluiken. Lindsey raakte getriggerd. Ze volgde een infosessie mee en werd rondgeleid in het atelier. “Ik twijfelde wel even of de job toch niet te moeilijk ging zijn. Maar ik ben blij dat ik doorzette en met de opleiding startte.” Intussen is Lindsey sinds maart aan het werk en heeft ze nog geen seconde spijt van haar ommezwaai. 

Oudere machines van stal

Het aanbod mobiele opleidingen bij VDAB is in opmars en ook de succesvolle uitstroom achteraf zet bedrijven tot overweging aan. “De omscholing van Lindsey werkt inspirerend”, vertelt Johan Van Hecke van VDAB. “We willen als arbeidsbemiddelaar flexibeler inspelen op de nood bij werkgevers. Vandaar dat we gestart zijn met mobiele opleidingen die we tijdelijk en op verplaatsing bij het bedrijf kunnen opzetten. Het hoofddoel is immers zoveel mogelijk mensen lokaal op te leiden zodat ze nadien ook in eigen streek aan het werk kunnen.”

(lees verder onder de foto)

foto

“We zetten fel in op knelpuntvacatures en nicheberoepen. Aluminiumconstructeur is één van die beroepen waarvoor we geen specifieke opleiding in ons standaard aanbod hadden. Die nood kwam ook uit onze arbeidsmarktanalyse voort. Mede op vraag van de FAC (Federatie Aluminium Constructeurs) besloten we om een opleiding te organiseren. We lieten eerst binnen VDAB een instructeur zelf via de FAC opleiden die vervolgens met de cursisten aan de slag ging. In een eerste fase konden we voor onze opleiding terecht in het atelier van het Scheppersinstituut in Wetteren. Maar we merkten al snel dat de afstand voor sommige werkzoekenden te groot was. Toen kwam Timmerman in het plaatje voor.”

“In onze productie hebben we veel vacatures die moeilijk ingevuld geraken. De VDAB-opleiding was voor ons dan ook een geschikte manier om aan die uitdaging tegemoet te komen”, vertelt productieverantwoordelijke Bram Calant. “We waren erg verheugd dat we het eerste bedrijf zijn die zo’n opleiding met dat specifieke profiel in ons eigen atelier mocht inrichten. Een aantal oudere machines hebben we opnieuw van zolder gehaald om een extra werkpost op te zetten. Daar kunnen de cursisten nu aan de slag om de basis aan te leren. Voor details kunnen ze bij iemand in de productie terecht.

De eerste drie dagen van de week vindt de opleiding plaats met de instructeur en de laatste twee dagen draaien ze mee in de productie”

Johan Van Hecke, VDAB

3-2-systeem

Na een opleiding verspreid over 5 weken, heeft Timmerman met Lindsey en Dennis er nu twee aluminiumconstructeurs bij. “Voor ons zijn er verschillende voordelen aan de mobiele opleidingen verbonden”, vertelt Bram. “De tijdsinvestering zou voor ons veel groter zijn als we de opleiding volledig zelf begeleiden. Nu is er een VDAB-instructeur die de kandidaten mee op sleeptouw neemt. En bovendien moeten we nog niet meteen aanwerven als we nog niet zeker zijn of er een match is.”

“De sterkte van dit aanbod zit in de praktische aanpak, de samenwerking op maat en het modulaire aspect”, vult Johan aan. “We willen de kandidaten zo snel mogelijk in het werkveld krijgen. Daarom werken we met een zogenaamd 3-2-systeem. De eerste drie dagen van de week vindt de opleiding plaats met de instructeur en de laatste twee dagen draaien ze mee in de productie. Zo kan de begeleider van het bedrijf in kwestie terugkoppelen naar de instructeur en vragen of er nog meer focus wordt gelegd op bepaalde competenties. Zo speel je kort op de bal en bovendien test je meteen ook op attitude. De opleiding start immers meestal om 8 uur ‘s ochtends, maar de werkuren tijdens die laatste twee dagen van de week liggen meestal wat vroeger. Laatkomers vallen door de mand (lacht).”
 

(lees verder onder de foto)

foto

Technische profielen die delen van de job al kunnen, maar toch nog niet alles onder de knie hebben, genieten dan weer van het modulaire voordeel. “Aluminiumconstructeurs in wording die bijvoorbeeld nog niet gezaagd hebben en enkel de hoekenpers (een CNC gestuurde hoekenpers wordt gebruikt bij het produceren van aluminium ramen en deuren, red.) kennen, volgen een versnelde opleiding waardoor ze ook vroeger in het bedrijf kunnen stappen als medewerker. Daardoor komt er ook weer een plekje vrij in de opleiding voor andere werkzoekenden die geïnteresseerd zijn”, aldus Johan.

Motivatie boven skills

Voor Bram blijft motivatie de belangrijkste troefkaart die een werkzoekende in handen heeft. “In het verleden kregen we voor bepaalde profielen al sollicitanten over de vloer die niet over de skills beschikten, maar wel enorm enthousiast waren om de job uit te oefenen. Ik moet eerlijk zijn dat ik toen al eens mijn twijfels had. Maar als je dan ziet hoe Lindsey zich heeft geëngageerd en er een volledige fit is met onze bedrijfscultuur, moet ik mijn mening herzien. Als je gemotiveerd bent om iets bij te leren, is alles mogelijk. Op lange termijn is die attitude zelfs veel interessanter dan iemand die wel met aluminium weg kan, maar niet geïnteresseerd is in het bedrijf.” 

Een mobiele opleiding voor jouw bedrijf?


Neem contact op met Johan Van Hecke of mobile 0491/228228.

Contactpersoon

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs