Vrijwel elk voorwerp rondom ons ging vooraf aan een test in een klimaatkast. Het zijn ingenieuze ruimtes die onder meer extreme temperaturen, vochtigheid of licht simuleren. CTS Benelux levert sinds 2004 de kasten en andere toepassingen voor een waaier aan sectoren. “Ons groeipotentieel zit vooral in de transitie naar elektrificatie door de zoektocht naar de beste batterij.”
Guy Troch stampte 20 jaar geleden in Aalst CTS Benelux uit de grond, een dochter van het Duitse moederbedrijf Clima Temperatur Systeme (CTS), die klimaatkasten produceren.
Tekst Laurens Fagard - foto Jeroen Willems
Een twintigtal jaar geleden stampte Guy Troch aan zijn keukentafel in Aalst CTS Benelux uit de grond, een dochter van het Duitse moederbedrijf Clima Temperatur Systeme (CTS), die klimaatkasten produceren. “Een vernuftige cabine waarin je gelijk wel product kan blootstellen aan extreme omstandigheden om vervolgens verbeteringen aan te brengen”, vertelt Guy. “Noem het gerust de ultieme lakmoesproef vooraleer iets op de markt komt. Wij doen de installatie, herstelling, onderhoud en kalibratie.”
Immense transmissie in een klimaatkast
“Onze klimaatkasten testen voornamelijk op temperatuur. Een smartphone die in Singapore wordt verkocht, moet daar standhouden bij een langdurige blootstelling aan 35° Celsius en een vochtigheidsgraad van 80%. Maar ook bij het transport ondergaan de toestellen temperatuurschommelingen vooraleer ze verkocht worden. Bij een traject van meer dan 1.000 kilometer is het temperatuurverschil soms tientallen graden. Ook schokken kunnen we simuleren met vibratietesten.”
“Vooral voor de automobielsector verkopen we veel klimaatkasten. Zowat elk onderdeel ondergaat een uitvoerige test. Van airbags die ontploffen tot bumpers die aan extreme vriestemperaturen indeuken bij een aanrijding. Geavanceerde camera’s filmen alles nauwgezet in slow motion vanaf de buitenkant van de kasten. Ze zijn helaas nog niet resistent aan extreme temperaturen waardoor we vijfdubbel verwarmd glas in de wanden moeten installeren.”
De kleinste klimaatkasten bevatten zo’n 100 liter inhoud, maar die grootte stijgt naarmate de toepassing. “Sommige zijn halve huizen”, lacht Guy. “We hebben een klimaatkast die bedoeld is om transmissies in windturbines bestemd voor Alaska te testen. Die moeten dus langdurige temperaturen doorstaan van -50° C. Huzarenstukjes, jawel.”
Naast klimaatkasten is CTS Benelux ook verdeler van apparatuur voor luchtbevochtiging en –ontvochtiging. “Zo heeft bijvoorbeeld elke beenhouwer een ultrasoon luchtbevochtigingssysteem in de toonbank. In vlees zit veel vocht en zonder zo’n systeem zou het verdampen en neerslaan op de koudste plek in de toonbank. Dat is vaak het koelelement. Op het einde van de dag heeft die slager nog 900 gram vlees over in vergelijking met wat een kilo in de ochtend was.”
(lees verder onder de foto)
Ondertussen werkt zoon Cédric Troch ook mee in het bedrijf
Dry rooms
Met de transitie naar elektrificatie bouwt CTS Benelux ook meer dry rooms voor klanten. “Dat is een uiterst droge ruimte waar ze elektrische batterijen in maken. Het dauwpunt is daar zodanig laag dat er geen luchtvochtigheid meer is”, vertelt Cédric, zoon van Guy. “Dat is belangrijk omdat de evolutie van batterijen gaat van vloeistof naar vaste staat. Die hebben een hogere energiedichtheid en zijn veiliger omdat ze niet meer opzwellen. Nadien worden die batterijen ook getest in een klimaatkast.”
Een andere tendens is dat de huidige klimaatkasten voor de koeling nog teren op gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). “Die gassen worden streng gereguleerd en gaan er op korte termijn volledig uit. Dankzij onze studies de afgelopen jaren innoveerden we met CO2 waardoor we een streepje voor hebben op de rest. Die vooruitstrevendheid willen we absoluut benutten om ons volgende jubileum te verzekeren”, lacht Cédric.
Voka viert jarige bedrijven
Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest.
Dit zijn de jubilarissen van 2024:
- 10 jaar: Billit en Luceda Photonics
- 15 jaar: AYA, HR Mentor & Revive
- 20 jaar: CTS Benelux, Oleum Olieslagerij, Projinit & Rederij De Gentenaer
- 25 jaar: APF Autoparts
- 30 jaar: Creaplan Group
- 35 jaar: Gent-Watertoerist
- 40 jaar: Bopro & Kresoft Systems
- 50 jaar: Coatinc Ninove
- 60 jaar: Cosmolift, Europabank, Scala & smartphoto group
- 75 jaar: Petersime Belgium
- 125 jaar: Vandemoortele
- 160 jaar: Steenbakkerij Vande Moortel
Ontdek ze allemaal via deze link