Google-glasses flopte. Maar intussen maakt Microsoft zich op voor een doorbraak met een nieuwe digitale bril, in samenwerking met een jonge alumnus van de Erasmushogeschool Brussel (EhB). Ward Peeters toont hoe ver het digitale opleidingsaanbod van EhB kan leiden, met de steun van Bryo, het startersprogramma van Voka.
Tekst: Jan Van Doren - Foto’s: EhB
Met de Hololens ontwikkelde Microsoft een slimme bril waarmee je de fysieke wereld kan zien in combinatie met een virtuele wereld en een interactie tussen beiden kan opzetten. Het gaat om ‘mixed reality’, in het mediajargon. Het is veel meer dan een gadget, verzekert Ward Peeters. Er opent zich een wereld van toepassingen voor bedrijven.
Peeters ging er zelf mee aan de slag als student en jong afgestudeerde bachelor multimedia en communicatietechnologie aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij maakte een bachelorproef voor Collibra, de specialist in data governance en zelf een Brussels product, gestart aan de VUB. Peeters toonde Collibra dat met de Hololens de wolk van data op een meer overzichtelijke wijze kan worden gevisu- aliseerd, wat het makkelijker maakt ze te structureren.
Wat makkelijker te vatten, is het project dat Peeters deed voor Thermote & Vanhalst (TVH): een digitale gebruiks- aanwijzing voor de TVH-heftrucks, waarmee doorheen de bril het toestel kan worden bekeken met de digitale gebruiksaanwijzingen erbij. Momenteel werkt Peeters aan een onderzoekproject voor toepassing van de bril om neurochirurgen te assisteren tijdens hersenoperaties, in samenwerking met imec en Materialise.
Na zijn studies aan de Erasmushogeschool Brussel en een specialisatie aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in Boston (VS), startte Peeters zijn eigen bedrijf Immerse. Daarbij kreeg hij de ondersteuning van Bryo, het Voka- startersprogramma. Inmiddels heeft hij zijn bedrijf ondergebracht bij de Cronos Groep, een cluster van innovatieve, technologische bedrijven, met zetel in Kontich. Zijn activiteiten rond mixed reality of augmented reality werden samen met enkele andere partners gebundeld in het bedrijf Roger Roll.
Intussen werkt Peeters met onderzoekers van Microsoft aan de ontwikkeling van toepassingen met de nieuwe generatie van de Hololens. Begin mei was hij daarvoor in Seattle (VS) op de hoofdzetel van Microsoft. Het is zijn ambitie om die als eerste in België te kunnen lanceren.
Meer info:
Bedrijven experimenteren in medialab.brussels (EhB)
De Erasmushogeschool Brussel is helemaal mee met de vierde industriële revolutie: je kan er opleidingen volgen rond o.a. artificiële intelligentie, Internet of Things en augmented reality. Bovendien huisvest ze het kenniscentrum Artificiële Intelligentie, waar praktijkgericht onderzoek wordt verricht rond de nieuwste technologieën.
De hogeschool is sterk gericht op de praktijk. Op de campus aan de Nijverheidskaai in Anderlecht staat het medialab.brussels ter beschikking van studenten, waar toepassingen of prototypes ontwikkeld kunnen worden. Ook bedrijven kunnen daar experimenteren, inspiratie opdoen of een vorming organiseren voor hun medewerkers. Zo werkte Signify (Philips Lighting) met zijn Brusselse vestiging samen met EhB-alumnus Ward Peeters aan een toepassing van een digitale bril voor de bediening van slimme verlichting (Philips Hue). Met de bril kan aan de hand van simpele bewegingen kleur en intensiteit van het licht worden bepaald. Dat kadert in de ontwikkeling van een verlichting die makkelijk kan worden aangepast aan de specifieke behoeften, het programma ‘human-centric lighting’.
Meer info:
of neem contact op via aiecb@ehb.be
Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers in de Brusselse metropool, editie juni 2019.