Bakken met visie: van veld tot vork
Met zo’n 30 bakkerijen in 13 landen en meer dan 6.000 medewerkers wereldwijd is Lantmännen Unibake de tweede grootste bakkerijgroep van Europa. In België heeft de groep twee vestigingen met ongeveer 400 medewerkers: Moeskroen en Londerzeel. Die laatste werd met zijn state-of-the-art productiesite bekroond als Factory of the Future.
Lantmännen Unibake is een toonaangevende industriële bakkerijgroep met vestigingen over de hele wereld. "We hebben een breed assortiment van brood - en viennoiserieproducten dat we internationaal verdelen, maar we blijven sterk lokaal verankerd”, vertelt Patrick Wauters, managing director voor België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. “In België bijvoorbeeld zijn we het best bekend met ons B2B-merk Pastridor.”
Coöperatie én internationale speler
Lantmännen Unibake maakt deel uit van de Zweedse landbouwcoöperatie Lantmännen. Die organisatie is eigendom van zo’n 17.000 Zweedse boeren. “Dat coöperatieve model maakt ons uniek als internationaal bedrijf”, geeft Patrick aan. “We zijn verticaal geïntegreerd en han-teren een field-to-fork-benadering, van het veld tot de vork dus. We beheersen de volledige keten, van graanproductie tot afgewerkte bakkerijproducten. Dat geeft ons een sterke controle over kwaliteit en duurzaamheid.”
Binnen de Lantmännen-groep zijn verschillende divisies actief, van food, landbouw, machines en energie tot vastgoed. “De bakkerijdivisie Unibake is leider in onder meer diepgevroren bake-offproducten, van baguettes, hamburgerbuns en brood tot croissants en chocoladebroodjes.”

Nieuw begin na brand
In 2015 werd de productie-eenheid in Londerzeel zwaar getroffen door een brand. “Dat was een dramatische gebeurtenis”, blikt Patrick terug. “We hebben dat moment echter aangegrepen als een kans om hier een ultramoderne bakkerij uit te bouwen. Met een investering van ruim 60 miljoen euro hebben we nu een state-of-the-art productieomgeving die ons niet alleen efficiënter, maar ook veelzijdiger maakt. Waar we vroeger vooral baguettes produceerden, kunnen we nu een breder scala aan producten aanbieden, zoals artisanale broden, steenoven-producten en premium fastfoodbroodjes. Elke dag produceren we ongeveer 100 ton brood.”
De site in Londerzeel groeide sindsdien uit tot een van de modernste bakkerijen binnen de groep en werd recent voor de tweede keer bekroond als Factory of the Future. “Dat is een mooie erkenning voor onze inspanningen op het vlak van automatisering, digitalisering en duurzaamheid."
De bekroning als Factory of the Future is een mooie erkenning voor onze inspanningen op het vlak van automatisering, digitalisering en duurzaamheid.
Duurzaamheid ingebakken
Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Lantmännen Unibake. “We waren het eerste bedrijf in onze sector dat zich heeft aangesloten bij het Science Based Targets Initiative”, benadrukt Patrick. “Dat betekent dat we ons engageren om onze ecologische voetafdruk drastisch te verlagen.”
Dit wordt ook versterkt vanuit de groep. De Lantmännen-coöperatie ontwikkelt innovatieve landbouwtechnieken om de impact op het milieu te verkleinen. “Ons ʻClimate and Natureʼ-programma helpt landbouwers om duurzamer te werken en bijvoorbeeld de CO2-uitstoot bij de productie van graan drastisch te verminderen.”
Ook op de productiesite in Londerzeel worden tal van inspanningen geleverd. “We hebben ons energieverbruik geop-timaliseerd en onze uitstoot met 50% verminderd. We zetten ook in op innova-tieve energietechnologieën, bijvoorbeeld met ammoniak-warmterecuperatie: de warmte die vrijkomt bij de koeling van onze producten, wordt gerecupereerd voor warm water en de verwarming van onze kantoren. Daarnaast staat het verminderen van voedselverspilling hoog op onze agenda. In samenwerking met partners zorgen we dat broodoverschotten een tweede leven krijgen.”

Innovatie en groei
Om concurrentieel te blijven in een veranderende broodmarkt zet Lantmännen Unibake sterk in op innovatie. “Gewone broden verliezen terrein”, ziet Patrick. “Volkorenbroden, zuurdesem-producten en premium fastfoodbroodjes winnen aan populariteit. Consumenten zijn op zoek naar gezondere en smaakvollere alternatieven. Dus investeren we sterk in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe producten te lanceren die inspelen op deze trends. Zo experimenteren we, geïnspireerd door onze Zweedse roots, met typisch Scandinavische producten zoals kaneelbroodjes. We merken dat die ook in West-Europa aanslaan.”
Ondernemende bedrijfscultuur
Lantmännen Unibake moedigt een cultuur van ondernemerschap aan. “We hanteren het principe van ʻstructured entrepreneurshipʼ. Dat betekent dat we enerzijds profiteren van de schaalgrootte en structuur van de groep, maar anderzijds heel lokaal en autonoom kunnen opereren”, verduidelijkt Patrick. “Brood is bijvoorbeeld erg cultureel bepaald, smaak en voorkeuren verschillen enorm per regio. Onze vestigingen zetten voor de broodproducten daarom sterk in op de kennis van regionale markten en consumenten.”
Ook op de werkvloer is autonomie belangrijk. “Onze medewerkers worden actief betrokken bij het verbeteren van processen. Tijdens dagelijkse meetings in productie kunnen collega’s risico’s benoemen en verbeterpunten suggereren. Dat verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar zorgt er ook voor dat onze mensen zich gehoord voelen. We geloven dat goed ondernemerschap niet enkel bij het management hoort, maar dat iedereen in de organisatie een leidersrol kan opnemen.”
Goed ondernemerschap hoort niet enkel bij het management, iedereen in de organisatie kan een leidersrol opnemen.
Blik op de toekomst
De tweede bekroning als Factory of the Future betekent niet dat het bedrijf op zijn lauweren rust. Ook de komende jaren zal de focus blijven liggen op digitalisering, automatisering en duurzaamheid. “Technologie speelt een steeds grotere rol in de bakkerijsector”, geeft Patrick aan.
“We bekijken bijvoorbeeld hoe we met AI onze productie nog efficiënter kunnen maken. Daarnaast blijven we investeren in duurzame initiatieven en circulaire economie.”
Het bedrijf heeft ook oog voor het aantrekken en behouden van talent. “De krapte op de arbeidsmarkt is een uitdaging. Om die challenge te tackelen zetten we in op opleiding, veiligheid en welzijn om een aantrekkelijke werkgever te blijven.”
Met een sterke basis, een duidelijke visie en investeringen in innovatie en duurzaamheid blijft Lantmännen Unibake een voortrekker in de bakkerijsector. “We willen blijven groeien, maar altijd met respect voor onze waarden en onze coöperatieve roots”, besluit Patrick. “Onze visie blijft gericht op het leveren van hoogwaardige bakkerijproducten op een manier die goed is voor mens én milieu.”
