Op 9 juni trekken we niet enkel naar de stembus voor de federale en Vlaamse verkiezingen, maar ook voor de Europese verkiezingen. In het licht daarvan heeft Voka een Europees Memorandum geschreven, dat het morgen voorstelt tijdens een Europees lijsttrekkersdebat.
Gewijzigde context
De internationale economische omgeving ondergaat een gedaanteverandering. De turbulenties van de geopolitiek, versterkt door gewapende conflicten in Oekraïne, het Midden-Oosten en elders in de wereld, werpen grote schaduwen over de economie. Dit gaat gepaard met een ingrijpende transformatie binnen de Europese Unie. Sinds in 2019 de Britten de EU verlieten, zorgde de COVID-crisis voor een nooit gezien herstelfonds en geeft de Green Deal het ritme en het ambitieniveau van de EU aan op het vlak van duurzaamheid.
In de draaikolk van veranderingen heeft de Europese Unie een steeds prominentere rol, zeker ook voor ondernemingen.
Maarten Libeer, adviseur internationaal ondernemen
In deze draaikolk van verandering heeft de Europese Unie een steeds prominentere rol, zeker ook voor ondernemingen. Het is een entiteit die niet alleen striktere regelgeving oplegt, maar ook een hoofdspeler is die daadwerkelijk kan en moet concurreren op het geo-economische en politieke wereldtoneel. Het Europees memorandum van Voka schuift dan ook drie grote prioriteiten naar voren.
Drie grote prioriteiten
Ten eerste moet de focus resoluut op competitiviteit komen te liggen. Het gevoel van veel bedrijfsleiders is dat we achterophinken (onder meer op het vlak van steunpakketten) in vergelijking met andere economieën. Europa stak de afgelopen periode veel tijd in regulering, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat bedrijven ook competitief blijven via bijvoorbeeld een Europese 'Industrial Deal’. De ‘license to operate’ is door die combinatie van minder regelneverij en simpele steunpakketten gemakkelijker buiten Europa. Dit oplossen kan via betere regelgeving met een systematische internationale competitiviteitscheck, een sterk industrieel-economisch beleid en ten slotte een toekomstgericht budget.
Wanneer we competitief zijn als Europa kunnen we ook blijven groeien. En groei in Vlaanderen betekent gezien onze beperkte binnenlandse markt ook de grens oversteken, via export. Dit kan via intra-Europese export binnen de Europese interne markt en extra-Europese export via handelsakkoorden. Verder is er ook nood aan een geopolitieke strategie voor de aanvoer van bijvoorbeeld noodzakelijke goederen, grondstoffen en energie. Daarom schuift Voka een versterking van de interne markt en het gebruik van de offensieve en defensieve handelsinstrumenten als prioriteit naar voren.
De derde uitdaging staat volop in het teken van een coherente en haalbare route naar klimaatneutraliteit tegen 2050. De EU pionierde in 2019 met de Green Deal met doelstellingen en ambities voor klimaat, milieu, natuur en energie. Nu moet de focus resoluut komen te liggen op de implementatie van deze ambities op een realistische manier in een dichtbevolkte en industriële regio als Vlaanderen zonder de economische ontwikkeling te fnuiken.
Meer info over de prioriteiten en het Europees Memorandum van Voka