Voordat het Vooruit-congres de op stapel staande coalitie tussen Voor Gent en N-VA naar de prullenbak verwees, lag er een bestuursakkoord op tafel met de prioriteiten en beleidslijnen voor de komende 6 jaar. Voka Oost-Vlaanderen bekeek de tekst vanuit economisch en welvaartsoogpunt en deelt de onderhandelende partijen de evaluatie mee. Conclusie: “hak niet in de evenwichten en bewaar de economische lijn. Dat is de beste manier om ook het sociaal programma uit te kunnen voeren. Voka eist dat het socio-economische programma zoals voorgesteld onverminderd wordt uitgevoerd, om het even welke coalitie het uiteindelijk wordt.”
De Gentse botermarkt is het centrum van politiek Vlaanderen geworden de voorbije dagen. Na de afwijzing van de aanstaande coalitie met N-VA door de Vooruit-leden, is de situatie flink gecompliceerder geworden. De tekst die voorlag, biedt nochtans voldoende bouwstenen om met ambitie de volgende bestuursperiode aan te vatten:
- Zo is er aandacht voor de erg nijpende problematiek van regeldrift, administratieve lasten en een efficiënte dienstverlening voor ondernemingen.
- Door de vergunningentrajecten in te korten, werk te maken van goede ruimtebenutting, oplossingsgericht i.p.v. proceduregericht te werken én ruimte om te ondernemen als doelstellingen op te nemen, wil Gent de woonproblematiek aanpakken én tewerkstelling genereren.
- Het akkoord zet ook scherpe doelen voor de arbeidsmarkt met een ambitie van 80% tewerkstelling. En doet willen ze bereiken met een activeringsgericht beleid, betere ondersteuning voor kinderopvang en mobiliteit (met o.a. aandacht voor flexibele parkeernormen).
- De ambitie om het ijzersterke Gentse ecosysteem voor start- en scale-ups verder te ontwikkelen, met AI als aanvulling op bestaande speerpunten zoals digitech, biotech, life sciences, health en cleantech, kwam sterk naar voren. Techbedrijven zouden bovendien betrokken worden bij het verbeteren van stedelijke dienstverlening en bij het oplossen van stedelijke problemen.
Allemaal voorstellen die Voka als voorwaarde ziet om economisch succesvol te blijven.
Knipperlichten
Toch maakt Voka zich zorgen over 3 belangrijke knipperlichten:
- Zo schuilt er een risico in de tegenstrijdigheden binnen het bouwbeleid. Enerzijds ligt er een sterke nadruk op het vereenvoudigen en versnellen van processen, het verhogen en verdichten van bouwprojecten, en het versoepelen van regels om zo meer ruimte en vertrouwen aan ontwikkelaars te bieden. Anderzijds wordt een vrijwillige norm van 20% sociale en 20% budgetwoningen ingevoerd, die vanaf 2027 verplicht kan worden na evaluatie. Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat dergelijke verplichtingen niet het verhoopte effect hebben. Soepele regels die de bouw van extra wooneenheden mogelijk maken, hebben een grotere impact op de huizenmarkt. Ook voor het sociale en budgetsegment ervan. Daarenboven is 2027 een té korte periode om dat effect te zien. De projecten die de volgende 2 jaar ontwikkeld worden, zitten vaak al jaren in voortraject.
- Daarnaast constateren we een groeiend aantal niet-kerntaken en extra diensten die de kosten voor de stad kunnen verhogen. Hoewel het akkoord een overschot op de stadskas nastreeft, zien wij weinig concrete financiële waarborgen. Nieuw beleid en extra overheidsinitiatieven brengen vraagtekens voor een solide financieel beleid. De slogans “we moeten niet alles zelf doen” en “zuinig financieel beleid” klinken goed, maar vertalen zich vooralsnog niet in concreet beleid. Voka benadrukt dat geen enkele belastingverhoging op bedrijven aanvaardbaar zal zijn na de zware extra bedrijfs- en oppervlaktebelastingen van de vorige legislatuur.
- Hoewel we er geen significante impact van verwachten, noteren we kritisch dat discriminatietesten worden meegenomen. Het blijft onze overtuiging dat de vrije markt zichzelf reguleert op dit domein. Bedrijven die in een krappe arbeidsmarkt op irrelevante criteria discrimineren, snijden zichzelf in het vlees en zullen voorbij gehold worden door bedrijven die niet discrimineren. Dat bedrijven de administratieve last van valse sollicitaties moeten dragen, is dan ook een aanfluiting van goed bestuur. Uit vorige tests is bovendien al gebleken dat professionele ondernemingen zoals de Voka-leden positief uit deze tests komen.
Nil Volentibus Arduum
Voka Oost-Vlaanderen roept de onderhandelende partijen op om los te komen van dogma's, het ondernemerschap in Gent te versterken en – ongeacht welke coalitie het wordt – samen een krachtig beleid te bouwen dat de ambities voor onze stad waarmaakt, met sterke bedrijven als motor voor welvaart. Gent moet kunnen blijven groeien en investeren in haar economische potentieel, zonder dat overbodige regulering of lasten die ambitie temperen. Voor zij die willen, is niets onmogelijk.