Tim Van Roy licht toe
In de niet-aflatende evolutie richting een groener wagenpark heeft de fiscus eindelijk een duidelijk kader proberen scheppen in de terugbetaling van elektriciteit door de werkgever aan de werknemer. Het was al lang mogelijk om deze terugbetaling te organiseren maar de regels waren niet voor iedereen even duidelijk en de deur stond wagenwijd open voor fraude, zowel richting fiscus als richting werkgever. Hier zou nu een einde aan moeten komen.
Principe
De Administratie legt zich neer bij de regeling dat de elektriciteit waarmee werknemers thuis hun wagen opladen onder het voordeel alle aard (VAA) valt. De vergoeding die u als werkgever betaalt zal bijgevolg niet bijkomend belast worden. Hiermee valt de wat vreemde discrepantie weg tussen thuisladen en tankkaarten.
Voorwaarden
Hier staan natuurlijk wel wat voorwaarden tegenover, om er geen verdoken bonussysteem van te kunnen maken. Zo moet de laadpaal duidelijk uit te lezen vallen en moet er naar de werkgever een duidelijk onderscheid kunnen gemaakt worden tussen de laadbeurten en andere elektriciteitskosten in de woning. De regels van terugbetaling moeten ook duidelijk en structureel vastgelegd worden (idealiter in een correcte car policy).
De belangrijkste en meest bediscussieerde voorwaarde is dat de terugbetaling gebaseerd moet worden op de prijzen die in het elektriciteitscontract van de werknemer opgenomen zijn, om te verzekeren dat deze terugbetaling gebeurt op basis van de werkelijke kostprijs.
De fiscus heeft al laten weten hier nog strikter op toe te gaan kijken. Indien de wijzigingen of prijzen niet correct worden doorgegeven aan de werkgever, en als de werkgever geen manier vindt om de kostprijs per laadbeurt correct te berekenen, zal een bijkomend VAA geheven worden.
Bij een vast elektriciteitscontract volstaat het om jaarlijks de prijs door te geven aan de werkgever. Bij variabele prijzen wordt het echter een kluwen. Zo moet er een gewogen gemiddelde prijs berekend worden op basis van de laatste afrekening, die later dan geregulariseerd dient te worden bij de volgende afrekening.
Gevolgen
Werkgevers die alsnog een forfaitair tarief toepasten en hun werknemers vergoedden op basis van een gemiddeld elektriciteitstarief kunnen zich niet langer verstoppen achter de onduidelijkheid van de wetgeving. Betekent dat dat een forfaitaire vergoeding echter niet meer mogelijk is? Neen, want de Belgische fiscaliteit zou de Belgische fiscaliteit niet zijn als een poging tot eenduidigheid niet onmiddellijk werd opgevolgd met nieuwe onduidelijkheid. Zo liet minister Van Peteghem weten dat er aan een nieuwe, al dan niet tijdelijke, maatregel wordt gewerkt om alsnog forfaitaire bedragen toe te laten.
Conclusie
Het wordt afwachten wat de nieuwe omzendbrief van de minister in petto zal hebben als afwijkingen op het algemene principe en hoe de vele complexe vraagstukken zoals elektriciteit die werd opgewekt uit eigen zonnepanelen in deze berekeningen zullen moeten worden opgenomen.
Tim Van Roy is Directeur Finance, Export en Internationaal Ondernemen en adviseert ondernemers rond financiële en fiscale uitdagingen. Heb je hier vragen over? Neem contact op via tim.vanroy@voka.be.