Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • De balans tussen risicokapitaal en duurzame groei

De balans tussen risicokapitaal en duurzame groei

  • 22/10/2024

Céline Janssens, expert bij Voka in financiering en bedrijfsoverdrachten, deelt haar inzichten over de kansen en valkuilen van bedrijfsfinanciering. Hoewel investeringsrondes verleidelijk kunnen zijn, benadrukt ze dat duurzame groei vaak de betere keuze is, mits je kritisch kijkt naar je financiële en bedrijfsmodel. Maar hoe beslis je als ondernemer of je klaar bent voor risicokapitaal? Céline legt uit welke stappen je moet doorlopen voordat je deze keuze maakt.

Investeringsrondes zijn interessant, maar zijn er ook valkuilen?

Zeker. Absoluut zelfs! Pas op… zo’n investeringsronde zegt uiteraard wel iets over je product. Het feit dat mensen erin geloven moet toch zijn dat er potentieel in je verhaal zit. Want anders zouden investeerders die risicovolle producten niet steunen. Maar het gevaar is wel dat geld ophalen soms te sexy kan zijn. De valkuil is dan dat je dat te hard wil, al is het maar om op je CV of Linkedin te posten. En dat mag het niet zijn, want dat geld dient net om je droom te realiseren. Zo kom je al snel bij die andere valkuil. Want het is niet omdat je x aantal miljoen ophaalt, dat het niet meer kan mislukken. Uiteindelijk moet je het als ondernemer dan nog altijd doen. Dat wordt vanuit die investeerders ook wel echt van je verwacht. De kapitaalronde mag dus niet het doel op zich zijn

Het is niet omdat je x aantal miljoen ophaalt, dat het niet meer kan mislukken.

Céline Janssens, Manager Finance, Voka Oost-Vlaanderen

Daarom dat jullie ook focussen op groeien zonder externe financiering? 

Dat klopt. Met goed te bootstrappen, of elke euro 2 keer om te draaien, en kritisch te staan tegenover je financieel- en businessmodel kan je ook al heel wat bereiken. Het voordeel hiervan is vooral dat je zonder aandelen af te staan kunt groeien.

Is het financieringslandschap de laatste jaren trouwens even snel geëvolueerd als het startup landschap? 

De verandering zit hem in het verkleinen van het gat tussen de opstart van je onderneming en het bekomen van financiering. Dankzij het sterke startup landschap zijn er inderdaad meer financieringsmogelijkheden in de markt gekomen die zich richten op de early stage ondernemers. Denk maar aan de winwinlening bijvoorbeeld. Of de taks shelters of leningen van PMV. Maar daarnaast is er vooral veel veranderd bedrijven die niet zo exponentieel groeien. Vooral die categorie kan vandaag sneller groeien omdat er meer middelen aangetrokken kunnen worden en ze niet louter en alleen van hun eigen financiering afhankelijk zijn. Want die groei gaat altijd trager.

 

Groeien door extern kapitaal? 

Ontdek Investor Readiness

Contactpersonen

Celine Janssens

Manager Finance - Manager Info & Advies - Opleidingen

Heidi Logghe

Projectmanager Ondernemerschap Voka-CVBA

imu -vzw - groep maatwerk
imu - vzw - brussels airport
imu - vzw - bebat