Overslaan en naar de inhoud gaan

De dubbele materialiteitsanalyse is een belangrijk concept in de verplichte duurzaamheidsrapportering onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Met deze oefening breng je in kaart welke impact duurzaamheidstopics jouw bedrijf beïnvloeden en welke invloed je hebt op milieu en maatschappij. Met dit atelier begeleiden we jou in 4 sessies hoe je deze analyse het best uitvoert en op welke manier je ze concreet aanwendt als duurzaamheidsstrategie voor jouw bedrijf.

Vanuit de Europese rapporteringsstandaarden (ESRS) is de dubbele materialiteitsoefening het basisbeginsel. Als bedrijf word je verplicht om jouw materialiteitsonderzoek te documenteren. Maar zo'n oefening is daarnaast ook nuttig om het te gebruiken als basis voor jouw ESG-strategie. Op die manier kan je als bedrijf een transitie maken naar een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.

Bedrijven zullen gefaseerd moeten rapporteren onder de CSRD. In 2025 is het de beurt aan beursgenoteerde bedrijven die hun rapportering neerleggen. In het Atelier Dubbele Materialiteit mikken we vooral op bedrijven betrekken die nog niet in de nabije toekomst hoeven te rapporteren en ook de dubbele materialiteitsoefening nog niet hebben gemaakt. We leggen veel focus op interactie, praktijkgerichte voorbeelden vooral ook hoe technologie en software je bij deze oefening kan helpen.

Programma

  • Sessie 1: Setting the scene | 20 maart 2025
    In deze workshop neemt Jan-Klaas Somers (BDO) je mee door het wetgevend kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en leggen we stap voor stap uit hoe je een dubbele materialiteitsanalyse uitvoert. Je krijgt praktische tips en tricks die je direct kunt toepassen om de relevante topics te identificeren op een pragmatische en effectieve manier. Verwacht een hands-on sessie met concrete voorbeelden en ruimte voor vragen, zodat je goed voorbereid bent om aan de nieuwe eisen te voldoen
     
  • Sessie 2: Gebruik van software | 24 april 2025
    Omdat de dubbele materialiteitsoefening en de rapportering die eruit voortvloeit zo lijvig is, kan je makkelijk software gebruiken om het werk voor jou te doen. In deze sessie legt cofounder en COO Jens Verhiest uit hoe hij bij Karomia bedrijven begeleidt bij deze analyse en zijn software hen het leven makkelijker maakt. We besteden ook voldoende ruimte voor praktijkgerichte voorbeelden. 

    De focus ligt tijdens deze sessie vooral op hoe je jouw IRO's (Impact, Risks en Opportunities) bepaalt die onderdeel zijn van je materialiteitsoefening. Het platform toont meteen hoe je dat eenvoudig kan doen.
     
  • Sessie 3: Inspiratie van andere bedrijven | 22 mei 2025
    Tijdens deze sessie leggen we vooral ons oor te luister bij bedrijven die hun huiswerk al lang hebben gemaakt en de dubbele materialiteitsanalyse hebben afgerond. We kijken wat hun learnings zijn en wat zij vooral aanraden aan jullie om te doen of wat zeker niet te doen.

    Daarnaast koppelen we nog even terug naar de vorige sessie waarbij Karomia bekijkt hoe jullie de IRO's hebben bepaald.
     
  • Sessie 4: Terugkoppeling | 17 juni 2025
    Intussen zijn jullie zelf al aan de slag gegaan met de input van de vorige sessie. Jan-Klaas Somers (BDO) vergezelt ons opnieuw en luistert naar de stand van zaken bij jullie bedrijven. We leren van elkaar waar jullie nog moeten bijsturen om de oefening volledig tot een goed einde te brengen.
     

Sprekers

Jan-Klaas Somers

Sustainability Consultant bij BDO

Jan-Klaas Somers (BDO)

Jens Verhiest

Co-founder en COO bij Karomia

Jens Verhiest

Heb je nog vragen in verband met deze opleiding? Laat hier je gegevens na en we contacteren je zo snel mogelijk!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Contactpersoon

Laurens Fagard

Communicatie - Duurzaam Ondernemen

Adres

Voka Box
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

990 euro

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Contactpersoon

Laurens Fagard

Communicatie - Duurzaam Ondernemen

Adres

Voka Box
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

990 euro

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.