Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • “Groeipotentieel staat onder druk door kabbelende conjunctuur”

“Groeipotentieel staat onder druk door kabbelende conjunctuur”

  • 25/09/2024

Voor de zomer konden we spreken van een lichte winst in de eerste jaarhelft. Deze expansieve tendens zet ook verder door tijdens de zomermaanden, maar vanaf het vierde kwartaal lijkt deze opwaartse dynamiek stil te vallen. Van een neerwaartse omslag is voorlopig nog geen sprake, wel van een stagnatie. Een nieuwe enquête van Voka – KvK Limburg bevestigt de eerder sombere tendens. 52% van de ondernemers beschouwt de huidige economische situatie als negatief tot zeer negatief. 44% ziet de situatie het komende jaar ook nog verslechteren. Loonkost blijft de grote boosdoener (54%), maar ook gebrek aan vraag (53%) lijkt te stijgen. Opvallend is ook dat 42% aangeeft dat de lokale verkiezingen impact heeft op het bedrijfsleven. Uiteraard speelt de vergunningsverlening hier een belangrijke rol. Ook investeringen in infrastructuur en voorzieningen voor bedrijventerreinen spelen een rol in de verdere uitbouw van ondernemend Limburg.
 

“Tegen de achtergrond van de kabbelende conjunctuur blijft onze groei onder druk van structurele uitdagingen verder afbrokkelen. Om die uitdagingen aan te pakken hebben we uiteraard effectieve regeringen nodig die werk maken van structurele hervormingen. Uit de nieuwe Economic Survey van de OESO blijkt dat een pakket redelijk eenvoudige hervormingen op 10 jaar tijd de economische activiteit met bijna 8% kan opkrikken. Dit komt overeen met zo'n €50 miljard euro extra aan welvaart. Waar wachten we nog op?” Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg

September 2024 - Februari 2025

Starters: gemiddelde zomerperiode

In augustus mochten we 536 nieuwe starters verwelkomen in Limburg. Dit is met -9,5% toch beduidend minder dan dezelfde periode vorig jaar. Voorlopig zitten we nog steeds met 4,6% meer starters in 2024 t.o.v. 2023 in dezelfde periode. Hoewel juli een uitzonderlijk goede maand was, zorgt de daling van augustus voor een eerder gemiddelde zomer.

Atypische duik voor exportcertificaten

De exportactiviteit maakt in augustus een zeer atypische duik. Het aantal afgeleverde attesten valt met -12.5% terug ten opzichte van juli. De meest recente vorige augustuskrimp dateert van 2015 (-8.5%). Met 1501 certificaten belandt de activiteit -12% onder het maandgemiddelde. Gedurende de periode tot februari 2025 lijkt de activiteit te stagneren om en bij de 1600 eenheden. De year-to-year differential blijft negatief (-2.5%) en verdubbelt nog in omvang ten opzichte van wat vorige maand nog kon verwacht worden (1.2%).

De gerealiseerde exportwaarde valt terug tot €84 miljoen, d.i. een maand-tot-maand krimp van -5.3%. Het exportzakencijfer zit hiermee wel nog steeds 10.8% boven het maandgemiddelde. ​ De trend blijft significant opwaarts gericht met dezelfde intensiteit als in de corresponderende periode van vorig jaar. De year-to-year differential is solide positief (8.5%) maar krimpt licht ten opzichte van vorige maand (10.25%). Noteer wel dat dit de derde krimp op rij is: drie maanden geleden liep de differential nog op tot 14.3%.

Status quo in de bouw

Met een maand-tot-maand toename van 1% blijft het aantal bouwvergunningen in mei zo goed als status quo op het niveau van april. Dit status quo is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de dynamiek binnen de residentiële nieuwbouw (-1%) en de niet-residentiële renovatie (0%). De residentiële renovatie laat een krimp van -6.3% optekenen en de niet-residentiële nieuwbouw een expansie met 48.5%. Met ​ 411 vergunningen blijft de totale activiteit in mei -14.2% onder het maandgemiddelde. Tijdens de periode tot februari 2025 vertoont de verwachte verdere evolutie van de residentiële activiteit een licht neerwaartse trend. Voor beide niet-residentiële segmenten zijn de trends opwaarts gericht.

Per saldo dient zich voor de totale markt net als een jaar geleden een perfecte stagnatie aan. Alle year-to-year differentials worden negatief. Vorige maand was dit alleen het geval voor de nieuwbouwactiviteiten. De marge voor de residentiële nieuwbouw blijft negatief (-28.3%) en verruimt sterk ten opzichte van vorige maand (-17.3%), die voor de niet-residentiële nieuwbouw krimpt van -5.8% tot -4%. De marge voor de residentiële renovatie valt terug van een positieve 2.8% tot -5.2%, voor de niet-residentiële renovatie is de duik nog drastischer (van 13.6% naar -5.9%). Per saldo verruimt de reeds negatieve differential voor de totale markt van -9% tot -18.3%. Twee maanden geleden bleef de negatieve differential nog beperkt tot -4.4%.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg

