Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Fin & Fisc - Wat met dividenden en bijhorende fiscaliteit?

Fin & Fisc - Wat met dividenden en bijhorende fiscaliteit?

  • 06/09/2024

Tim Van Roy licht toe

Tijdens de afgelopen zomer kregen we verscheidene vragen rond de Personenbelasting en het viel ons opnieuw op dat er veel onduidelijkheid bestaat bij bedrijfsleiders over dividenden en de geldende aftrekbeperkingen en -mogelijkheden. Aangezien veel van onze leden gebruik maken van de deadline van 16 oktober leek het ons handig om nog even terug te komen op deze dividenden. 

Wat is het dividend?

Het dividend wordt in de vennootschapsbelasting belast aan 33,99% en kan niet aanzien worden als een aftrekbare beroepskost. In de personenbelasting wordt dit dividend in principe onderworpen aan een roerende voorheffing van 30%. Indien het dividend werd uitgekeerd door een kmo (en de aandelen werden uitgegeven na 1 juli 2013) zal er, indien aan alle zijvoorwaarden wordt voldaan, een verlaagde roerende voorheffing van 15% of 20% van toepassing zijn. Daarnaast zijn hierbinnen nog optimalisaties mogelijk via een liquidatiereserve die de totale belastingdruk kunnen laten dalen tot 39,99%.

De vrijstelling

Sinds enkele jaren is het mogelijk om te genieten van een vrijstelling van roerende voorheffingen op ontvangen dividenden. Voor inkomsten 2024 ligt het maximumbedrag op 833 EUR, wat dus een besparing van 249,90 EUR kan opleveren in de personenbelasting. Voor partners die gehuwd zijn onder een gemeenschapsstelsel kan dit gecumuleerd worden tot 499,80 EUR, maar enkel voor deze samenlevingsvorm.

De vrijstelling geldt op alle dividenden buiten deze van beleggingsfondsen, obligaties of trackers. Met andere woorden: ook indien je je zelf vanuit je vennootschap een dividend uitkeert kan je de vrijstelling inroepen. Al wat je moet doen is de vrijstelling aanvragen via code 1437 van de aangifte van de personenbelasting, aangezien deze niet automatisch zal ingevuld zijn.

Conclusie

Laat de vrijstelling niet liggen en vooral: denk goed na hoe je de vrijstelling correct toepast. Je kan vrijstellingen van dividenden uit jouw eigen vennootschap en van je bredere portefeuille combineren en je kan vrij kiezen welke dividenden je vrijstelt, dus ga steeds voor de dividenden die belast worden aan het hoogste percentage van 30%! 

 

Tim Van RoyTim Van Roy is Directeur Finance, Export en Internationaal Ondernemen en adviseert ondernemers rond financiële en fiscale uitdagingen. Heb je hier vragen over? Neem contact op via tim.vanroy@voka.be.

Contactpersoon

Tim Van Roy

Directeur Finance, Export en Internationaal Ondernemen

Proximus

Artikel uit publicatie