Wat is de toekomst van bedrijventerreinen? En hoe ziet het bedrijventerrein van de toekomst eruit? Die vragen legden we voor aan Raf Neyens, projectarchitect en vennoot bij MaMu Architecten. Zij ontwierpen onder meer bedrijvenpark Laar26 in Lummen, dat in 2022 werd bekroond met de Voka Vastgoedaward, categorie bedrijvenvastgoed.
“Niet alleen de ruimte in België is enorm versnipperd, ook op beleidsniveau hebben we te maken met versnippering. Hemelwaterverordeningen, regels rond de toegankelijkheid voor de brandweer, regels voor parkeerplaatsen en groenvoorzieningen, … het wordt allemaal op niveau van individuele sites bekeken en gehandhaafd. Ik mis een overkoepelend beleid dat naar het grotere plaatje kijkt. Daar valt nog veel winst te behalen. En dan denk ik vooral aan een grotere ruimte-efficiency.”
“We moeten veel meer streven naar het delen van ruimte en voorzieningen op bedrijventerreinen.”
“We moeten veel meer streven naar het delen van ruimte en voorzieningen, ook op vlak van invulling. Nu is bijvoorbeeld een fitness op een kleinere kmo-site niet toegestaan, terwijl dat alleen maar voordelen oplevert. Een voorziening als een fitness voorziet ’s avonds groepslessen en net dan zijn de meeste overige kmo’s gesloten. Dat zorgt voor extra sociale controle en dubbel gebruik van parkeerplaatsen. Daar kan niemand tegen zijn.”
“FacThory in Genk, een multifunctioneel gebouw met een productieruimte, laboratoria, testruimtes en kantoren voor slimme maakbedrijven, vind ik een mooi voorbeeld van hoe gemeenschappelijk ruimtegebruik tot een kruisbestuiving kan leiden tussen verschillende bedrijven. Begrijp me goed, ruimte delen is niet zaligmakend. Maar op dat gebied is er wel een heleboel winst te behalen. Veel bedrijventerreinen zijn verouderd en de ruimte op de sites is beperkt. Het activeren van niet-benutte terreinen en infrastructuur is dus de uitdaging voor de komende jaren. “Door bouwheren Futuren en Vesta konden we dit bijvoorbeeld met Laar26 In Lummen realiseren. Een bestaand terrein werd terug vitaal en toekomstgericht gemaakt. We proberen bij onze projecten de bouwheren ook toekomstgericht te laten denken door ze aanpassingen voor te stellen die latere uitbreiding of modernisering mogelijk maken, ook voor eventuele nieuwe gebruikers van de gebouwen."