Voertuigen: laagste augustusvolume sinds 2014

Sinds 2010 worden in augustus gemiddeld -4% minder nieuwe voertuigen ingeschreven dan in juli. Dit jaar bedraagt die maand-tot-maand krimp -6%, wat dus volledig in lijn ligt met de historische verwachtingen. De daling komt volledig op het conto van de personenwagens (-7.1%) en de vrachtwagens en opleggers (-12.2%). De bedrijfsvoertuigen laten een beperkte expansie met 0.9% noteren. Het totale volume inschrijvingen valt terug tot 2209 eenheden. ​ Dit is het laagste augustusvolume sinds 2014. Het activiteitsniveau van deze maand situeert zich ​ -14.8% onder het maandgemiddelde.

De trend verloopt tot februari ​ voor alle segmenten positief. Voor de totale markt resulteert per saldo een opwaartse trend die scherp contrasteert met de stagnatietendens van ​ een jaar geleden. De year-to-year differentials blijven allemaal negatief en verruimen nog ten opzichte van de verwachtingen van vorige maand. De marge voor de bedrijfsvoertuigen loopt licht op van -14.5% tot -15.1%, die voor de personenwagens van -11.2% tot -13.4%. De sterkste expansie is voor de vrachtwagens en opleggers (van -15.8%tot -24.2%). De differential voor de totale markt verruimt vervolgens van -12% tot -14%.

Laagst aantal nieuwe vacatures sinds augustus 2020

Met aan aangroei van 1.3% voor de mannen en 2.6% voor de vrouwen neemt de totale populatie werkzoekende werklozen met 1.9% toe. Het totale aantal werkzoekenden situeert zich hiermee -19.2% onder het maandgemiddelde. ​ Voor de volgende zes maanden dient zich een stagnatie aan van de totale ​ werkloosheid. Hiermee worden de vooruitzichten van vorige maand bevestigd. De year-to-year differential voor de mannen blijft positief, maar ​ krimpt van 5% tot 4%, de marge voor de vrouwen evolueert van -8.6% naar -7.4%. In augustus werden 2449 vacatures uitgeschreven.

Dit is het laagste augustusniveau sinds 2020 en -19.3% minder dan in juli. De omvangrijke daling van deze maand doet het aantal vacatures landen op 8% boven het maandgemiddelde. In de periode september-december valt het jobaanbod terug tot net onder de 2000 eenheden om daarna opnieuw aan te groeien tot om en bij de 2700 vacatures in februari. De year-to-year differential blijft positief maar krimpt wel van 5% tot 1%. Het aantal openstaande vacatures krimpt met -1.9% tot 10181. Dit is een opvallende evolutie: tijdens de periode sinds 2010 werd in augustus een gemiddelde maand-tot-maand expansie van 2.5% gerealiseerd. Het huidige volume blijft nog wel 102% boven het maandgemiddelde. Vanaf september komt een significant neerwaartse trend op gang met dezelfde intensiteit als twaalf maanden geleden. De year-to-year differential valt terug van 3.9% tot -0.4%. Het aantal niet ingevulde vacatures lijkt te stabiliseren op het niveau van vorig jaar.

Toerisme: sterkste maand-tot maand stijging sinds 2010 ​

In mei worden binnen de toeristische sector 177.032 aankomsten en 494.851 overnachtingen geregistreerd. Deze niveaus impliceren maand-tot-maand toenames van respectievelijk 12.4% en 13.3%. Sinds 2010 werden voor deze indicatoren in mei nog nooit zulke omvangrijke maand-tot-maand toenames gerealiseerd. Het aantal aankomsten situeert zich (na correctie voor de corona-periode) 50.7% boven het maandgemiddelde, het aantal overnachtingen 45%. Vanaf september kan de structureel neerwaartse post-vakantie trend het aantal aankomsten tegen januari terugbrengen tot een minimumwaarde van 107.000 en het aantal overnachtingen tot 287.700.

De year-to-year differentials blijven positief en verruimen sterk ten opzichte van vorige maand. De marge voor de aankomsten evolueert van 10.4% naar 19.4%, die voor de overnachtingen van 6.2% naar 16.2%. Met een toename van 4 procentpunten stijgt de bezettingsgraad van de hotels in augustus tot 69%, die voor de B&B’s krimpt met -2 procentpunten tot 51%. Wat betreft de hotels ligt de bezettingsgraad nu 10 procentpunten boven het augustusgemiddelde, voor de B&B’s blijft het positieve ecart beperkt tot 2 procentpunten. De klassieke neerwaartse trend die doorzet vanaf september verloopt voor beide logiestypes met dezelfde intensiteit als vorig jaar. Als gevolg hiervan blijven de year-to-year differentials ook positief. De marge voor de hotels krimpt weliswaar van 6.5 naar 4 procentpunten, die voor de B&B’s strandt op 2.2 procentpunten.

Contactpersonen

Dario D'Arpino

Woordvoerder

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Artikel uit publicatie